• primary amoebic meningoencephalitise ( =primer amibik meningoensefalit) yol açarak kafayı güzel yapan ve kirli sularla bulaşan bi parazit. solunum yolu ile beyne sızıp adama önce deli dana misali çılgın kahkahalar attırıyor (bkz: öfori) sonrasında kör ediyor fakat kişi kör olduğunu önce pek çakmıyor. akabinde şiddetli ağrılar başlıyor. en azından house md 2. sezon 20-21 (euphoria part 1- part 2) bölümlerinde böyle oldu. klinik tablo merkezi sinir sitemini etkilediği için başağrısı, başdönmesi, bulantı, kusma, koku ve tad duyusunda değişiklik, ateş de görülebiliyor. koma ve ölüme kadar yolu var.

    http://en.wikipedia.org/wiki/naegleria_fowleri
  • cyst, flagellate ve trophozoite olmak uzere 3 formu vardir. binary fission ile cogalir ve pseudopod ile hareket eder tabii trophozoite formda. bu formdan flagellate forma bir kac saat icinde gecebilir. gecme nedeni ionic konsantrasyon degisikligidir. distile suya gecmek gibi degisiklikler.

    olfactory nerve ile cribriform plateten gecerek cns' e ulasir.
    hastaligin tedavisi baslangic asamasinda miconazole, sulfadiazine ve tetracyclinein combine kullanimini icerir.
  • bulaş yoluna hayran olduğum parazit.
  • disney'in ilk su parkı, river ısland'ın 2001'de bu parazitin şüphesiyle kapatıldığı söyleniyor.
  • yarattığı ensefalit hastalığından kurtulma ihtimali %1'den daha düşüktür. bu nedenle mikrobiyoloji çalışırken beni en çok tırstırmış parazittir kendileri.
  • beyin yiyen amip, adını da aldığı üzere bir amip türüdür. çoğunlukla göl, nehir ve sıcak su kaynakları gibi tatlı sularda ve toprakta bulunur.
    insandan insana bulaşmaz.
    laboratuvar koşullarında naegleria fowleri üzerinde etkili birkaç ilaç bulunuyor. fakat, hastaların çoğu kaybedildiğinden ötürü, sonuçlar tam olarak açık değil. son zamanlarda 2 kişi, miltefosine adı verilen yeni bir ilaç sayesinde (diğer ilaç kombinasyonlarıyla beraber) enfeksiyondan kurtuldu.
  • tedavisinde amphotericin b injeksiyonu ve mikonazole, rifampin kullanılır

    buna rağmen etkili bir tedavisi yoktur hele de tanı geç konulmuşsa hastanın kurtulma şansı çok düşüktür. genellikle ölümle sonuçlanır
  • naegleria fowleri, yalnızca burun yoluyla bulaştığında tehlikelidir. eğer bu türü barındıran bir suda yüzdüyseniz ya da bir şekilde burnunuza su kaçtıysa, hastalığı kapma riskiniz bulunur.
    asla, naegleria fowleri barındıran suyu içerek hastalanmazsınız. bu amip, yalnızca burun yoluyla beyine ulaşarak, beyin dokusunu yok etmeye başlar.
    ayrıca tatlı suda bulunur, tuzlu suda yaşamaz.
    insandan insana da bulaşmaz.
  • dünyada korkmamız gereken milyonlarca dehşetengiz şeyden yalnız biri. bir saç telinin 4'te biri büyüklüğünde bir mikrop.
hesabın var mı? giriş yap