• sauron elflerin şehrini yakıp yıktıktan sonra ele geçirdiği güç yüzüklerini büyük liderlere dağıtmıştır. zira elindeki tek yüzük sayesinde diğer yüzükleri takanları kontrol edebilecektir. böylece dokuz güç yüzüğünü alan aç gözlü insan kralları sauron'un kölesi olup nazgul'e dönüşmüştür. ne ölüdürler ne de diri.
    bu arkadaşlar hakkında en büyük tartışma dokuz yüzüğü halen taşıyıp taşımadıkları yönündedir. benim kanaatim taşıdıkları yönünde. bunun sebebi tabi ki güç yüzüklerinin doğasından ileri gelmektedir. onları takanların akılları ve iradeleri tek yüzük sayesinde sauron tarafından kontrol edilebilmektedir. bunun yanında güç yüzükleri ölümlülere sonsuz yaşama şansı vermektedir. yani nazgul eğer yüzüklerini çıkarmış olsaydı ruhları normal insanlar gibi dünyanın dışına giderdi. hem sauron'un dokuz yüzüğü nazgul'den almasına sebep de yok. diğer ırklara verilen yüzükleri geri almaya çalışmıştır çünkü o yüzükler istediği gibi sonuç vermemiştir. elfler sauron tek yüzüğü takınca kendi yüzüklerini çıkaracak kadar bilge davranmıştır çünkü. cüceler için ise öyle inatçıydılar ki güç yüzükleri ile bile iradeleri kontrol edilemiyordu denmektedir, yalnızca bu kendilerine verilen yüzükler sayesinde çok büyük zenginlikler elde ettiler, bu altın yığınları da eninde sonunda kötülük getirdi diye anlatılır.
    tolkien'in nazguller hakkında yaptığı bir açıklama da şu minvaldedir. bu arkadaşların etraflarına saldıkları büyük korkudan başka çok da büyük bir güçleri yoktur aslında. dövüş yetenekleri eşsiz değildir sadece karşısındaki kişiyi ümitsizliğe düşüren korkuları ile kazanırlar. ayriyeten tolkien demiştir ki bu nazguller tek yüzüğe öyle bağlanmışlardır ki frodo hüküm dağında tek yüzüğü sahiplenip de parmağına taktığında hobbite saldırmak şöyle dursun, frodo ne derse yaparlardı.
    yalnız hobbitin üçüncü filmindeki hallerini bir tek ben mi beğenmedim bilmiyorum. peter abi neden böle bi şey yaptı bilinmez ama kara çarşaflıyken de ruhlar alemi beyazlığındayken de çok daha karizmatiktiler.
    edit; bu arkadaşların bindikleri kanatlı yaratıkların bir ismi yoktur. aslında kitapta görüntüleri de filmdeki gibi dinozor şeklinde değil de kuş bozması gibidir. şöyle mesela. kitapta
  • kızıma koymayı düşündüğüm isim, ancak annemlere ne olduğunu anlatma gafletinde bulundum ve başka bir isim koymak zorunda kaldık.
  • haydaa #66018340
  • christopher tolkien, nazguller ve su hakkında şöyle bir şey demiş:

    babam yüzüktayfları'nın suya olan korkusuna hiçbir çalışmasında değinmez. yukarıda aktarılmış olan pasajda osgiliath'a düzenlenen saldırının ana gerekçelerinden biri olarak gösterilen bu korku, kara süvariler'in shire'da izledikleri yolun anlatıldığı detaylı notlarda tekrar karşımıza çıkmaktadır: hobbitlerin erşehir salı üzerinde nehri geçişinin hemen ardından (yüzük kardeşliği ı/5) karşı kıyıda durmuş kendilerini seyrederken gördükleri kara süvari hakkında -ki bu, dol guldur'un kumandanı khamul'den başkası değildi- şöyle denir: "onlarla beraber yüzük'ün de nehri geçtiğinin gayet iyi farkındaydı; ama iki kıyı arasında akıp giden su, onun duyuları önünde bir duvar işlevi görüyor, yüzük'ün karşı kıyıya geçtikten sonra ne yana götürüldüğünü anlamasına engel oluyordu." baranduin nehri'nin elflerce kutsanmış sularına nazgul'ün dokunamayacağı bilgisi de buna eklenir. ama nazgul'ün yolculukları sırasında karşılarına çıkan diğer ırmakları, örneğin "köprü harabelerinin oluşturduğu tehlikeli bir geçit" dışında hiçbir geçiş imkanı sunmayan gri-sel'i nasıl aştığına açıklık getirilmez. babam yüzüktayflarının sudan çekinmesi fikrini öykünün geneline uygulamanın zorluğunu çeşitli notlarında kendisi de itiraf etmiştir.

