• bir dehb hastası olarak, çocukluğumuzda bu ilaçlarla hayatımızı normale döndürmemiş ebeveynlerimizi hiç hayırlı anmamızı sağlayan ilaç. bu tarz ilaçları kullanmama dürtüsü içinde ebeveynler çocuklarının hayatlarının mahvolmasına hazır olsunlar. yapmayın etmeyin canım kardeşlerim erken müdehale ile çözülebilecek bir durumu içinden çıkılmaz hale getirmeyin. stratera, zyban gibi alternatif tedavileri denedikten sonra sonuç alınamazsa medikinet, concerta, ritalin gibi ilaçlardan korkmayın.
  • adhd (dehb) bir hastalıktır. günümüz toplumsal düzenine ayak uyduramama durumu filan diyemeyiz. yüz yüz elli yıl öncesine kadar beyinde yetersiz nörotransmiter olmasından dolayı beynin belli kısımlarının yeterli faaliyet gösterememesinin bir dizi bozukluğu beraberinde getirdiği bilinmediği için bu insanlar bok gibi hayatlar yaşıyorlardı. nasıl ki sivrisinek tarafından öldürülen firavun aslında anaflaktik şok geçirdiyse, masallarda geçen çok sakar, çok dikkatsiz, çok tembel, çok unutkan, çok hareketli, çok kavgacı, çok obur, çok agresif... insanların da bugün yaşasalar teşhisleri konur, tedavileri yapılırdı.

    adhd beyinin çeşitli kısımların yeterli faaliyet göstermediği görüntülenmiştir.
    çeşitli ilaçlarla beyin yeterli faaliyet göstermeyen kısımlarında faaliyet artışı görüntülenmiştir.

    uzman doktorlara ve bilim insanlarına değil de böyle salak salak şeyler yazan gerizekalılara itibar edenler de başlarına gelen/gelecek her şeyi hakeder ama o salakların çocuklarına yazık olur.

    ek: bir de yüzde vermiş kulaklarının arasındaki boşluğa osurduğumun torunu... geçende de salağın biri adhd için "bu bir bağırsak hastalığıdır araştırın" yazmıştı. delirmemek elde değil.

    ek: 1900'lerden önce behçet hastalığı yoktu. demek ki behçet hastalığı çöken imparatorlukla alakalı. nobelimi yurtiçi kargoya vermeyin, ups'le yollayın.

    ritalin/@perfectwatermelon
  • ve şunu okuyunca da rahatladım; çünkü yankı yazgan a güvenirim:
    (ritalin hakkında söylemiş aslında.)
    ------
    bu konuda marmara üniversitesi tıp fakültesi psikiyatri ana bilim dalı öğretim üyesi prof.dr. yankı yazgan'ın açıklamaları şöyle: ‘‘tıpta, uygulandığı zaman yüzde 90 oranında cevap alınacağı bilinen ve aynı zamanda yan etkisi bu kadar az olan çok az sayıda ilaç vardır. başağarısı ve karın ağrısı gibi şikayetler okulda en sık rastlanabilecek yan etkilerdir. ritalin kullanan herkesin bildiği bir şey, bu ilacın alışkanlığa götürücü, keyif verici bir etkisi yok; aksine rahatsız edici hisler ('tatsız' diye tanımlıyor çocuklar) tarif edilmekte. ritalin tedavisi alanlarda, uzun süreli (yaklaşık 25 yıl sonrasında) takiplerde bulunan bilgilere bakılırsa, ritalin kullanmayanlarda madde bağımlılığı çok fazla görülmekteyken, tedavi görmüş olanlarda bu duruma hemen hiç rastlanmamaktadır. bu endikasyonda kullanılan ilaçlar içinde üzerinde en çok çalışma ve yayın yapılan ilaç yine ritalin'dir.’’
    http://www.hurriyet.com.tr/…zu-gibi-oluyor-38547011
  • metilfenidat içeren, kısa ve uzun etkili formları bulunan ve artık ülkemizde de bulunabilen bir ilaç. dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda kullanılıyor ve 25 yaş altında geri ödemesi mevcut. uzun salınımlı formunun 10-20-30-40 mg olmak üzere 4 farklı dozajlaması var.
    uzun salınımlı olan medikinet retard diye geçiyor bu arada.
  • dehb için kullanılan bir ilaç.
    ritalin'e göre etki süresi daha uzun ve etkisi daha az hissediliyor. bu sebeplerden dolayı ritalin çekilmesine benzer sıkıntılar yaratmıyor ancak odaklanmada da ritalin kadar belirgin bir fayda sağlamıyor. ayrıca muadilleri gibi uzun süre açlık hissettirmiyor.
  • ritalinkadar etkili olmadığı söylenmiş fakat ikisini de kullanmış birisi olarak, bünyemde tam tersi etki sağladı.

