• norveç'li yönetmen erik skjoldbjærg'in 2010 tarihli filmi. yönetmen filmin gerçekçiliğini arttırmak için frode winther gunnes dışında tüm kastı amatör oyunclulardan oluşturmuş. film 11 erkeğin yirmi dakika boyunca stavanger işgal ederek ve 57 milyon kron (10.000.000 $) ile kaçışını anlatıyor.
  • uzun uzun bir şey yazmaya gerek yok...

    izlemeyi değil düşünmek, gördüğünüz yerde kaçın...

    hatta bir düşmanınız, hoşlanmadığınız biri varsa bu filmi tavsiye edin, efkarından, boşa giden vaktinden ölsün...o derece...
  • gercekci olmak adına kotu oyunculuk ve kotu senaryo ile cekilmis film. filmin en dikkat ceken noktasi norveclilerin ne kadar soğukkanlı insanlar olduğu. soygun gerceklesiyor, polislerle soyguncular catisiyor, sokaktan gecen adamın umurunda değil arkadaş çatışmanın ortasından yürümeye devam eden tipler falan var.
  • başarısız bir film.zaten yaklaşık 1 saat 20 dakika olduğunu görünce kuşkulanmadım değil ama işte insan bilemiyor karşısına ne çıkacağını.

    tavsiye sayesinde seyrettim.şu anda tavsiye eden insanın gerçekten arkadaşım olup olmadığını sorguluyorum.
  • kötü oyunculuk yok denilemez ve fakat (ne demekse ) gerçeklik kokan bi film, filme konu işler öyle cam parçalarının mermi çekirdeklerinin yavaş yavaş yere düştüğü şekilde aksiyonel değil gerçekten bi çok mallık ve mal deyneği barındıyor. norveç yavaşlığıda içine girince değişik bişey olmuş. çok şey beklenmeden izlenince güzel film.
  • film kültürel yeşillik olsun diye izlenebilir. ülkeyi, insanı, sokağını tanımak adına katlanılabilir. yoksa hiç bir insan soygun esnasında korkusuz, şuh kalmayı başaramaz. oyunculukları da kötü, insanları da sadece soğuk. sadece ekonomileri iyi. insan o ortamda intiharı pekala düşünebilir. film bittikten sonra cennette yaşıyoruz diye düşünmeden edemiyorsunuz.
  • 2004 yılında stavanger'de yaşanan norveç'in en büyük banka soygununu anlatan bi film nokas. çelik yelekli ve kasklı özel polis birimi gibi giyinmiş 11 ağır silahlı adam nokas isimli banka paralarının da korunduğu güvenlik şirketini soymak için plan yapar ve harekete geçer. hedefleri 200 milyon nok (norveç kronu) çalmak olan grup daha ilk dakikalardan aksilikler yaşamaya başlayınca planlanan soygun hiç de istenildiği gibi gitmez.

    yönetmen soygunun amatör ruhunu korumak için fazla gerçek oyuncu kullanmamış. filmi de, soygun anında orada bulunan tanıklarla ve bizzat hapiste olan soyguncuların kendileriyle konuşarak senaryolaştırmışlar. bu bakımdan hem senaryo olarak hem de hareketli çekim tekniğiyle gerçeğe oldukça yakın, farklı bir soygun filmi.

    ayrıca film klasik soygun filmlerindeki gibi sadece soyguncuların psikolojik durumuna değil aynı zamanda polislerin, banka çalışanlarının ve sokaktaki insanların da yaşadıklarını göstermesi bakımından norveç insanı hakkında az da olsa fikir edinilmesini sağlıyor.

    trivia:
    -gerçekte 13 kişi olan soyguncular 57 milyon nok (9.8 milyon dolar) çalmışlar ama hepsi şu an hapiste olmasına rağmen 51 milyon nok (8.8 milyon dolar) hala bulunamamış.
    -filmin çekildiği yerler gerçekte soygunun yaşandığı yerlermiş.
    -filmdeki soygun esnasında gerçek para kullanılmış ve sahneler çekilirken polis paraların başında beklemiş.
    -1994'ten 2004'e kadar norveç polisi silahını sadece 79 kere ateşlemiş. bu 79 ateşlemenin de 48'i sadece nokas soygunu sırasında gerçekleşmiş.
    -norveç'te polisin silah taşıyıp taşımaması ayrı bir tartışmayken, soygun sırasında soygunculara ateş eden polis memuru neden ateş ettin diye iç soruşturma geçirmiş.
    -soygun sırasında nokas'ta çalışan 37 kişi yaşadıkları travma sebebiyle 9 milyon nok tazminat almış.

    https://www.imdb.com/title/tt1337366/
  • insanların haline tavrına bakınca neden intiharın bu ülkelerde yoğun olduğunu daha iyi anlıyor insan.
    soygundan sonra çalışanlara tazminat vermişler lan.
    bizde olsa soyguncular senin arkadaşlarındı diyerek içeride işkence yapar zorla suç kabul ettirirlerdi adama.
    medeniyet başka şey.
hesabın var mı? giriş yap