• ırkçı ve cinsiyetçi klişelerden üretilen mizah türüdür
  • türkiye’de kara mizahı beceremeyen özellikle twitter’da fink atan güruhun kalça etlerinden uydurdukları mizah türü.
  • zekasızlığın, onursuzluğun kılıfıdır.

    bazı konular mizah malzemesi yapılmayacak kadar hassastır. bunları tek tek yazmaya gerek duymuyorum çünkü biraz olsun aklı, haysiyeti olan zaten biliyordur ama kime ne anlatıyorsun. o yüzden bilhassa sosyal medyadaki şarlatanların iki üç beğeni için bulaştıkları bu garabete bazı örnekler vereceğim:

    bugün dallamanın birisi pedofili gibi hassas bir konunun üzerinden bi şeyler yaptı mesela. pedofili ciddi ve tedavi edilmesi elzem bir rahatsızlıktır, nörolojik bir sorundur. buna rağmen bu konuyu refer eden bir şeyler yazmanın da şakası olamaz. neden olamaz, bunu da beyni basmayanlar için tekrar edelim: çünkü kötü bi şeyin şakasını yapıyor olmak o şeyi normalleştirir. eğer siz pedofili üzerinden şaka yaparsanız, bunu gören insanlar da bunun şakası yapılabilecek kadar sıradan bir şey olduğuna inanır. bak geri zekalıya anlatır gibi anlattım artık daha ne.

    ikincil olarak bazı diğer konularda da şaka yapılması kırıcı, ahlak sınırlarının dışında kalabilir. örneğin zaytung’da yıllar evvel bi haber vardı: “kanser hastaları için tedavi yöntemi: ötenazi” diye. ben bunu burada örneklemekten bile utanıyorum, adam bunu komik ni şey gibi paylaşmış. şimdi siz buna ofansif mizah diyor olabilirsiniz fakat bu ahlaksıztır. hayatında hiç kemoterapi almamış; bir tanıdığını o tedavi sonrası görmemiş, o süreçleri yaşamamış bir amip kılıklı için bu komik gelebilir. böyle bir varlığın empati kurmasını zaten beklemiyorum ama her acı tecrübeyi anlamak için yaşamamız da gerekmiyor. ben o günden beri zaytung’a hiç girmedim, hiç de gülmedim.

    böyleyken böyle işte. bir konuda yeteneğiniz yoksa, o işi beceremiyorsanız yapmayın. mesela mizaha yeteneğin yok mu? milyonlarca malzemenin içinden düzgün doneler bulup komik olamıyor musun? öyleyse mizah yapma. 3-5 aklı eksik gülecek, seni komik bulacak diye bunu yapma. sonra bir gün o güldüğüm şeyi yaşarsın, kendi yüzüne tüküresin tutar.

    edit: burada geri zekalıya anlatır gibi anlatmış olmama rağmen -sağolsun beni haklı çıkarmak gayretiyle- müthiş bir geri zekalı entryme cevap vermiş. normalde böyle cevap vermem ama bu geri zekalı inatla çocuk sikmek cümlesini kurduğu için bu sapkın arkadaşa bi şeyler yazmak elzem oldu:

    şimdi geri zekalı; bi şeyi yapmak istiyorsan yaparsın zaten, zaten diktatör bi rejimden bahsetmedim. yani sen istediğin kadar yap o siktğimin mizahını, sabahtan akşama kadar anıra anıra gez bu seni bağlar. fakat bu yaptığın şeyin algı yönetiminde de sıklıkla kullanılır ve senin o boş ağzının dibine sikini dayar. nasıl mı yapar? izlediğin filmlerde, oynadığın oyunlarda, baktığın afişlerde normalleştirir bunu.
    benzeri sapkın konularda da istatistiklere bakarsan pedofili, ensest ilişki, hayvana tecavüz gibi konular normalleştikçe; yani insanların dikkatini çekebilecek sıklıkla dile getirildiğinde artar. zaten arttı da, senin gibi hiçbi sikim bilmeden özgürlüğü, sanatı sikmek sokmak zannedenler yüzünden arttı üstelik.
    bi de bu maymundan henüz gelememiş ara türlerin her türlü karşıt görüşe küfürle başlayan içi boş savunmalarla başlama huyları vardır. çünkü hayatta bildikler tek şey küfür etmektir, ofansif mizahtır; nerede yarak kürek şey varsa analarından babalarından çok savunmaktır. yaşama tutunma motivasyonları bu olan sik kırıklarıyla konuşurken de düzgün cümleler kuramazsınız çünkü kafaları bunu almaz. mantıklı argümanlara da tepki vermezler çünkü beyin kıvrımları konya ovası gibi dümdüzdür.

