• kök hücrelerin veya kanser hücrelerinin üç boyutlu bir matrix içerisinde (bkz: matrigel) büyütülmesiyle oluşan ve izole edildiği dokunun anatomik ve fizyolojik özelliklerini büyük ölçüde yansıtan bu şapşik şeyler, bilimde çok önemli bir breakthrough olarak görülürler. mikroskop altında da çok şeker görülürler. yerim
  • beyin organoid'lerinin geliştirilmesi beyinle ilgili problemlerin çözümünde büyük ilerleme sağlıyor.

    insan beyninin diğer türlerle mesafesi o kadar fazla ki deneyler fareyle maymunla olacak iş değil. insan kök hücresinden beyin organoidi üretmek çok daha verimli oluyor bu sebeple. yalnız bu sefer de organoidler beyin dalgaları yollamaya falan başlamışlar, hatta bir organoidi örümcek şeklinde bir robota bağlayıp karşılıklı sinyalleştirerek hareket ettirmişler.

    nasa yerçekimsiz ortamda gelişimlerini gözlemek için bir posta beyin organoidini ay'a fırlatmış bile.

    biz göremeyeceğiz ama crispr falan eğlenceli bir yere gidiyor dünya.
  • gunun birinde hans clevers'a nobel odulu getirecek olan minik modeller. demisti dersiniz, sonra ben de dediydim derim*.
    dr clevers bu teknolojinin klinik uygulamalarda kullanimini en basarili sekilde gosteren arastirmacilarin basinda geliyor. ayni zamanda (o donemde) direktoru oldugu hubrecht institute bunyesinde yaptiklari calismalardan sonra gectigimiz yil roche'un ilac, aratirma ve on-gelistirme biriminin basina gecti. iyice gozler onune cikti.

    organoidlerin klinik uygulamasi icin su an aktif sekilde kullanilan bir ornegi, cocuk yastaki cystic fibrosis hastalarindan alinan biopsi ornekleri onlarca organoid gelistirmek icin kullaniliyor. her bir organoid hastaya ozgu oldugu icin kisisellestirilmis tip adi altina alinabilir bu uygulama. daha sonra her bir organoid modele farkli bilesimlere sahip ilaclar uygulaniyor ve o hastaya en uygun ilac kombinasyonu gelistirilmis oluyor. bu sayede yalnizca hollanda icinde yillik 5000 hastanin tedavisine yardimci oluyor bu kucuk organ modelleri. eski tekniklerin kullanildigi bir durumda bir hasta uzerinde ayni anda onlarca farkli ilac test etme imkaniniz soz konusu dahi olamazken bu modeller sayesinde onlarca ve hatta duruma gore yuzlerce model cok hizli (gercekten cok hizli, birkac gun) bir sekilde sonuc uretmeye yardimci oluyor.
    yaklasik 15 yildir kullaniliyor bu teknoloji ve 55000 civarinda cocuk hastaya yardimci olmuslae su ana kadar.

    hadi gel de nobel kazanma*.
hesabın var mı? giriş yap