• bir ürünün, üreticisinin belirlediği bir süre sonunda, ürünün kullanımından bağımsız olarak bozulacak veya ana işlevlerini yitirecek şekilde üretilmesidir. üretici bunu gizli olarak yapar. bu şekilde satın alınan ürün uzun süre kullanamayacak ve yeniden alınmak durumunda kalınılacaktır.
  • bu stratejiyi büyüme modelinin temeline alan her ekonomi dünyadaki sınırlı kaynakların sorumsuzca tüketilmesine yardım ediyor. öncephoebus cartel'di şimdi de apple bu işin ağababası. dandik pilli telefonlar, çabuk bozulan elektronikler, çok enerji harcayan aletler, yeniden satın almaya zorlayan gereksiz ürünler hepsi de daha faza büyümek isteyen ekonomilerin bize dayattığı ilizyon.

    "mühim olan ne kadar çok şeye sahip olduğun değil ne kadar az şeye ihtiyaç duyduğundur."
  • dayanıklı tüketim mallarında dayanıksızlaştırma gibi bir çeviri.
  • genelde asansör firmalarının yaptığı zımbırtı. bildiğin belirli bir süre sonra servis dışı kalan asansör gelen elemanın yağlama zart zurt yapmasından sonra epromun bir sonraki hata verme süresini random bir sayı girmesiyle vuku bulur.

    tabii cep telefonlarının da donanımı önce kastırmayan sonra kastıran yazılımlarla telefonu, laptopu yavaşlatan zımbırtı. ama sizin için trafikte 120 saniye beklemek çok sorun değilken bu gibi cihazların 1 saniye daha öne bir işlemi yapması önemli olduğu için hemen telefonu vs değişiyorsunuz. çünkü 1 saniye daha erken boot ediyor abiiii. e tabii apple da dahil olmak üzere tüm firmalar app lerini güncellenmiş işletim sisteminde kullanmak üzere güncellediği için son kullanıcı bu planlı eskime mavrasına zorla itilir.

    sonra gelsin milyar dolarlar...
  • ampullerle başlamış ve artık bana göre arabalar, evler, insan ilişkileri bile dahil edilerek devam edilen, dünyanın dönmesini sağlayan felsefe bu. dünyanın dönmesini sağlıyor ancak bizim bu dünyayı durdurmamız lazım. saatli bomba gibi dönüyor artık dünya. ona da bir ömür biçilmiş. insan ırkının tamamen yok olmasına yukarıdan bir yerden bakıyor olsam sevinirim muhtemelen.
  • sonuçlarından herkesin memnun olduğu ekonomi fenomeni.
    sonuçlarından bağımsız olarak ele alınca kapitalizmin her alt basamağı gibi okur yazarlığı sınırlı insanlara korkutucu geliyor.

    evet o ilk satılan akkor lambalar bozulmasaydı da bugün hala o akkor lambaları kullansaydınız değil mi? kapitalizme karşısınız ama o kadar da karşı değilsiniz değil mi? bu olay olmasa bugün led lambaların üretilmesi mümkün olmayacaktı. sonra küresel ısınma diye de yine en çok bu antikapitalistler ağlar.
  • yazılım ile bu hırsızlığın yapılması o kadar kolay ki günümüzde, 2 satır kod ile rastgele bir arızanın istenilen aralıklar içinde yine rastgele bir süre sonra ortaya çıkarılması özel ve gizli bir üretim standardına dönüşmüş durumdadır. eğer içerisinde yazılım olan bir ürün kullanıyorsanız (çamaşır makinası, cep telefonu, kombi, pc, vb.) ürünün garanti süresinin geçmesine yakın veya geçmesinden kısa bir süre sonra arıza vereceği garantidir.
  • kapitalist üretim anlayışının hainliklerini gözler önüne seren, "marka" kavramına bakışınızı değiştiren, üretimin arka planında neler döndüğünü ve insanların ticarette ne kadar acımasız olabildiklerini örneklerle anlatan harika bir belgeseldir. teknolojiyi bu kadar yoğun kullanan neslin bilinçlenme adına kesinlikle izlemesi gerekir.
  • günümüzde gerçekleştirilmesi artık fiziksel ömürden farklı olarak, yazılımsal müdahale ile gerçekleşebileceği için eskisi kadar ince hesap gerektirmemektedir. güncelleme adı altında istediğiniz gibi cihazın ömrünü, performansını, kalitesini azaltabilir ve son kullanıcıyı yeni ürün almaya teşvik edebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap