• 2001 doğumlu oyun kurucu. 2017 u16 avrupa basketbol şampiyonası'nda milli takımda mustafa kurtuldum ile birlikte öne en çok çıkan oyuncu. ted ankara kolejliler'den yetişme anladığım kadarıyla. oyunu iyi okuduğunu ve takımı doğru yönetebildiğini düşünüyorum.
  • 2001 doğumlu olmasına rağmen hem bgl'de forma giyen, hem de ted ankara kolejliler ile tbl maçlarına çıkan genç yetenek. artıları asist yeteneği, oyun görüşü. eksileri ise başta zayıf fiziği ve fazla istikrarlı olmayan dış şutları.

    şahsımca şutunun istikrarsız olmasının nedeni zayıf kollarıyla o yaşta üçlük çizgisinin gerisinden şutunu yetiştirebilmesi için topu aşağıdan çıkarması gerekmesi. haliyle bu yüzden de şutu pek istikrarlı değil. şahsi kanaatim fiziğinin gelişmesiyle şut mekaniğinin de gelişeceği yönünde. yolu açık olsun.
  • 22 kasım 2017 bakırköy basket - ted ankara kolejliler maçında 15 sayı 5 asist 1 top çalma 6 rebound ve 4 top kaybı yapmış 16 yaşındaki genç oyuncumuz. yaptığı top kayıpları fiziği geliştikçe azalacaktır fakat 72-63 biten bir maçta 15 sayı atmak hem kendi yeteneğini hem de ted kolejlilerin ona olan güvenini göstermekte.
  • ciddi bir sakatlık yaşamaması durumunda türk basketbolunun önümüzdeki 15 senesine damga vuracak 2001 doğumlu ted'li guard. sahada duruşu, zekası, saha görüşü ve soğukkanlılığı ile bu yaşta bile kendisini farkettiriyor. cem akdağ hocanın 2017 u16 türkiye şampiyonası sırasında yazdığı makale sayesinde kendisini takip etmeye başladık ve o günden beri de üstüne koymaya devam ediyor. var olan zekasının yanına biraz da fiziksel güç ve sertlik ekledikçe bir üst seviyeye daha da yaklaşacaktır. necip kapanlı'nın röpörtaj makalesinde yazdığı gibi birgün nba oyuncusu olup annesine o 3 katlı evi alması dileğiyle...

    ----- link uçarsa diye ilgili röpörtaj -----
    "
    u16 ve u18 türkiye şampiyonaları sırasında ted ankara kolejliler'den 2001 doğumlu ömer yasir küçük en fazla ilgi çeken oyuncular arasındaydı. özellikle cem akdağ'ın "kırk senelik tecrübeme dayanarak, on iki ,on üç yaşındaki oyuncular için “ileride müthiş olacak” denildiğinde içimden hep gülerim. kuralımı bozmamın sebebi ise 2001 doğumlu, kürdan kollu ömer yasir küçük." paylaşımından sonra küçük üzerindeki büyük ilgi iyice yoğunlaştı.

    onun şampiyonalardaki istatistiklerini hatırlattıktan sonra röportajımıza geçelim...

    yıldızlar türkiye şampiyonası: 22.1 sayı, 5.0 ribaund, 3.8 asist, 4.1 top çalma, 5.6 top kaybı
    gençler türrkiye şampiyonası: 16.8 sayı, 2.4 ribaund, 3.6 asist, 3.8 top çalma, 3.8 top kaybı

    5 yaşındayken kendisinden 7 yaş büyük kuzeni recep onu ilk kez basketbolla tanıştırmış. evlerinin yakınlarındaki bir açık sahaya gitmişler. ömer topu bir türlü yetiştirememiş... ömer hırs yapmış, daha sonra bu kez babasıyla gittiği sahada tam iki saat topu yetiştirmeye çalışmış. hava kararmış ama o vazgeçmemiş... sonunda ilk basketini atınca dünyalar onun olmuş...

    o sıralar nba maçlarına da merak sarmış... annesine, "birgün nba oyuncusu olup sana üç katlı ev alacağım." demiş. belli ki basketbol sevgisi içine girmiş.

