• beğendiğim filmler çıkıyor bu senaryoda.
    seyirci çeken bir konu olmuştur her zaman ve olacaktır da.
  • zaten sadece o arabaların kamyonlarin yedek parcasini bulabilmeleri bile onlari retro futurist yapar.
    yok olmadi.
    ne halleri varsa görsünler.
  • ortada cehalet olarak açıklanabilecek bir durum yok. basit kelimelerle açıklanması kolay, basit bir fikri; bilgiyi sadece bahsedilen konuda orta veya ortaüstü bilgiye sahip kişilerin anlayabileceği kelimelerle anlatmaya çalışmak tabi eleştirilir.

    bu konuda dalga konusu olsa da başlık ekonomi bölümüne yakışacak başlık. ekonomistlerde bu hastalık çok yaygın. televizyona çıkıp ekonomice konuşuyorlar , anlaşılmaz olmak için ekstra çaba gösterdikçe daha bilgili olduğunu sanıyorlar. aslında anlatıkları şeyler basit kelimelerle ifade elebilir ama illa artistlik yapacaklar.
  • wtf is going on !
  • çoğunuzun gayet iyi bildiği terimleri içeren bir cümledir.

    fakat iste maksat espri yapmak olunca, fular esprileri gırla gidiyor. hadi diyelim google'a yazmadık. kelimeyi inceleyelim;

    retro ve futurism. yani retro öğeler içeren gelecek veya alternatif evren tasviridir. bunun fularlılıkla veya havalılıkla bir alakası olduğunu düşünmüyorum. fakat bazen mesele öyle bir noktaya geliyo ki, otoriter çoğunluğun alaycı davranışlari arasında, ciddi ciddi yazanların entryleri kayboluo gidiyor.

    mesela bir filmde uçan klasik otomobilgörürseniz bu bir çeşit retrofuturism örneğidir. klasik otomobil retrodur, otomobilin uçması da futuristiktir.

    umarım açıklayabilmişimdir.
  • gerçekten var olan durumdur. post apokaliptik eserler ve dünyalar genelde soğuk savaş ve nükleer savaşın hız kazandığı 50 ve 60'larda ortaya çıkan bir akım diyebiliriz ve günümüzde oynadığımız oyunlardan, filmlere hepsi bu akımdan etkilenmiştir. mesela fallout'da bu akımın birer yorumlamasından ibarettir diyebiliriz.

    sanırım insanoğlu, kendi hayatını ve kaderini değiştirebilecek en büyük şeyin savaşlar ve nükleer bombalar olduğunu düşünüyor (haksız da sayılmaz) ve bu iki kavramın insanoğlunun ilk beynine girdiği 55-60'lar döneminden ister istemez etkileniyor bir nevi onu taklit ediyor.

    bu akımın zıttı için: (bkz: cyberpunk)
  • tepkisizligin disa vurumudur.
  • maliyet açısından büyük kolaylıklar sağladığı için tercih edilen bir konsepttir. sen gidip her sahneyi gerçekten fütüristik konseptlerle donatmaya kalkarsan iş gücünü de artırman gerekir. bunun konsept tasarımcısı, ürün tasarımcıları, cgı kadrosu... kısaca çok daha fazla iş çıkar. o yüzden genelde düşük bütçeli post-apokaliptik filmleri, malesef ne kadar gelecekte olursa olsun, retro-fütüristik öğelerle görüyoruz.
  • bilimkurgu sinemasının zaman zaman başvurduğu bir yöntemdir ancak çok sık kullanıldığı söylenemez.

    bazen öykünün dokusu kaçınılmaz kılar bazen de retro fütüristik görsellerin etkileyiciliği ,sinemacılar için (muhtemelen) parlak şekerlerle dolu bir kutu gibidir.
  • bu aslında 50'lerde 60'larda çekilen fütüristik filmlerin bir yansıması, o zamanlarda çekilmiş filmleri incelerseniz dönemin fütüristik tahminlerinin 21.yy'da retrofütürist olduğunu görürsünüz. bu eski filmlerin kendine has tasarımları daha sonra estetik bir algıya dönüşmüş ve bir akım haline gelmiş, aslında post apokaliptik filmlerde kullanılan derme çatmalık durum tam olarak retrofütürist yaklaşımdır diyemeyiz. retrofütürizm bir sanat anlayışıdır. 1930'larda geçen stramline akımının izlerini bolca taşır retrofütürizm.

    mesela retrofütürist bir ütü yapmak istersek günümüzün rezistanslı ütü teknolojisini kullanarak eski kömürlü ütülerin estetik anlayışını uygularız. ortaya baloncuk şekercik gibi ürünler çıkar, atalarımız geleceğin tasarımlarının bugün uyguladığımızdan çok daha amorf olacağını düşünmüş, konseptleri inceleyin bu konseptler kendilerine has estetik çizgiler taşır ancak üretim teknolojimiz bunların çok ötesine gitti ve bu konseptlere hiç benzemeyen şeyler tasarladık bunun sebebi artık plastiğe çok daha hakim olmamız, çok daha kompleks formlar yaratabilmemiz ve tabii otomobil güvenlik yönetmeliklerinin çok değişmesi.

    peki bu kendine has estetikle ne yapabilecektik? belli bir grup çoktan bu tasarımları sinemada görmüş ve benimsemişti, eninde sonunda bu neonpunk, cyberpunk, steampunk gibi akımların ortaya çıkmasına sebep oldu.

    peki post apokaliptik filmlerde niye böyle oluyor? dünyada bi boklar dönmüş, milyonlar ölmüş, sanayi yok, yeni şarkılar bestelenmiyor, yeni evler yapılmıyor anlayacağınız bir şey çalışır hale gelecekse kendin yapacaksın. elindeki lazer silahın bozuldu mu? gideceksin müzede bulduğun pompalı tüfekle birleştireceksin, arabayla gezmek çok mu zor? gideceksin her yerini otla bokla kaplayacaksın.

    ha genelde distopya filmlerinde retrofütürizm kullanılır mesela vizyona yeni giren blade runner 2049 bir cyberpunk filmidir. bunun sebebi ise mesela 1966 yılında çekilen fahrenheit 451 filmi gibi filmlerdir, artık öyle bir algı var, distopik filmlerin estetik anlayışı budur.
hesabın var mı? giriş yap