• bir quasi parçacık. elektromanyetik dalganın uyumlu* hali lazer, madde dalgasının uyumlu hali bose einstein yoğunlaşması, bu ikisinin birden uyumlu hali ise polariton olur; verevine çizdiği kestaneleri sobanın üstüne yerleştirdikten sonra gelir ellerimizden öperler.
    kim nerede kullanır bu fenomeni, napar bu yavruları diye yanaşan, hay hak!
    bir at düşün, bakla kırı, heyecanlı binicisi. sağrısına yerleşip sayhasından kaçarak, bir kararma anında delirtse menzilini.. sanki küçük truva. ışıması tastamamsa, bir belirsiz, iki belirsiz, saysa geçip gideni.. al nefes, bekle biraz. alas, alınması poe gibi..
  • 2017 itibariyle ışığın yavaşlatılması, kuantum bilgisayarları gibi güncel konularda kullanımı nedeniyle oldukça ilgi odağı olmuş bir konu.

    h-boron nitrat ve grafen tabakaları kullanılarak çok uzun yaşam süreli hibrit polaritonlar, çok büyük potansiyele sahip. böylece mevcut elektronik teknoloji ile uygun, oda sıcaklığında çalışan, çok kubitli fotonik kuantum bilgisayarları üretilebilmekte (ıbm 2018)

    polaritonu, ışığın (bkz: ışık) em dalgası olmasından kaynaklanan güzelliklerini, bir polarun madde ile rahat etkileşmesinden kaynaklanan güzelliklerini birleşmiş hali olarak düşünebiliriz. böylece ışığı herhangi bir tepkime veya başka iş için 1000 lerce yavaşlatabilir, veya çeşitli şekillerde madde ile etkileşimini kontrol edebiliriz. güncel teknolojide özellikle (bkz: exciton) birleşmesi ve ayrışmasının kontrolu için ilgi çekmekte.

    ışık yüzey etkileşimi açısından dört türe ayrılmakta.

    plasmon-polariton: yüzeyle etkileşen bir fotononun yüzey plasmonlarını tetikleyerek bir polariton oluşturması. hızlı ve multimodal, ancak çabuk sönümlü.

    fonon-polariton: maddenin optik fonon modlarının fotonla senkronize olması sonucu oluşan polariton. ışık hızından binlerce kez daha yavaş haraket ediyor, ama ayrışma süresi saniyeler mertebesinde, dolayısı ile yüzey katalizi, lazerler ve ledler için kullanımı ideal

    exciton-polariton: ışık maddede çeşitli exciton çiftleri oluşturduğunda, bu yerel çiftler dinamik koralasyon ile birbirine eşlenebiliyor (örnek mos2)

    cooper-pair polariton: cooper pairlerin fotonlar aracılığı ile alakalandırılması.

    magnon-polariton: optik olarak tetiklenen manyetik singularitelerin senkronize edilmesi.
hesabın var mı? giriş yap