• milliyetçi adam milletin bölünmez bir bütün olduğunu ve çıkarlarının ortak olduğunu iddia eder. hepimiz aynı gemideyiz muhabbeti yapar. yurtsever, milletin bir bütün olmadığını farklı sınıflardan meydana geldiğini ve bu sınıfların çıkarlarının farklı olduğunu söyler. bize milli çıkar diye yutturulan şeyin aslında bizzat kapitalistlerin çıkarları olduğunu ekler.

    milliyetçi adamın anti-emperyalizmi yabancı düşmanlığından ibarettir. yeri geldiğinde emperyalizm ile işbirliği yapar. yurtsever, emperyalist sistemi yurdu için en büyük tehdit sayar, hiç bir şekilde işbirliği yapmaz.
  • milliyetçilik; vatanını sevmek, ulusal değerlere sahip çıkmak, kültürünü korumak, tam bağımsızlıkçı olmak, yerli olmayan her şeye karşı çıkmaktır.

    yurtseverlik ise bazı sosyal demokrat vb. çevrelerin milliyetçiliği açıkça reddedemediği için götünden uydurduğu bir elementtir. zaten hangi ideolog ya da siyasi parti lideri "yurdumuzu sevmiyoruz" diye bir şey der ki?
  • "milliyetçilik “gerekirse benim hırsızım, benim zorbam, benim sömürücümle bir olurum çünkü sonuçta o benimdir” demektir.

    yurtseverlik ise hep dediğimiz gibi ülkeyi “hırsızlardan, zorbalardan, sömürücülerden temizleme, ülkenin ormanlarını, akarsularını, topraklarını kirlilikten koruma iradesidir.”"

    kemal okuyan'ın 30 ocak 2018 tarihli yazısında izaha çalıştığı kavram farkı.
  • "yurtseverlikle milliyetçilik kavramları birbirine karışır genellikle. oysa bu ikisi arasında dünyalar kadar fark vardır. yurtsever, doğduğu büyüdüğü toprakları sever; kendi milletinin insanlarına yakınlık dutar. oysa milliyetçi, kendi memleketini yeryüzünün en üstün ülkesi, bu ülkenin insanlarını dünyanın en üstün soyu sanar. hattâ örneğin, almanya gibi başka ülkelere baskı yapıp, onları egemenliği altına almak ister; böylece faşizme yönelir.

    işte bu yüzden de benim gibi enternasyonalizme inanan bir solcunun yurtsever olması çok doğaldır da, milliyetçi olmasının yolu yoktur."

    mina urgan
  • "...milliyetçilik kendi zalimini, hırsızını, sömürücüsünü aklama, benimseme, kayırma saplantısıdır. yurtseverlik ise memleket sevgisini, memleketi kötülüklerden arındırma iradesiyle birleştirmek. birisi ülkenin karanlığına alışmaktır, diğeri ülkeyi ve halkı aydınlığa taşımak. aradaki fark her an kendini belli ediyor."

    kemal okuyan
  • bir tarafta fransız devriminin ortaya çıkardıkları ve ülken için ölmen gerektiğini sana empoze etmeye çalışan, kimi zaman kendi milletini diğer milletlerden yukarıda tutan, ırkçılığı alttan alttan besleyen bir görüş. diğer tarafta milletini diğer milletler arasında kabul edip onunla gurur duymaktan yukarı çıkmayan bir düşüncenin kapışması. aslında iki benzer, kesinlikle aynı olmayan ancak nedense hep birbiriyle karıştırılan iki kelime.
  • milliyetçilik, “benim sömürücüm, benim hırsızım, benim zorbam iyidir” demekken, yurtseverlik “memleket sevgisini ülkeyi sömürücülerden, hırsızlardan, zorbalardan temizleme iradesi”yle taçlandırmaktır.

    kemal okuyan
hesabın var mı? giriş yap