    6 yaşındayken babası onu yöneticisi olduğu ankara basketbol'un antrenmanına götürmüş. ömer diğer oyuncularının ayaklarının altında yakalayabildiği topları potaya atmaya, dripling yapmaya başlamış. abk kulübü'nde geçen 6 aylık kısa bir süreçten sonra 7 yaşındayken türk telekom'un antrenmanlarında kendisinden büyüklerle oynamaya başlamış. lisans yaşı tutmadığı için 9 yaşına kadar sadece antrenman yapmış. türk telekom'da küçük küçük yaşında aynı zamanda yıldız takımında oynadıktan küçüklerdeki ikinci senesinde ted ankara kolejliler'e geçmiş.

    basketbolla satrancı birlikte götürmüş ve satrançta yaş gruplarında bir kez türkiye üçüncüsü, bir kez de türkiye şampiyonu olmuş. o sırada yaşı 10-11.

    babası mehmet küçük (tbf'nin yönetim kurulu eski üyesi) satrançla ilgili şu anektodu aktardı: kapı çaldı, karşımızda satranç federasyonu başkanı ali nihat yapıcı... 'federasyon olarak oğlunuzu hem eğitim, hem satranç dersleri için rusya'ya götürmek istiyoruz. orada kasparov'u yenen michail gurevich satrançta ilerlemesine yardımcı olacak.' ömer çok küçüktü ve onu rusya'ya göndermeye cesaret edemedik."

    dönelim basketbola... her genç oyuncu gibi ömer'in de hayalleri var... "spanoulis, teodosic, huertel ve stephen curry idollerim. tabii ki euroleague ve nba'de oynamak da rüyalarıma giriyor."

    beğendiği ve onlar gibi olmak istediği oyun kurucular fundamentalleri yüksek, saha görüşü, pas özelliği olan oyuncular. ama hepsinin bir başka ortak özelliği ise savunma zaafiyetleri...

    şimdi onunla çalışan iki antrenörün görüşlerini verip yukarıdaki konuyla ilgili sorumuzu sonraya bırakalım...

    can sevim: çok zeki, saha görüşü inanılmaz. fundamentali ve pas özellikleri yaşına göre üst seviyede. a takım oyuncusu gibi doğru kararlar verebiliyor. tabii ki kuvvetlenmesi lazım. ancak savunma yapmıyor ve top çalmaya oynuyor. adamının karşısında kalmayı öğrenmesi gerekir.

    gencer baytimur (ömer'e bireysel antrenman yaptırıyor): algısı çok güçlü, çok çabuk öğrenen ender oyunculardan biri. çok zeki ve yetenekli. resmin tamamını görebiliyor. iyi bir takım oyuncusu ve son derece efendi. fiziksel özelliklerini geliştirmesi ve daha iyi savunma yapması gerekiyor. güçlü olduğunu varsaysak bugün bsl'de back up guard olur.

    emrah benli: çok zeki. derslerinde ve basketbolda çok başarılı. arkadaşları ile iletişimi mükemmel. sahada antrenör gibi düşünebiliyor. maç içinde takımın neye ihtiyacı olduğunun farkında. lider karakterli, kendinden büyüklerle oynarken dahi geri adım atmıyor. bazen aşırı özgüveni ona hatalar yaptırabiliyor.

    ömer'e sorumuz şu: örnek aldığın oyuncuların savunma defektleri var. senle çalışan koçlar da savunmanı geliştirmen gerektiğini söylüyorlar. yoksa o oyuncuları savunma yapmadıkları için mi beğeniyorsun?

    "tabii ki hayır" diyor... "onları saha görüşleri, şut yetenekleri ve pas özellikleriyle beğeniyorum. daha iyi ve doğru savunma yapmam gerektinin farkındayım."

    ömer'in boyu 1.87 ama kilosu 68... burada sözü babası alıyor: ben gıda mühendisiyim ve beslenme konusunda da bilgi sahibiyim. bu konudaki açığını gidermek için ben de yardımcı olacağım.

    ömer basketbol kadar derslerinde de çok başarılı. acaba nasıl bir kariyer planlaması yaptı?

    "elbette ailemin düşünceleri çok önemli. erken profesyonel olup erken paralar kazanmak gibi bir düşüncem yok. lise son sınıfta amerika'ya gidebilirim, sonra da bana uygun bir üniversiteye geçip eğitimle basketbolu birlikte götürebilirim. sonrasında tabii ki tercihim basketbol ama eğitimi de bir kanara itmeyeceğim.

    acaba bu kadar yoğun basketbol hayatı olan bir çocuk aynı zamanda derslerinde nasıl başarılı olabilmişti?

    "dersleri iyi dinlerim. antrenmanlardan dolayı eve geliş saatim akşam 10... yarım saati geçmemek üzere ders çalışırım. ders dinleyerek ve her gün yarım saat çalışarak teog sınavlarında 500 üzerinden ilkinde 500, ikincisinde 493 puan aldı. önemli olan ne yapıyorsanız yüksek konsantrasyonla yapmak..."

    röportajın sonunda ömer'in teşekkürleri vardı... bütün öğretmenlerine, kulüplerine, onunla çalışan antrenörleri ahmet arif'e, emrah benli'ye, selam gökçe'ye ve gencer baytimur'a...

    biz de onda katkısı olan herkesi, kulübü ted kolejliler'i ama hepsinden önce böyle bir evlat yetiştirdikleri için annesini ve babasını kutluyoruz.