    ilk durumda hobbitler nehri sal ile geçtiklerinden çekinselerde çekinmeselerde takip edemezlerdi. ikinci durumda ise sudan çekinmelerine rağmen witch king ve iki nazgul az önlerinde bulunan yüzüğün varlığı onları cezbettiği için suya girme cesareti göstermişlerdir.
  • bunların bir de kılıcı vardır; "nazgül-morgül kılcı." tolkien'in burada amacı ne diye bana sormayın.
  • dokuzlar, nazgûl formlarıyla ilk defa, ikinci çağın 2251. yılında orta-dünya üzerinde görüldüler. içlerinden en kudretli olanı da onların komutanı seçilmiş ve nazgûl efendisi olarak anılmaya başlamıştı. komuta zincirinde, sauron’dan sonra ikinci sırada yer alıyordu ve onun en büyük hizmetkârıydı. bin iki yüz’e yakın yıl boyunca dokuzlar ve efendileri, sauron’nun emrinde orta-dünya üzerinde dolaştılar. ancak ikinci çağın sonunu getiren son ittifak savaşı’nda efendiler yenilince, onlar da karanlığa karıştılar ve uzunca bir süre görülemediler.
    .
    sauron üçüncü çağın 1050. yılında, necromencer adı altında orta-dünya’ya geri döndü ve dol guldur’da kendisine bir kale inşa etti. bunu izleyen yıllarda, dol guldur ile kuyutorman arasında çeşitli çarpışmalar yaşandı ve üçüncü çağ 1300 yılında nazgûller yeniden orta-dünya üzerinde görülmeye başladılar. tabi efendileri de…
    .
    güney de gondor’un hâlâ güçlü olduğunu gören nazgûl efendisi, kuzeyde eriador topraklarında savaşa başladı. angmar adı altında bir krallık kurdu ve insanlar ona angmar’ın cadı-kralı diye hitap ettiler.
    .
    elendil tarafından kurulan krallıklardan biri olan arnor, üçe bölünmüş (arthedain, cardolan ve rhudaur) ve kendi aralarında yaşadıkları çatışmalar yüzünden zayıflamıştı. nazgûl efendisi'nin karşısında ilk düşen rhudaur oldu.
    .
    1409 yılında, cadı-kral tarafından oluşturulan muazzam bir ordu cardolan’a doğru ilerledi ve arnor’un bölünmesiyle oluşmuş üç krallıktan ikincisi de böylece düşmüş oldu. iki krallığın yıkımından da kurtulan az sayıda dunedain, cadı-kral'a karşı direnmeye devam etti. rhudaur’lu dunedain, kara büyü kullanan şeytani insanlar tarafından yok edilirken, cardolan’lı olanlar, kuyutorman ve höyük yaylalarına sığındılar.
    .
    daha sonra cadı-kral, fırtına tepesini kuşattı. amon sul kulesi yıkılmış, arthedain kralı arveleg ölmüştü. dunedain, amon sul’daki palantiri kurtarmayı başarsa da, cadı-kral bu savaşı kazanmış ve arthedain’den kalan kuvvetleri fornost’a kadar sürmüştü.
  • kolaylıkla alev alıp tutuşan siyah elbiseler giyerler, nedense.
  • yüzüklerin efendisi'nde karşımıza çıkan kara çarşaflı, suratsız süvari.
hesabın var mı? giriş yap