    velhasıl bu am paparalarını kendi hallerini bırakıp ne sikim yapıyorlarsa yapmalarını izlemek en makul davranıştır. ha benim olduğum bi yerde ofansif mizah diye insanların zayıf noktalarına temas ederlerse ofansım muhtemelen mizahlı olmayacaktır.
  • en güzel mizah türlerindendir. ağlak orospu çocuklarını ortaya döker. hiçbir konu mizahı yapılmayacak kadar hassas değildir. bazı eblehler çocukluklarında beyinlerine kazınan aptal ahlakçı masalları benimsedikleri için bazı konularda hassas olurlar ancak onların hassasiyetleri onları bağlar. çocuk sikmek konusunda espri yapmak isteyen çocuk sikmek konusunda espri yapar.

    mizahın bazı eylemleri normalleştirdiği hususu tartışılabilir, bununla birlikte mizahın normalleştirme olasılığı olduğu eylemlere ilişkin söylemler konusunda ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının çözüm yöntemi olarak önerilmesi aptallık değilse de hafif tabiriyle saflıktır. "çocuk sikmenin mizahı yapılmaz çünkü normalleştirir" argümanı, her şeyin yasaklanmasının önünü açar. yani bu argümanı geçerli kabul edersek tüm entelektüel ürünler "ofansif mizah" gibi "yapılmaması ve üretilmemesi gereken" kategorisine alınabilir.

    somut örnekler üzerinden gidelim; çocuk sikmenin mizahı çocuk sikmeyi normalleştiriyor da televizyonlardaki silahlı, şiddetli, kavgalı, bilmem neli filmler hiçbir şeyi normalleştirmiyor mu? elbette ki normalleştiriyor. o halde televizyonu, sinemayı, müziği, radyoyu, yasaklamalı mıyız? beyinsizseniz bu soruya evet diyebilirsiniz. beyinsiz değilseniz bu konuların hepsinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu bilir ve olumsuz yönlendirmelerin çözümünün bir şeyleri söylemenin yasaklanmasıyla getirilmeyeceğini anlarsınız.

    ofansif mizahın yönlendiriciliği, diğer unsurlara kıyasla etki açısından zaten düşüktür. birilerinin çocuk sikmekle ilgili mizah yapıldığını duymakla çocuk sikmek için harakete geçme olasılığı yok denecek kadar azdır. yani bu konuyu dert edinenler, öncelikle baş karakterin düşmanlarını teker teker vurup öldürerek son derece taşşaklı bir kahraman olduğu dizilere savaş açsa kendilerine göre çok daha faydalı birer iş yapmış olur. bununla birlikte bu gibi olumsuz örnekler içeren davranışların toplumda yaygınlaşmasının önlenmesi adına asıl yapılması gereken, bazı embesillerin sandığı üzere yasaklar getirmek değil bireyleri bilgilendirmektir.

    gelin sizi bilgilendireyim: çocukları sikmemeliyiz çünkü çocuklar cinsellik için rıza gösterecek yaşa gelmemişlerdir, bu nedenle de bu eyleme maruz kalan bir çocukta travmaya varacak kadar olumsuz etkiler baş gösterebilir. böyle dürtüleri olan insanlar kimseye zarar vermemek adına bir psikoloğa görünüp bu rahatsızlıklarını tedavi ettirmelidir. mümkün olduğunca çok olumsuz davranış konusunda toplumun mümkün olduğunca geniş kısmını, mümkünse tamamını bilgilendirirseniz kimse zaten olumsuz davranışlara yönelmez. filmler film, stand up'lar mizah olarak kalır.