    şansı açık olsun...
    "
    ----- link uçarsa diye ilgili röpörtaj -----
  • cem akdağ daha önce bir yazısında bu genci çok övmüştü. maşallah, şimdi görüyoryuz ki doğru yolda ilerliyor.

    solak olduğunu da ekleyelim.

    söz konusu yorum:
    http://basketboldan.blogspot.com.tr/…ak-on-iki.html
  • bu sezon tbl'de ted ankara kolejliler forması ile zaman zaman izlediğimiz wonderkid. cem akdağ takımın başındayken kendisine maçlarda gerçekten sorumluluk veriyordu ancak görevden ayrılıp yerine tunç girgin'in gelmesi ile biraz geri plana düştü. zaten takım da bu koç değişikliği yüzünden küme düştü. umarım nba'nin yolunu, ted ankara kolejliler'i tb2l'den tekrar üst liglere çıkardıktan sonra tutar.
  • 17 yaşında olmasına rağmen, 2018 u18 erkekler avrupa basketbol şampiyonası kadrosunda olmayan basketbolcu. sebebini anlamadım. yukarıdaki entarilerde de belirtildiği gibi u17 dünya şampiyonasında da ikinci planda tutulmuştu. ya sezon içinde çok yoruldu ya da onun keskin yetenekleri takım oyunu adı altında törpüleniyor. umarım ilkidir...

    buraları okuyordur eminim... kendi yolunu çizecek kapasitesi olduğu belli her yönüyle. ailesi başta olmak üzere güvendiği insanlarla konuşup kendisine en uygun kısa ve uzun vadeli hedefleri koysun. örneğin milli forma ile 2029 avrupa basketbol şampiyonasında şampiyon olduğumuzu ve onun mvp seçildiğini hayal etsin. çünkü biliyoruz ki hedef koyarsa yapacak kapasite kendisinde var. yeter ki dışarıdan yanlış etkiler gelmesin. kendisine inansın, gerisi gelir.
  • buralar dutlukken yerimizi alalım:))
  • (bkz: kenan sipahi) den sonra yerli guardlara umut bağlamayı bıraktım.

    bu kardeşimizin potansiyeli de 14 yaşından beri kimsenin dilinden düşmüyor. fakat yeni nesil (bkz: berk uğurlu) olacağını düşünüyorum. oyunu iyi okuyan pas kanallarını görebilen bir guard olacaktır. topla arasıda iyi fundamental da sağlam ama maalesef ülkemizden guard ya da kısa oyuncu çıkmamasının iki sebebi olan istikrarlı şut ve fiziken gelişmeme sorunlarını yaşayacaktır. bu iki konu aslında basketbolda sonradan öğrenebilecek olan iki olgu olsa da burada da devreye tembellik giriyor ve böyle yetenekler kaybolup gidiyor.

    bu dezevantajların oyuna etkisine gelirsek şutu olmayan bir kısaysanız hiç bir zaman elit ya da elit altı seviyeye ulaşamazsınız. isterseniz teodosiç seviyesinde pas verin şutun yoksa takımını hücumda bir kişi eksik oynatırsın seni o kadar boş bırakırlarki ne pas verebilirsin ne de şut atmaya cesaretin kalır. savunmanda aynı seviyedeyse zaten kısa sürede basketbol hayatın biter. diyelim ki şut işi olmuyor bir şekilde, bu seferde fiziken belli seviye de kuvvetli ve çabuk olman lazım ki delici ve pota altında iyi bir bitirici kısa olabilesin ama bu kadar atlet siyahi kısa varken bizim gen havuzumuzdan bunu beklemekte çok saçma olur. yani avrupalı kısaların yapması gereken var olan fundamentallerinin yanına istikrarlı bir şut ve belli bir seviyenin üstünde fiziki gelişim göstermeleri oluyor. bunun içinde çalışmak ve çalışmak gerekiyor. sonucunda hangi özelliğini ne kadar elit duruma getirebilirseniz o kadar elit bir oyuncu oluyorsunuz.

    umarım bu kardeşimiz çalışır ve daha çok çalışır. ben bunları o yapamaz diye yazmadım aksine buraları okursa önceki örneklerden biri olmaması için bize tekrar umut veren yeni nesil sporculara da ilham kaynağı olan bir idol olması için yazdım.
  • yerli curry gibi oynuyor bugünkü samsunspor maçında, mesafe tanimaksizin uclukleri yolluyor
hesabın var mı? giriş yap