• espresso yerine kullanabilen bi kahve çeşididir.

    bununla da americano, cafe latte vs hazırlarsınız. tadı da epey güzel olur. zaten giriş seviye kaliteli bi espresso makinesi en az 500 dolardan başladığı için ev kullanımı için en mantıklı olanı mokadır.

    mocha değildir bu arada. hani o starbucksta falan olan mocha ile alakası bile yok.

    iyi bi moka için kendi tecrübeme göre şunları söyleyebilirim.;

    -hızlı pişirin.
    -kahve ocakta mümkün olduğunca az süre kalsın
    -kahve üst hazneye dolmaya başladığında takip edin. alttaki tüm su bitmeden cezveyi ocaktan alıp bardağa dökün. son suyun da gelmesini beklerseniz acılaşır. altta suyun bittiğini fokurdama sesinden anlarsınız. işte fokurdama sesini duymadan alın cezveyi.
    -kahveyi koyduğunuz hazneye ne çok az koyun ne de ağzına kadar doldurun. ayrıca koyduğnuz kahveyi üstüne bi kaşıkla bastırarak sıkıştırın. gevşek gevşek durmasın kahve orda kesinlikle.

    sonra afiyetle içiniz. piyasada satılan markalı ve paket ürünler içinde en iyi marka lavazzadır bu arada. üstüne tanımam. türkiyde bulmak zor. yurtdışına giden birinden isteyebilrisiniz.
  • filtre ile espresso arasında bir yoğunlukta kahve demlemeye yarayan akıl ürünü. ocak üstü espresso gereci diye de tanımlanabilir. üç ana parçadan oluşur: su haznesi, çekirdek kahve haznesi ve kahve haznesi.

    su haznesi en alt kısmındadır. orta kısmında, su haznesiyle bağlantılı ve altı küçük deliklerle kaplı, öğütülmüş kahvenin konduğu çekirdek kahve haznesi bulunur. en üst kısmında da ocağa koymadan önce boş duran, ısınan ve buharlaşan suyun çekirdek kahve haznesinde demlenmesiyle ortaya çıkan kahvenin dolduğu kahve haznesi bulunur.

    demlenme süresi ocağın altının ne kadar açıldığına bağlı olarak değişir. hızlı ve yavaş demleme arasında farklı tat karakteristikleri görülebilir. yavaş demlemede (ocağın altı az açıldığında) daha az basınçla yukarı çıkan buhar çekirdek kahvelerle biraz daha uzun haşır neşir olur. dolayısıyla daha yoğun bir kahve tadı elde edilebilir. hızlı demlemede de tam tersi söz konusu olur.

    kahve çekirdeklerinin espressoya göre öğütülmesi gerekir. kalın çekilmiş kahveyle şimdiye kadar moka pot'ta hiç kahve yapmadım ancak tatmin edici bir tat elde edeceğimi düşünmüyorum. ne kadar ince çekilirse o kadar iyi bence.

    bialetti markasının brikka modeli moka potlara bence yeni bir soluk getirmiş. hazneleri arasındaki valf sayesinde buharın basıncını arttırabiliyormuş. buhar ne kadar yüksek basınçla kahve çekirdekleri arasından geçerse o kadar kremalı (asiditesi yüksek) olur. normal moka potlarda kremalı kahve elde etmek oldukça zor. dolayısıyla americano ya da dümdüz moka olarak içmek için kullanılabiliyor. kremalı kahvelerle latte art yapmak mümkün. evde basit bir milk frother yardımıyla, bialetti brikka'dan çıkan kahve üzerinde güzel latte art yapılabilir bence.

    şimdi bu aletleri türkiye'de bulmak da nispeten kolaylaştı.
  • birden çok anlamı karşılayan bir kelime. dolaylı bir şekilde anlam değişimlerine uğramıştır.

    mocha/mokha aslında yemen'de bir liman kentidir. aynı zamanda bu kentte kahve de yetişmektedir. çikolata aromalı, kokulu, koyu olan bu kahve çekirdeği de adını kentinden alarak mocha çekirdeği olarak bilinir.

    zamanla kentin adı farklı anlamlarda da kullanılmaya başlanmıştır. hatta işin ötesine giderek koyu bir kahve anlamına gelen moka kahvesi literatüre girmiştir. bu kahveyi de moka pot kullanılarak elde edilebilir.

    bu alet için; (bkz: moka pot/@ridefort)
  • denizler altında yirmi bin fersah'ta

    " 8 şubat 'ta, sabahın ilk saatleriyle birlikte moka'yi gördük. burası bir zamanlar altı çarşısı,yirmi altı camisi bulunan ve on dört kale tarafından savunulan üç kilometrekarelik duvarların çevrelediği önemli bir kentti. şimdi * ise şurasında burasında birkaç yeşermiş hurma ağacı bulunan, topların yalnızca sesleriyle bile yerle bir olacak bir yıkıntı halindeydi." diye bahsedilen şehir.
  • sabah kalkıp bir fincan içinde halsizliği, yatağa geri dönme isteğini yok eden, konsantre olmaya yardımcı olan kahve türü.

    ilk başlarda içimi ağır gelse de sonraları alışıp tiryakisi oluyorsunuz. taze çekilmiş kahveyle yapılanının tadına doyulmaz diyorlar henüz denenemedim ama ilk fırsatta tecrübe edeceğim.
  • jul verne'nin seksen günde devr-i alem* kitabında da tasvir edilen, kahvesiyle ünlü yemen şehri.

    "bu arada gemi hızla yol alıyordu. 13 ekim günü*, yıkık duvarlardan bir çember içinde, üst kesimlerinde yeşilimtırak hurma ağaçlarının bittiği moka ile tanıştılar. daha ötede, dağların yamaçlarında geniş kahve tarlaları uzanmaktaydı.

    passepartout bu ünlü kenti seyrederken kendinden geçti, çevresini kuşatan surları ve bir kulpu andıran yıkık dökük kalesiyle kocaman bir kahve fincanına benzetti onu."*

    ayrıca (bkz: #71727982).
  • fatura tahsilatı yapan bir marka
  • petra'ya yakın bir kuzey arabistan şehri.
  • 1948 sonrası gaggia'nın literatüre kazandırdığı "crema caffe" (köpüklü kahve) yani 9 bar gibi bir basınç ile 95 derece gibi bir sıcaklıktaki suyun kahve yatağından geçirilmesiyle elde edilen yeni nesil espressodan önceki espresso kahve yapım biçimi (1884-1948 arası dönem) buhar basıncı ile sıcaklığı da yükselen suyun kahve yatağından geçirilmesi idi. moka da tam olarak böyle bir espresso türüdür. "espresso değildir" demek yanlıştır bu bağlamda. ama tabi ki günümüzde espresso dendiğinde akla gelen kahveden hem basınç, hem su sıcaklığı olarak farklıdır.

    bir kahve tiryakisi olarak moka kahvesinin doğru yapıldığında damağı mest eden, kendine has zengin aromasıyla harika içimli bir kahve olduğunu söyleyebilirim.
  • dolandırıcılara çanak tutan firma.
    burada bu firmanın yetkilileri varsa hırsızlara çanak tutarak kaypaklik yapmasin
hesabın var mı? giriş yap