• not: plaka sahibinden kasıt taksi plakasıdır.
    geçen cumartesi sabahı taksiye bindim konu uberden açıldı. şikayet ediyordu. dedim aylık kaç para veriyon plaka kirası 9000 tl dedi bak yazıyla dokuz bin tl.

    aga adamın biri sabahtan akşama direksiyon sallıyor yan gelip yatan adama 9000 tl para sayıyor. yakıtı çıkıyor, geriye bişey kalırsa cebe atıyor. bu taksi istanbulun pek de gözde olmaayan bir semtinde idi.

    asıl hırsızlık hangisi?

    edit: ekeleme: devlet neden var? denetler düzenler gerekirse müdehale eder.
    taksi ihale fiyatlarında bir düzenleme yapıp taksi kiralarında da bir sınırlama getirirse devlet; hem taksimetre birim fiyatları düşer (halk kazanır) hem taksi şoförü kazanır hem de plaka sahipleri kazanır. mevcut sistemde sadece plaka sahibi kazanıyor. hemde taksi meslek örgütüne bağış zorunluluğu getirir meslek örgütü taksicileri denetler şerefsiz olanlarını meslekten ihraç eder. sosyalizm galiba böyle bişey

    aksi takdirde
    plaka sahipleri ihaleye büyük girer, kira olarak yüksek mebla ister
    iş güçsüz denetimsiz tipler taksicilik yapar üç kuruşa
    siz de daha çoooook para ödersiniz taksimetrelere

    neyse şimdi itaksi mi ne geliyormuş sahibi bi bakanın oğluymuş onun zengin olması gerekiyormuş hadi pamuk eller cebe.
  • kirası pahalı olan her şeyi hırsızlık mı sayıyoruz? *
  • para kazanmak isteyen adam < parası olup, para kazanmak isteyen adamdan para kazanmak için parasını yatıran adam.

    adam birinin 'kolay' para kazanmak için alacağı riske 9000 tl değer biçmiş ve o taksi plakasına milyon lira yatırmış. buna hırsızlık denemez. belki overrated bir değer olur. ancak abartı (overrated) bir değer olmadığı, bu kadar fazla insanın risk alması ile görülebilir.

    bazen mantıklı düşünmekte fayda var.

    bunun bir de turizm örneği var apaçık.

    adamın 2 milyon lirası var ve bunu bir şekilde işleterek düzenli gelire çevirmeyi istiyor. bu yüzden, sallıyorum, evrenseki turizm bölgesinden bir dükkan alıyor. dükkanı alan adam dil bilmez ancak ordan burdan kalan parayı işletmek istiyor. bu yüzden satış yeteneğine ve esnaflığına güvenip risk alabileceğine inanan ve daha zor durumda olan birine kiralar. böylece kayıp riskini azaltmış olur. artık o kiralayan esnafın derdi olmuştur. sistem çoğu zaman böyle işler.
  • mülkiyet sahipliğinin toplumdan çalmak olduğunu yeni yeni algılayan yazarın eğer bir forumda olsaydı kurması muhtemel soru cümlesi.
  • ikisi de hırsız değildir. yaptıkları iş yasaldır.

    ama uber'ciyi döven taksiciler örgütlenmiş suç şebekesidir, mafyadır, devlet otoritesine başkaldırıdır.
  • uber hırsız degildir olsa bile robin hood'dur
  • ek olarak

    şimdiye kadar hiç uber kullanmadım ama ekşideki saçmalıkları okudukça mantıklı buldum. rekabettir en azından dedim.
    ayrıca taksicilerle de çok sıkıntı yaşamışımdır sigara içeninden yemek yiyenine, telefonla oyanayanından, kısa mesafeye götürmeyenine.

    şimdi aga bu uber kredi kartıyla tahsilat yapıyor di mi? o zaman yüzdesini bilmesem de bir vergi ödüyor olsa gerek. ödemiyorsa da devlet bunu bi şekilde halledebilir uberle masaya oturup. cüzi de olsa bir vergi koyabilir. cüzi olmalı zira benzinden mazottan hayvan gibi vergi alıyor zaten.

    taksiler vergi ödüyor mu? mesela bir taksi günde ortalama kaç fatura kesiyor istanbulda? ben şirkete fatura edeceğim zaman kestiriyorum onun dışında kestiklerini görmedim. bu durumda taksiciler vergi kaçırmış olmuyorlar mı? bir de bu taksiler kallavi miktarlarda plaka sahibine para ödüyor.

    kısacası konu vergi kaçırmaksa taksiciler kaçırıyor. konu emek hırsızlığı ise plaka sahipleri çalıyor oturdukları yerden.

    ben devlet olsam uberi desteklerim. hem makul bir rakamda anlaşılırsa devlete daha çok vergi kazandırılabilir.

    not: dediğim gibi kendim kullanmadım ama uberle şehirler arası bile yol giden arkadaşlarım var.
  • zamanında bir hikaye duymuştum. sanırsam bir ilde trafikten sorumlu polis müdürü başrol oynar. trafikte seyrederken bizim müdür makas atan kural tanımayan bir taksiciyi durdurur ve ona şöyle der ' ben 4 kardeşim der biz 4 kardeşinde huyu farklıdır ama bu taksicileri kim s.ktide hepsi aynı huyda der' bu hikaye dolmuş sürücüsü ve taksi sürücülerine tam uyuyor. yani trafikte ikiside hırsız
  • şimdi insanlar 7500 tl'yi akılları aldığı için çok para sanıyor. plaka fiyatı ne kadar? 1685000 tl. 18,7 yılda düzenli gelirle ancak paranı geri kazanıyorsun. bence devletten alınan bir izin için gereksiz pahalı bunun çözümü nedir, devletin her sene belli miktarda (piyasadaki plaka sayısının %5'i) kadar piyasaya taksi plakası satması. bu şekilde taksi ücretleri de düşer plaka fiyatlarıda düşer hem über de satın alır kanuni bir iş yapmış olur devlette para kazanır.
  • bu ülkede yaşayan bir asgari ücretli 2017 yılında toplam 6.337,51 tl** dolaysız vergi ödemesi yapmış. taksi plakası sahibi ise götürü usulle tahmini 2500-3000 tl gibi bir vergi ödemesi yapıcak. bu durumda plaka sahipleri net hırsızdır. uberin işleyişini bilmiyorum ama hiçbir şirketin bizim taksiciler kadar allahsız olabiliceğine inanmıyorum.
hesabın var mı? giriş yap