• parmak izi bırakmamak için eldiven, saçlarının düşmemesi için bere giyen hırsız sorgu odasında kendine güven içinde oturuyordu. ardında kendisini suçlayabilecekleri bir delil bırakmadığından emindi. ta ki görevliler gelip sağ kulak izini alana kadar… içeride kimse olup olmadığını anlamak için kulağını kapıya dayayıp içeriyi dinlemişti. bir insan kulak izinden şüpheye hiç yer bırakmayacak şekilde tanınabilir miydi? biyometrik özelliklerin neler olduğunu bilmemesi, belki de kendisine çok pahalıya patlayacaktı.

    biyometrik özellikler

    kişiyi temsil edebilecek kadar kişiye özgü, kişiden kişiye kolayca aktarılamayacak kadar güvenilir, kolayca kopyalanamayan veya taklit edilemeyen kişisel özelliklere verilen genel isimdir. biyometrik özelliklerin hayatın başlangıcından sonuna kadar aynı kalması veya en azından hayatın çok uzun bir döneminde büyük ölçüde değişmemesi gerekir. bu özellikler fiziksel, davranışsal veya biyolojik olabilir. iris, retina ve damar geometrisi, ses, kulak yapısı, parmak izi, yüz, avuç içi gibi fiziksel; klavye kullanımı, konuşma, el yazısı ve imza gibi davranışsal; dna, kan glikozu gibi biyolojik özellikler, biyometrik özelliklere örnektir. parmak izi yüzyılı aşkın kullanımıyla en çok bilinen ve kullanılan biyometrik özelliktir.

    parmak izimiz niçin var?

    derimizin altındaki ter bezleri, ter ve su tabanlı yağları da içeren bir salgı salgılayarak derimizi nemli ve sağlıklı tutar. parmaklarımızı ve avcumuzun içini kaplayan bu çıkıntıların üzerindeki bu salgı, dokunduğumuz her yüzeye bulaşır ve bulaştığı yüzeyde parmağımızdaki çıkıntıların deseninin bir kopyasını bırakarak parmak izi sahibinin orada olduğunu kanıtlar. şu an yapılan çalışmalarla parmak izi sahibinin sigara bağımlısı olup olmadığı, sık kahve içip içmediği ve kullandığı bir takım ilaçlar bile belirlenebiliyor.

    ikizlerin parmak izleri farklı mı?

    ilk önce hatırlatmakta fayda var: 10 parmağımızdaki izlerin hepsi de birbirinden farklı. doğduğumuz andan öldüğümüz ana kadar parmak izlerimiz aynı kalıyor. yüzeysel yaralanmalarda deri kendini aynı parmak izini oluşturacak şekilde onarıyor. aynı yumurta ikizleri aynı genetik materyali taşıdıkları halde parmak izleri birbirinden farklı. aslında bu bir manada parmak izinin kimliklendirme konusunda dna’dan daha belirleyici olduğunu gösteriyor. parmak izlerinin eşsiz olduğu 1880’lerden beri biliniyor. o zamandan bu yana milyonlarca parmak izi arşivlendi. fakat hâlâ birbirinin eşi iki parmak izine rastlanmadı. parmak izleri anne karnındaki şartlarla belirleniyor. parmakların büyüme hızının, anne karnındaki amniyotik sıvının hareketinin ve benzeri etkilerin parmak izlerinin şekillenmesinde etkili olduğu düşünülüyor.

    parmak izindeki desenler

    parmak izleri kullanılarak kimliklendirme yapılması daktiloskopi olarak adlandırılıyor. bugün bankamatik makinelerinde, otomobillerde ve birçok alanda kimliğin belirlenmesi ve doğrulanması için kullanılıyor. parmak izlerimizi oluşturan girintiler ve çıkıntılar desenler oluşturur. bu desenler döngü, sarmal ve yay olarak sınıflandırılıyor. yukarıdaki resimde örnekleri bulunan desenler ve özellik noktaları kullanılarak kimliklendirme ve karşılaştırma yapılıyor. kimliklendirme yapılırken doğru kriterler koymak önemli, çünkü mürekkep kullanılarak art arda alınan iki parmak izi bile tamamıyla aynı olmuyor. bu yüzden araştırmacılar sadece bu desenlerin şekline değil iz sayısına ve büyüklüğüne da bakarak belirleme yapıyor. ayrıca çıplak gözle fark etmenin nerdeyse imkânsız olduğu özellik noktaları (minutiae) kullanılarak parmak izleri birbirinden ayrılıp sıralanabiliyor.

    bugün dijital tarayıcılar sadece birkaç saniye içinde parmak izinin görüntüsünü alabiliyor. bu görüntü dijital bir desen haline çevrilip özellik noktaları işaretleniyor. işaretlenen bu noktalar daha sonra arşivlenmiş parmak izleriyle karşılaştırılıyor. abd’de yaklaşık 50 milyon insanın parmak izleri dijital olarak arşivlenmiş durumda.

    kaynaklar
    http://science.howstuffworks.com/…ingerprinting.htm
    http://curiosity.discovery.com/…unique-fingerprints

    -murat yıldırım
  • sevil atasoy ustadın dediğine göre tek yumurta ikizlerinde aynı parmak izine rastlanabiliyormuş. çok şaşırdım.
  • deride bulunan dermis tabakasındaki dermal papillaların epidermise doğru yaptığı çıkıntılar sonucu oluşan deri kıvrımlarıdır. kriminal laboratuvarlarda şahıs tespiti amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. çok ender durumlar haricinde her insanda kişiye özgüdür.
  • her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport almak için başvuruda bulunan,
    türk vatandaşlığına başvuruda bulunan,
    sığınma talebinde bulunan veya gerekli görülmesi halinde ülkeye giriş yapan yabancıların
    gözaltına alınanların parmak izi alınır.
  • ingiltere'de ilk olarak 1892 yılında delil olarak kabul görmüştür.
  • kapak gibi (apaçık) kuran'da bildirilen bir kuran mucizesidir (hem de yaratılış mucizesidir)

    hayır, biz onların parmak uçlarını bile yeniden düzenlemeye kadiriz.
    (kıyame suresi 4.ayet)

    asırlar öncesinden gelen bir kitap ve içinde böyle bir bilgi.
    asırlar öncesinden gelen bir kitap ve parmak uçlarının ne kadar kompleks bir yapı olduğuna dikkat çekiyor.

    neden daha zor olan bir şeyi mesela gözünüzü, kalbinizi demiyor da, ''ne alaka lan parmak ucu'' diye tepki verilebilecek, çoğu insana saçma bir örnek olarak gelecek bir örnek kullanılıyor? (çünkü basit bir yapı olarak algılayacaklar ve çok daha zorlu bir örnek olarak algılanacak yapılar var)

    başka kuran mucizeleri için, okumanızı tavsiye edebileceğim bir site: kuran mucizeleri
  • 6 yaşından küçük çocukların parmak izi belirgin değildir ve alınamaz
  • sebnem ferah’in yakinda cikacak yeni albumunun adi.

    suraya kaynagi da koyalim: (https://instagram.com/p/bgwnsaehvzp/)
  • şebnem ferah ın yeni albümünün adı.
hesabın var mı? giriş yap