• özgür yetiştirilmiş (free range) tavukların, organik yemlerle beslendiği çiftliklerde üretilen yumurtalar. son zamanlarda marketlerde bir sürü markanın organik yumurtaları görülebiliyor.

    tadı gerçekten güzel. fiyatları da normal yumurtaların 2-3 katı sanıyorum şimdilik.
  • arkadaş tamam anladık organik, zaten kutuya da yazmışsınız bunu.

    ama bilader, sırf organik olduğunu vurgulamak için de tavuğun g.tünden çıktığı gibi paketlemek nedir? şunu bir suya tutun, el aman..!
  • tahmin edildiği kadar organik olmayan yumurta türü.

    sorun bakalım o "özgür" yetiştirilen civcivler kaç günde tavuk olup, yumurtlamaya başlıyorlarmış?
  • bu yalana kanmak icin tam bir vicdan masturbatoru olmak gerekli. bir tavuga kac metrekare alan dusecek, tavuk gunde kac saat havalanacak, tavuklarin giris kapilarinin darligi, kumeslerin havalandirmasi ve sicakligi... bir suru etken var ve turkiye'de bunlarin hicbiri icin yasal bir duzenleme yok. ustelik iskartaya cikan hayvanin kesilmekten baska sansi yok. yani olene dek gunes gorup, yiyip icerek yasama sansi birakilmiyor hayvanlara.

    "- 'free range' tavuklar* ve 'kafes' tavukları aynı üretme çiftliğinden gelir.

    - bu üretim çiftliklerinde civcivler bir günlükken gagaları lazerle ya da sıcak bıçakla kesilir.

    - civcivler kabaca elle sınıflandırılır ve erkek civcivler yumurtlama ve yemek için işe yaramaz olsun diye ya gazla öldürülür ya da karıştırma makinesine atılır.

    - pek çok free range tavuk hala, bazen "gezinmelerine izin veren", çoğunlukla dışarı çıkmadıkları ya da çıkamadıkları küçük açık kapılı bir kapalı ortamda, sıkışık koşullarda tutuluyor.

    - free range tavuklar, 18 ay sonra yumurtlayamadıkları zaman 'bitmiş' olarak sınıflandırılıyor ve katlediliyor; geri kalan yaşamlarını sonuna kadar yaşamalarına izin verilmiyor.

    - hem free range hem de kümes tavukları tüylerini dökmesi için zorlanabiliyor. (bir başka yumurtlama döngüsüne vücutlarını şoklamaları için kasten aç bırakılıyorlar.)"

    http://veganturkiye.blogspot.com/…-susu-mu-gda.html
  • 2 günde bir kümesimden alıp yediğim şahane gıda. ahanda bu da kümesim.
    http://imgim.com/8104incig2103396.jpg
  • bir zaman sonra da akıllı yumurta çıkması muhtemeldir. kendi kendine tava içerisine kırılan felan.
  • geçen bir markette tanınmış bir yumurta markasının 30'lu normal bir koli yumurtasının 7,5 tl'ye satılırken aynı markada 10'lu paketin 9,5 tl'ye satıldığına şahit olduğum yumurta türü. gerçekten söyledikleri gibiyse eyvallah ama üç aşağı beş yukarı aynı yumurtayı bu şekilde satıyorlarsa kazığın çapı epey büyük.
  • kesinlikle marketlerde satilanlardan uzak durulmasi gerek. bi' kere endustriyel formattan gecmis sey organik filan olamaz. seri uretim icin istedikleri kadar abanma refleksini yavaslatsinlar, ortaya cikan sey dogal ortami da yasamayan bi' tavugun istemsizce cikarttigi sey olur, onun adina da organik denmez, yumurta hic denmez...

    marketlerde 30luk pakette satilanlar 7.5tl.
    organik diye iteledikleri 10luk ise 10+tl.

    aralarinda farkedilemeyecek kadarlik bi' fark var, o kadar.istedikleri kadar free range ortami yaratsinlar, kuspe kivaminda yemi dayadiklari icin market urunu yumurtalarin hepsi ayni.

    anneannemin tavuklarinin verdigi tadi uzun zaman sonra karacabey'de kayinpederimin tavuklarinda yakaladim ki, adam 2 donumluk acik arazi ve 20 metrekarelik bi free entrance kumeste 60 kadar irili ufakli hayvani besliyor. salata artigi domates, patlican, marul, sogandan tutun,dariydi, bugdaydi, kus yemiydi envai cesit besinle besliyor. tavuklar inanilmaz huzurlu bir ortamda oyle yumurtalar birakiyor ki, abicim bildigin yumurta sarisi sandigin sey kirmizi olarak kendini buluyor. ailenin butun bireyleri tavuklara bakmak icin ciftlik evine gitmek icin birbirini parcaliyor, once giden o gunun hasilati yumurtalari topluyor. bu yumurtalardan yedikten sonra, sehirdekilerin bildigin yumurta seklindeki baska bisi olduguna karar verdim...

    neyse tadi bi' kere alinca da haliyle eskisi gibi market yumurtasi yiyemez oldum. dun kizilcahamam'dan donerken koy urunleri satan bi' dukkana girdim ve bi' koli aldim. adam koyluden aldigi yumurtanin kolisini 15tl ye satiyor ki bu fiyat organik diye markette satilanlarin yarisi!

    evet, kayinpederin tavuklarindaki tadi vermediyse de fabrikasyon yumurtayi siker atar, o derece lezzetli. daha once de duzce'de koy urunleri satan bi' yerden almistim, tat koy yumurtasi tadindaydi.

    sozun ozu, cocuklugunuzda yediginiz yumurtalarin tadini ozluyorsaniz, ya da endustriyel tuketime ufacik bi' noktasindan dahi karsiysaniz,marketten almak yerine koy urunleri satan yerden alisveris yapin. hem saglikli ve lezzetli seyler yiyin hem de koylu kazansin...
  • sarısının tonu organik olup olmadığını belli etmez.
    turuncuya yakın renk elde etmek için yemlere kırmızı biber katılabilir örnek olarak.

    tat meselesi ise çoğunlukla göreceli.
    örnek olarak hem konvansiyonel, hem yarı organik ve organik yumurta arasından yarı organiği daha çok beğendiğim oldu. mesela köy tavuğunun etini de muhtemelen daha sağlıklı olmasına rağmen kokusu sebebiyle yiyemiyorum. plastik tavuk tabir edilen çiftlik tavukları daha lezzetli geliyor.

    konvansiyonel (ucuz) yumurta üretiminde ortalama bir tavuğa düşen alan (maalesef) ömrü boyunca bir a4 kağıdından daha fazla değil. organik yumurta üretiminde ise neredeyse tavuk başına 1m2 alan düşüyor ve yemi oluşturan tüm hammadde organik olmak durumunda. böyle olunca da yüksek maliyet kaçınılmaz.

    eğer yediklerinizin tümünde organik olma şartı arıyorsanız mutfak masrafınız 3-5 kat artacaktır.
    her ne kadar endüstriyel yetiştirme şartları hoşumuza gitmese de ülkedeki gelir durumu göze alındığında insanları doyurmanın başka bir yolu mümkün değil.
hesabın var mı? giriş yap