    tüm bunların dışında ofansif mizah gördüğünüz zaman bizzat üzülüyor, ağlıyor, güceniyor, yaralanıyor, kendinizi kötü hissediyorsanız; hassasiyetiniz depreşiyorsa kendi iyiliğiniz için mümkün olduğunca bu tarz içerikle karşılaşma olasılığınızın olduğu yerlerden uzak durun. şunu da unutmayın: kimse sizin sikik ahlak anlayışınızı benimsemek zorunda değil. bazı konularda çoğunluk, çokluğundan aldığı güce dayanarak kendi ahlak anlayışını zorbalıkla dayatabilir. bu, haklı olduğunuz anlamına gelmez. yalnızca kendi değerlerinin hüküm sürdüğü bir ortam yaratmak isteyen barbarlar olduğunuzu gösterir sadece.
  • south park'ın gayet iyi bir şekilde yaptığı mizahtır.
  • mizah için yasak konu yoktur. olmamalıdır. ofansif tarafı karanlıktır. alınma, gücenme. gül. aklını kullan, üstüne koyarak karşıtını yap.
  • ofansif mizah twitter/sosyal medya kullanicilarinin uydurduklari bir mizah turu degildir. 60’li yillarda lenny bruce ile, 70’lerde george carlin ile, 80’lerde bill hicks ile amerika'da hep olan bir mizah turudur.
    louis ck, ricky gervais, bill burr, anthony jeselnik, jim jefferies, jimmy carr, frankie boyle, daniel sloss ise bu mizah turunu gunumuzde devam ettiren komedyenlerdir.

    yaygin kanaatin aksine ofansif mizah sadece guce, dayatilana, iktidara ve dogmalara karsi yapilmaz. neye karsi/ne ile ilgili yapilacagini yapan kisi belirler. bu pedofili olabilir, taciz/tecavuz olabilir, irk, cinsiyet/cinsel yonelim, inanc/din olabilir.
    adi ustunde saldirgandir. inanca, irka, felakete, trajediye, pedofiliye, iktidara, duyar gosterilmesi ve hassas olunması gerektigi soylenen her duruma, her olguya ve her degere saldirabilir. ve dunyanin hicbir yerinde bu mizahin sinirini cizecek, neyin sakasi yapilir neyin yapilamaz karar verecek bir otorite yoktur. cunku dunya uzerinde sakasi yapilamayacak hicbir sey yoktur.

    yapilan size gore mizah degildir, ofansif degildir, igrenctir, okuzluktur, davarliktir.. dezavantajli ve/veya azinlik gruplarin, hesabi verilmemis aci durumlarin mizahinin yapilmasini dogru bulmuyorsunuzdur. o zaman bu mizahi yapmaz, yapani izlemez, okumaz, elestirir, kufur eder, bloklar gecersiniz.

    yapilanin mizah ve/veya komik olup olmadigindan bagimsiz; sirf hosunuza gitmedi, begenmediniz, incindiniz ve/veya incinenler olacak diye yapan kisinin cezalandirilmasi icin gerekli kurumlari devreye sokmak, tum sosyal hayatini bitirmeye calismak, “onun sakası olur, bunun sakası olmaz. burda durulmasi gerek” diyerek sinir cizmek kimin haddine!

    offended hali duygularla ilgilidir. duygular da bireylerle. cizilen sinirlar, durulması gerektigi soylenen noktalar bireyin degerlerine, duygularina, hassas ve duyarli oldugu konu ve durumlara gore degisir ve bu tum bunlar herkes icin ayni degildir. her bireyin degerleri, hassas oldugu konular, kutsallik atfettikleri ayni olmadigi icin bu mizaha bir sinir cizmek mumkun degildir.

    siz, 'onun hassasiyeti, bunun kutsali, onun duyari, su azinlik grubu' vb. dediginiz surece ozgurlugune ozendiginiz bati ulkeleri seviyesine cikmaniz, her seyin sakasinin yapilabildigi o kafa yapisina ulasmaniz ne yazik ki mumkun olmayacak.
  • mizahtır, belki komiktir ama gülmeyin. prim vermeyin. mizahı yapan gülen tayfa ile bir süre sonra ayrı düşmüyorsa bence kendisinden tiksinecektir. tiksinmiyorsa zaten onlardandır.
  • amatör ellerde ofansif olucam derken mizah olamayan şeylere dönüşür.

    bir de artık sade ofansif mizah o kadar yaygın ve sıradan hale geldi ki ofansiflik kesmediği için eski usül sade mizah twistleriyle komikleştirmeye çalışıyorlar. örneğin şu: https://eksiup.com/8bf8854e2419

    ama yukarda kutsaliyok* adlı yazarın da belirttiği gibi işin profesyonelleri tarafından yapılınca gayet güzel olabilen türdür.

    ofansifliği size değil o şakaların çok da üstünüze alınmayın
hesabın var mı? giriş yap