• adını mitolojideki deniz tanrısı poseidon'dan alan ve fotosentez yoluyla akdeniz'in yaşam kaynağı olan deniz çayırlarının adı. akdeniz'in en önemli ekosistemlerinden biri. ''posidonia oceanica'' kıyı yapılaşması, turizm baskısı, kirlilik, çapa taraması gibi nedenlerle son günlerde sürekli azalıyor. çoğunlukla 0,2-40 metre arasında değişen derinlikteki bölgelerde ortaya çıkan tür, fotosentez yapması nedeniyle akdeniz'in oksijen ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynuyor. ayrıca geniş bir alana dağılım gösteren yapraklarıyla binlerce canlı türüne ev sahipliği yapan posidonia oceanica'nın, bölgenin flora (bitki türü) ve faunasının (hayvan türü) yüzde 25'inin yaşamına destek sağladığı biliniyor.
    posidonia oceanica'nın, kıyı erozyonuna karşı da önemli koruma sağlıyor. sahil bandındaki 1 metrelik bir posidonia oceanica alanı kaybı, kıyı erozyonu sonucu denizin yaklaşık 20 metre içeri çekilmesine neden oluyor.
  • deniz eriştesi de denir. odtü sualtı topluluğu poyip adı altında deniz eriştelerinin yayılımını inceliyorlar.
  • suyuna girdiği her denizi babişkosunun malı sayan dubalara kadar yüzen teyze modelinin "ay yerel yönetim neden temizlemiyo bu yosunları, kara kara şeyler" diye serzenişte bulunduğu akdeniz'e nefes aldıran çayırlardır. o kara kara şeylerin neler olduğu hakkında gereken bilgilendirme erkut abi tarafından gayet güzel bir şekilde yapılabilir. resmini de koyalım tam olsun.

    http://commons.wikimedia.org/…a_2_alberto_romeo.jpg
  • deniz kenarlarında görülen tüy yumağını andıran yapılar, bu bitkiye ait fibröz yapılardır.

    yapı
  • posidonia oceanica, evrim sürecini karadan denize gerçekleştiren ve akdeniz'in endemik çiçekli bitki türüdür. posidonia oceanica; deniz çayırı, deniz eriştesi olarak da adlandırılmaktadır. doğası itibariyle deniz yosunu gibi görünse de bir fanerogam deniz bitkisidir, yani kendi besinini organik madde ve güneş ışığından üretmenin yanı sıra sapları, çiçekleri ve meyveleri de vardır. tüm akdeniz kıyılarında farklı yoğunluklarda bulunmaktadır.

    su altında 0,5 - 40 metre arasında bulunabilmektedir. su kalitesini iyileştiren ve çeşitli türler için sığınak oluşturan ekosistemin oldukça önemli bir parçasıdırlar. tabii ki karbondioksiti emerler ve kıyıların korunmasına yardımcı olurlar. p. oceanica sonbaharda yapraklarını kaybeder ve daha sonra dalgalar ve akıntılar tarafından bu yapılar sahile taşınır. yapraklarında lignoselüloz adı verilen lifli bir yapı bulunmaktadır. bu yapı parçalanarak zamanla bir yumak halini alır ve bu yapıya neptün topu ya da aegagro pilae denmektedir. neptün topu, yaprakların düşerek içerisine lizomların karışması ile tüylü bir hal alarak meydana gelmektedir. bu top halini alması sırasında ortamda bulunan diğer maddeleri de toplaması sayesinde özellikle okyanus ve denizlerdeki plastik kirliliği konusunda büyük bir temizleme yeteneğine sahiptir. yumakların içerisine mikroplastikler de dahil pek çok farklı boyutta plastik dahil olmaktadır.

    yapılan araştırmaya göre neptün topları kilogram başına 1.470 parça plastik toplayabilmektedir. plastiklerin neredeyse tüm çeşidini bulmak mümkün olsa da en yoğun olarak pet ve pe gözlenmektedir. bunun yanında yılda toplanan ortalama plastik miktarı ise 900 milyon parça plastiktir. plastik boyutlarının ortalaması ise 9 mm'dir.

    p. oceanica hem ekosistem hem de plastik kirliliği açısından oldukça önemli bir bitkidir. ama maalesef iklim değişikliği onlar üzerinden de birtakım tahribatlar yaratmaktadır. özellikle mercanlarda olduğu gibi bu yapılarda su sıcaklarında olan değişikliklere karşı oldukça hassaslardır. su sıcaklarındaki artış onların çiçeklenme döngülerini bozmakta ve zaman içerisinde büyüme potansiyellerini düşürmektedir. 2014 yılında , ispanyol ulusal araştırma konseyi'nden (csıc) bir araştırma ekibi , posidonia'nın ilk kaydedildiğinden beri durumunu değerlendirmiş ve son 50 yılda posidonia'nın boyutunu %13 - %38 oranında azaldığı sonucuna varmıştır.

    p. oceanica'nın plastik tutma özelliğinin yanında içerdiği yüksek selüloz yapısı sayesinde kağıt hamuru yapımında kullanılabilmektedir. binaların ısı ve ses yalıtımı için de oldukça değerli bir malzeme özelliği taşımakta olup, binalarda %60 oranında enerji tasarrufu sağlamaktadır.

    kaynak : 1, 2, 3, 4,5
hesabın var mı? giriş yap