    ritalin yaklaşık 2 saat kadar odaklanabilmemi sağlamışken medikinet 8 saate kadar etkili diyebilirim.

    ayrıca doktorum ilaç orucunu tavsiye etmedi, 1-1,5 sene kadar devamlı kullanımdan sonra tekrar görüşme tavsiye etti. bu sürede bünyemde kalıcı, iyi yönde değişimler olacağını, bu yüzden uzun süreli, oruçsuz kullanım tavsiye ettiğini söyledi.

    şunu diyebilirim ki 27 yaşıma kadar hayatta hiç bir şey başaramadığımı, istikrarsız ve başarısız biri olduğumu düşünüyordum. bu ilaçtan sonra sorunun aslında bir çok şeye aynı anda odaklanmaya çalışıp, haliyle hiç bir şeye odaklanamamam olduğunu fark ettim.

    şunu da belirteyim terapiyle eş zamanlı bu ilacı kullanıyorum.

    hayatta hiç bir şeyin sonuna kadar çabalamadan pes eden biriydim. şu an başaramayacağım çok az şeyin olduğunu düşünüyorum ve tecrübe ettim.

    tedavim bana azim, istikrar ve öz güven kazandırdı.

    bu arada tedavi sürecimi yöneten ve dehb için beni yönlendiren sevgili terapistim oldu. bu süreçte aslında ailemde bir çok kişinin dehbden muzdarip olduğunu, haliyle genetik olduğunu keşfettik. yetişkin bir dehbli olarak tedavimin sadece terapiyle mümkün olmayacağını fark ettim.

    şunu diyebilirim ki dostlar dehbli olmak hayatınızda aklınıza gelemeyecek alanlarda başarısız olmanıza sebep olabiliyor.

    eğer dehb şüpheniz varsa lütfen moxo testinizi olun ve bir uzmana başvurun, sevgiler
  • burun ve boğaz bölgesini kuru toprağa çeviren ilaç. bu sorunu yaşayanlara tavsiyem bu ilacı kullanırken bulunduğunuz ortamı nemli tutmaya çalışın. eğer yapmazsanız bir süre sonra nefes darlığına sebep oluyor.

    aç karna aldığınız zamanda yük doz etkisi çok çabuk başladığı için ritalin gibi ani düşüşe sebep olabiliyor.

    yemekten hemen sonra veya yemek sırasında yutarak ya da kapsülün içini yemeğe boşaltarak alırsanız tam kapasite çalışır. sık sık çişe kalkmaya başladıysanız mesaisi bitiyor demektir.
  • türkiye’de satılan metilfenidat etken maddeli birkaç ilaçtan biri. diğerleri ritalin ve concerta.

    kafamı karıştıran şu: kutu üstünde medikinet yazıyor ancak değiştirilmiş salınımlı ibaresi de mevcut. buradan ritalin gibi hızlı salınımlı olmadığı sonucuna varıyorum. ancak ilaç rehberi benzeri sitelerde aradığınızda medikinet retard diye bir formu çıkıyor karşımıza. acaba ismi mi değişti? türkiye’de sadece uzun salınımlısı ‘medikinet’ adıyla mı satılıyor, hala emin değilim. ama doktorum bunu yavaş salınım yaptığı iddiasıyla yazıyor. her neyse.

