• biz çocukken içlerine girer yüzmeye çalışırdık travertenlerin. ama ayağa kalksan zaten o yaşta bile dizine gelirdi. şelaleye benzer bir yeri vardı. eminim ki denizlili herkesin bu şelalenin altında bir fotoğrafı mevcuttur.
  • hayatımın son üç senesini almış*, hakkında hali hazırda bir master tezi hazırlanmış olan, korunması için hacettepe ukam ve kültür bakanlığının da ortak bir projesinin olduğu, ışıl ışıl beyazlık.
  • pamukkale’deki travertenin farklı kesitlerinden alınan örneklerde, u/th yöntemiyle yapılan yaş tayini, bölgedeki traverten oluşumunun en az 400 000 yıldan beri süregeldiğini göstermektedir. traverten, genellikle bir örtü şeklinde kapladığı alanın jeomorfolojisine, çevre sıcaklığına, basınç koşullarına, yeraltısuyunun bileşimine, doygunluk oranına ve akma-yayılma hızı faktörlere bağlı olarak şekillenir. yani ortam farklılaşması ile traverten tipleri değişmektedir.

    pamukkale’de hierapolis kalıntılarının bulunduğu alanlardaki termal kaynaklar çevresinde traverten oluşumu gözlenmez. traverten oluşumu, kaynak sularının dağıtım kanallarıyla sıcaklığını kaybederek, yaklaşık 35 cden 30c’ ye düştüğü dik yamacın gerisinde başlar. buradaki sular yamaç yüzeyinde sürekliliğine bağlı olarak güncel traverten oluştururlar. pamukkale’de traverten oluşumu çok ince kabuklar halinde ve hızla gelişmektedir. ’ oysa düşük ısılarda caco3 çözünürlüğünün artması gerekir .pamukkale’ de de, tüm diğer traverten oluşumlarında olduğu gibi çökelme; sistemden çözülü co2 ‘nin uzaklaşması ile gerçekleşir (çözünürlüğün azalması). pamukkale kaynağına yakın yerdeki derin havuzda yaklaşık 4m. kadar bir su kolonu söz konusudur ve bu su basıncı co2’ nin uzaklaşmasını engeller. o nedenle havuzun olduğu bölgede caco3 çökelemez. çünkü suda çözülü co2 oranı çok yüksektir. sıcak su havuzdan kanallara doğru akarken co2 iki şekilde ortamdan uzaklaşır:

    • mekanik çalkalanma ve
    • bakterilerin co2 tüketimi

    pamukkale traverten alanını oluşturan ana kaynaklarda, kaynaktan uzaklaktıkça ph ve co2 derişimindeki değişimi söz konusudur. co2 ve ph arasında ters orantı vardır. suların serbest karbondioksit içeriği ve dolayısıyla ph değerleri kanallardaki akım boyunca belli bir oranda yükselirken, traverten üzerinde su akışı başlamasıyla bu değişimler çok daha hızlı meydana gelmektedir. suda ki bikarbonat iyonu kaynaktan uzaklaştıkça belirgin olarak azalmaktadır. bu da caco3 çökelmesinin sonucudur .

    edit:ay yerim:p gitti sonra bu işlerden para kazandı kendisi yazarın:d
  • pamukkale travertenlerinin oluşumu ve bugünkü morfolojisini alması pliosen’ den günümüze kadar geçen jeolojik süreç içinde meydana gelmiştir. yapılan jeolojik çalışmalarda pamukkale ve çevresinde yer alan travertenlerin tek evrede değil, tektonizma etkisinde batı anadolu’ da ki grabenleşmeye bağlı oluştuğunu göstermektedir.
  • 1970' lerin ortalarında turistik otellerin yapılmasıyla kararmaya başlamış, projeler kapsamında 90' ların ortalarında bu otellerin yıkılmalarıyla birlikte yapılan çalışmalarla eski beyaz rengine kavuşmaya başlamış, unesco' nun dünya mirası listesinde yer alan doğal mirasımız.
    (bkz: pamukkale)
  • bolgeye dikkati cekmek amaciyla ziyarette bulunan akp li milletvekili eslerinin yasak oldugu halde ayakkabilariyla uzerlerine ciktiklari travertenlerdir.yakinda traverten villalari gorursek sasirmamak gerekir
    (bkz: 2b)
  • ayni bolgede demir iceren suyu nedeniyle kirmizi olan cinside vardir fakat digerine gore cok daha kucuk boyutlardadir. (bkz: karahayit)
  • elin hollandalısı dünya yol kat edip görmeye gelirken, ben ve yanımdakilerin "amaan kim gitçek bu sıcakta oraya, hem otel odasının camından görünüyor, yeter o" diyerek, gidip görmeye tenezzül etmediğimiz yer.
    (bkz: türklere özgü davranışlar)
  • öyle çok bir beklentim yoktu giderken, lakin gidip görünce beni dumura uğratan bir doğal harikayla karşılaşmak oldukça şaşırttı,
    gitmeyi düşünenler için söyleyeceğim tek şey, havuza gider gibi gidin.
  • travertenler, çeşitli kimyasal reaksiyon sonucu oluşan çökerti kayalardır. pamukkale’de antik çağlardan beri dökülen termal suda kalsiyum hidrokarbonat bulunur ve oksijenle buluştuğunda da çökeltiye ve beyaz renge neden olur. unesco dünya mirası listesindeki pamukkale maalesef kötü yönetimlerin yorgunluğunu yaşıyor. beyazlığını kaybeden travertenler alınan önlemlerle tekrar pamuk rengine döndürülmek için kontrollü ıslatılıyor. orijinal dokusuna kavuşmadığı halde sanki çok şartmış gibi hala insanları içine alıyorlar.
    gezi yazımı ve fotoğrafları da paylaşayım tam olsun; denizli gezisi
hesabın var mı? giriş yap