aynı isimde "metallica (albüm)" başlığı da var
  • seksenlerde başladı her şey. ben daha ga gu diyebilirken bu adamlar kill'em all dedi. onlarla tanışmam ise doksanları buldu. ilk aldığım thrash albümüydü black. o zamanlar kendi kendimizi geliştirirdik, internetten bilgi alma gibi durumlar yoktu, bir blue jean vardı onda da dört beş ayda bir grup hakkında bir kelam olurdu. sora sora öğrendik bu grubu ve fanı olduk. sonra geriye dogru giderek, tum diskografisini edindik. ilk dörtlünün bu olmadığını da albümlerdeki isimlere bakarak anladık. arkadaşlarla bir ağ kurmuştuk aramızda, herkes değişik kaynaklardan öğrendiklerini ortaya koyardı " abi cliff trafik kazasında ölmüş" " bir konser kayıtları varmış sadece headbang yapan çocukları, koltukları kırmalarını falan gösteriyomuş" gibi haberleri alırdık birbirimizden. grup bizden bir parçaydı artık. yavaş yavaş taşların oturmasıyla daha kolay erişir olduk kendilerine. sonra load'ın çıkacağı haberi geldi. öss'ye hazırlanıyordum, artık geri sayım başlamıştı. yıllardır dinlediğim bu efsanenin ilk defa albüm çıkartmasına şahit olacaktım. öss bunalımı zamanlarımda dershane'de bi arkadaşıma " ölmek istiyorum ama load'ın çıkmasını bekliyorum." dediğimi hatırlarım. o gün geldiğinde sabahın köründe albümü almış walkman'ime koymuştum. ama bu tınılar bir trash albümü için çok farklıydı, dinlediğimin metallica ile bir ilgisi yoktu. sabırla albümü sonuna kadar dinledim. yılların bu adamları nasıl değiştirdiğini düşündüm. ben de değişmiştim belki ama hani bazı şeyler vardır ki öyle kalmasını isteriz, taş yerinde ağırdır diye düşünürüz, kendi değişimimizi görmeden başka değerlere değişti diye laf atarız.

    evet load ve reload metallica'nın en iyi albümleri değildi hatta reload rezaletti ama bu grubun doksanlarda yeniden ayakta durma çabalarına teşekkür etmemiz gerekir. hatta korktuğumuz başımıza geldi st. anger adında reload'dan bile kötü bir albüm yapmayı başardılar. her şeye rağmen arada garage days ve s&m gibi iki güzel çalışmaya imza attıkları unutulmamalı.

    kurulmalarından sonra geçen 25 küsur yıla baktığımızda kim ne derse desin rock tarihinde ulaştıkları yer çok farklıdır, gelecekte de kimse onlar gibi olamayacaktır. onca yanlışlarına rağmen durum böyledir. onlar heavy metali kitlelere taşımış, bar müziği olmaktan çıkarmıştır. grubun her bir bireyi bundan sonra da ne yaparsa yapsın fanları tarafından destek görmeye devam edecek, hiçbir zaman unutulmayacaktır.
  • özellikleri şuradadır diye düşünüyorum: def leppard da, iron maiden da, van halen da 80'lerde sürekli stadyumlara çalardı. ama metallica bunu yapabilen ilk thrash metal grubu oldu. bu kadar agresif bir müzikle bu kadar popüler olmalarıdır onları bu kadar çekici kılan, bu bir, ikincisi de diğer gruplar değişen dönem ve müzik zevkleriyle birlikte popülaritelerini bir ölçüde kaybederken, 2000'lerde hala çok popüler olarak kalmayı sadece metallica becerebildi.

    (bu arada, geçen zamanda unutulan, ama tekrar aktif hale geldiğinde eski popülaritesine tekrar yükselecek ve metallica ile birlikte metal / hard rock müziğin bayrağını taşıyacak kadar büyük potansiyeli olan tek bir grup var. onu da artık hepiniz biliyorsunuz işte. sıkın dişinizi, az kaldı. chinese democracy 3-4 aya kadar geliyor.)
  • yeni albümlerini bob rock'ın değil, slayer, slipknot ve system of a down albümlerinden tanınan rick rubin'in yapacağı yönünde ciddi söylentiler olan grup. her ne kadar lars "bob istediği sürece her albümüzü o yapacak" demiş olsa da, bob rock'ın yeni mötley crue albümünü yapacak olması nedeniyle rubin olasılığı artıyor. çoğu metallica hayranı için bu önemli ve bir ölçüde de olumlu ir haber hüviyetinde.
  • audioslave ve red hot chilli peppers'dan da tanıdığımız rick rubin'in yeni albümdeki prodüktör olacağı ile ilgili söylentiler giderek artıyor. denilene göre bob rock 2006'nın tamamını mötley crüe ile geçirecek. bu yüzden metallica yeni isimlere yöneldi. hatırlayacak olursak lars, birkaç ay önce fanclub dergisine verdiği bir röportajda: "bob rock'dan çok memnunuz, kendisi gelip de sizinle çalışmak istemiyorum demediği sürece her albümümüzü o yapacak" demişti. yani bu yıl içinde vakit bulur (ve vince ile tommy arasında kanlı bir savaşa kurban gitmezse) prodüktör olarak onu da görmemiz mümkün.
  • 2006 yilini tamamen sarki yazma ve kayit olayina ayiran, ama istisna olarak haziran ayinda rock am ring, rock im park, gelredome ve download festival gibi festivallerde calacak olan grup.

    http://www.metallica.com/index.asp?item=14683

    edit: festivallere nova park ve waldebuhne de eklendi.
  • bugün itibariyle bob rock'dan kurtulup yeni albümde rick rubin ile çalışacakları kesinleşti.
  • rick rubin ile stüdyoda çekilmiş resimler http://www.metallica.com/index.asp?item=14828 adresinden görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap