• servisçilerin bugün e-5 karayolunu trafiğe kapatarak istanbul büyükşehir belediyesi'nden gerçekleştirmesini istedikleri uygulama. haber

    an itibariyle twitter'da da "serviscilerartık sokakta" tag'ıyla trend topic olmuş durumda. servisçilerin iddiasına göre plaka tahdidi, recep tayyip erdoğan tarafından kendilerine verilmiş bir söz.

    plaka tahdidi, ilk bakıldığında yolcu taşımacılığında bir standart ve kalite getirilmesi gibi anlaşılsa da göründüğü kadarıyla arkasında bir rant var. çünkü plaka tehdidiyle birlikte tıpkı ticari taksilerde olduğu gibi bir sınırlandırma getirilecek. önüne gelen servis taşımacılığı yapamayacak, bazı ruhsat ve belgeleri almaları gerekecek ve bu durum büyük bir rant yaratacak. kavga da galiba bunun kavgası.

    şurada plaka tahdidinin ne olduğu ve mevzuattaki yerine ilişkin aytıntılı açıklamalar ve örnekler var. ilgilenenler bakabilir.
  • yeri geldiğinde her yerde serbest piyasa diye bağıran bazı rantseverlerin, kendilerine rakip çıkmasın, mevcut plakaları da belli gruplar alsın, alım satım fiyatlarını da, ihalelere verilecek fiyatları da biz belirleyelim, genel olarak kamuyu, alışkanlık haline getirince de şirketleri öttürelim düşüncesiyle talep edilendir.

    nasıl ki 17bin civarı taksi plakası el değiştirirken milyonlar (eski parayla trilyonlar) havalarda uçuşuyor, istanbul'da belli kişi/gruplar bunun piyasasını belirliyor, aynısını servisçi çakallar da talep ediyor.

    serbest bırakılsın kardeşim.

    servis plakaları da, minibüs plakaları da, taksi plakaları da serbest bırakılsın. girişimci fizibilitesini yapıp piyasaya girsin, zaten verimsiz olduğunu gördüğünde sistemden çıkacak ve piyasa doğal dengesini bulacaktır.

    bugün bir torna atölyesi açmanın, bir lastik fabrikası açmanın nasıl ki bir sınırı yoksa devlet baba plaka satışını, sayısını da belirlemesin, sadece sektörün belli düzende ve kalitede yürümesini sağlasın. zaten devletin görevi de bu değil midir?
  • tımarhaneye dönmüş ülkede utanmazca talep edilen "ayrıcalık".
  • yetkili mercii ile konuştum haberler iyi, babayı alırlar anca genşler.
  • hak değil, imtiyaz talebidir.

    isteyenlerin sektörün denetlenmesi, düzene girmesi gibi bir amaçları olduğuna inanmıyorum. çok büyük paralar kazanacaklar.

    aynı mantıkla mesela kamyonculara da sınırlama getirelim. her kamyon alan çıkıp taşımacılık yapamasın.

    programcılığa da sınırlama getirilebilir aynı şekilde. ne öyle iki satır kod yazmayı öğrenen çıkıp programcılık yapıyor. sektörün denetlenmesi gerek.

    varsayalım samimiler. varsayalım bu işin doğrusu plaka tahdidi getirilmesi. bu nasıl yapılmalı?

    bence en adil yöntem açık ihale. bu ihaleye herkes girebilmeli. bu işin karlı olacağına inanan her yatırımcı girer ihaleye, verir parayı, alır plakayı.

    1 milyon mu? 2 milyon mu? artık ihalede ne fiyat çıkarsa. mevcut servisçiler verebilir mi bu parayı? bana ne, plakayı aldıktan sonra milyonlara satılmayacak mı bu plaka? niye bunlar ucuza kapatacak? ne hakla?

    ayrıca niye bu iş bireysel başlıyor? taksileri düzene sokmak için kurumsal bir yapı kurmak gerekiyor. servislerde de aynısı yapılabilir.

    şirketler yeterlilik alsın önce. sonra belirli sayıda araç sahibi olma şartı ile girsinler ihaleye, alsınlar plakalarını.

    birde ben olsam bu plakaya koşul getirirdim. 3 defa emniyet şeridi ihlali yapan aracın plakası kalıcı olarak iptal edilsin. zaten bir kaç haftada hiç servis kalmaz, trafik sorunu biter. misss.
  • yolları terörize eden, dakikada 10 kere şerit değiştiren, emniyet şeridini babasının malı sanan ordan öne geçip bana trafik yapan servisçilere cevabım babayı alın.
  • yeni rant.
  • rantiye devleti. 3 liraya aldığı servis plakaları milyonlar edecek şimdi yine nedensiz zenginlik olacak. servis fiyatlarını halka istedikleri gibi köstürecekler. işin garibi bugün imamoğlu bu vaadi aslında ben verdim dedi. yani o da rantiyeden yana. yazık çok yazık...
  • bir tane de bizde vardı.
hesabın var mı? giriş yap