    şimdiye kadar hep medikinet kullandım ama geçtiğimiz ay yaşadığım şehirde temin sıkıntısı olduğu için, bir aylığına concerta’ya geçtik (54 mg). concerta ile kıyaslama yapma şansım oldu böylece.

    her ne kadar ikisinin iddiası aynı da olsa, concerta’nın daha uzun etki gösterdiğine yemin edebilirim. medikinetse çok daha güçlü etki ediyor ama bir o kadar da hızla bitiyor etkisi (benim için 2-2,5 saat). concerta ise (54 mg’lik en yüksek dozunu kullanmama rağmen) bana medikinet kadar kuvvetli gelmedi.

    concerta’nın özel salınım sisteminin ilk adımı olan, ilacın en dış kaplamasındaki, anında salınım etkisi veren kısmı (sanırım 54mg’lık concerta için 22mg), ilacın etkisini şiddetli olarak hissettiğim tek andı. ilacın etkisi yaklaşık 20 dk içinde başlıyor. bu başlangıçtaki etki benim için ortalama 1 (taş çatlasa 1,5) saat sürüyor. ardından elbette hiç ilaç içmemiş gibi olmuyorum. ama o ilk etkiyle kıyaslanamaz maalesef. concerta’nın hiperaktivite ve dikkat problemlerim üzerindeki etkisi (vaat ettiği gibi) 10-12 saat sürmese de, çarpıntı, anksiyete, insomnia ve rahatsız edici yüksek kalp atış hızı gibi nefis yan etikileri neredeyse 13 saatten fazla sürüyor enteresan şekilde. concerta’yı sabah 7’de almama rağmen gece uyumak için mutlaka bir şeyler (valerian, melatonin, ramelda, unisom vb) almam gerekiyor. ama medikinet’i bazı günler neredeyse akşam 6’da bile aldığım oluyordu mesaiye kalacağım akşamlarda. ve ona rağmen bir şekilde uyumayı başarabiliyordum. concerta’yı akşam 6’da içersem, beni uyutabilecek tek şey muhtemelen at ya da fil sakinleştiricisi olur.

    özet geçiyorum: medikinet-concerta kıyaslamasının galibi, benim için kesinlikle medikinettir. elbette bunlar kişiden kişiye değişebilir.

    son söz: en güzeli dehb’li olmamak, tüm hayatını bu ilaçlara göre düzenlemeye mahkum olmamaktır muhakkak.

    edit: şöyle bir bilgi geldi, paylaşayım dedim

    “medikinet sade ritalin muadilidir.
    medikinet retard'ın tabletin muadili yoktur. medikinet tb 4 saat medikinet retard gün boyu etkilidir.” (doktoruma gidip “biliyordum işte!” diyesim var)
  • pahalı. 100 lira civarı fiyatı var ve eşşek kadar olduğum için devlet karşılamıyor.

    daha önce kullandığım concertayı 49 liraya alınca keriz miyim lan ben herkesin bedava aldığı ilaca para vereyim diyerek doktora başka birşeyler söyleyip istememiştim. şimdi bunu yazdı. bu nekeslikten çektiğimi hiç birşeyden çekmedim yeter yahu. o paraya görükle orta yaşlı kadına giderim, kievde krallar gibi yaşarım ne kastınız var benim bütçeme? ikiye bölüp 60 gün kullanırım dedim o da olmuyor kapsülmüş. neyse tek tesellisi iştah kesmesi olacak. aç karnına bisiklet sürerek aşure kazanı gibi olup kütüğümü brezilyaya taşıyan götümü yerli ve millileştirerek ebru şallı kıvamına çekerim belki.
  • evet, tüm antidepresan başlıklarında olduğu gibi burası da ilaca başlayanın gelip "bugün başladık" yazdığı entry'lerle dolmaya başladı. bir de editlerim diye başlayıp bırakıyorlar. sizin bu ilaca başlamanız kimsenin ama kimsenin sikinde değil arkadaşlar. uzun süre kullandıktan sonraki etkileri belki biraz dikkate alınabilir, o da ancak etkilerin kişiden kişiye değişmediği bir dünyada olabilir.

    diğeri de ritalin ve concerta'dan sonra en başarılısı bu yazmış. zaten üç tane jenerik marka var. güler misin ağlar mısın.
hesabın var mı? giriş yap