• politika faizi kısa dönemli faizdir, tcmb belirler.
    piyasa faizini ise enflasyon ve beklentiler belirler.tcmb'nin etkisi sınırlıdır.
  • mb bir politika faizi belirler ticari ya da yatırım bankaları bu faiz üzerinden mb'dan kredi kullanır. hanehalkları, şirketler ve kamu kredi talebinde bulunduğunda bankalar krediyi mb'dan alır (kaydi para yaratır), piyasa faizi ya da kendi belirlediği kriterlere veya kredi çeşitlerine göre belli bir orandan talep eden tarafa kullandırır. aradaki fark kardır.
  • faiz tek boyutlu bir kavram değildir. demirtaş'ın konuştuğu ve başlıkta anılan faizlerin çoğu kısa vadeli faizlerdir. oysa orta ve uzun vadeli faizler de önemlidir.

    devletin usd faizi mesela hatalı bir ifadedir. demirtaş bunu halkın kolay anlaması için sadeleştiriyor olabilir ama sadeleştirmek uğruna yanlış bilgi veremezsiniz. bir noktada takipçilerin de bir efor harcayıp bir şeyler öğrenmesi gerekir.

    devletin usd faizi aynı zamanda hem %7'dir, hem %8'dir, hem %9'dur, hem %10'dur ve %11'dir. bu borcun vadesine göre değişir.

    devletin tl faizi daha da geniş bir yelpazede seyreder. çünkü kısa vadeli tahviller %13 (önceden %14) olan gecelik faizden daha çok etkilenirken uzun vadeli faizler uzun vadeli enflasyon beklentisinden etkilenir.

    hazine'nin görevi, piyasa beklentilerine bakarak ortalamada en düşük maliyetle borçlanmaktır. faizler yüksekken daha uzun vadeli borçlanmaktan kaçınır ki, faizler düştüğünde yeniden borçlanabilsin.

    ama bizim hazine özellikle usd tarafında bu seçme özgürlüğünü yitirdi. parayı nereden bulursa almak zorunda. kredi tarafında ise zaten uzun vadeli borçlanma şirketler için hemen hiç mevzubahis olmadı. banka kredileri neredeyse hep rotatiftir. ereğli gibi bir iki şirket harici 5 yıl sabit faizle tahvil çıkaran ise geçmişte bir iki kez oldu o kadar.
  • gündemde tutulması gereken gerçekten konuşmamız gereken asıl konu budur işte. yapay gündem dağıtmaları değil gerçek sorunlarımızı konuşmalıyız. eğip bükmeden matematiğin söylediklerini göstermeliyiz ve yapmalıyız.
  • yalanın peşinden gitmeyi adet edinen millete ne yazsan boş.
hesabın var mı? giriş yap