• linux kernel + xen + x window system'dan müteşekkil bir linux dağıtı gibi, xn dağıtı mı gibi bir işletim sistemi. joanna rutkowska tarafından, daha doğrusu sahibi olduğu şirket tarafından geliştirilen işletim sisteminin önceliği “security by isolation”.
    sistemde çalışan her application xen üzerinde, yani sanal makinede çalışıyor. böylece hiç bir uygulama diğerini etkileyemiyor.
    bu yapının linux'un sahip olduğu monolithic kernelin yarattığı sıkıntılara da bir çözüm olduğu iddia edilmekte.
    günümüzde cpu'lar bu tür sanal makine işlerine artık pek yatkın olduklarından büyük bir performans kaybı olmasa da gpu'lar o işi pek sevmediği için bu işletim sisteminde oyun falan oynamak pek mümkün görünmüyor. yakında alpha'dan beta sürüme geçileceği ve indirilebilir imajının dağıtılacağı söyleniyor.
    durun. daha bitmedi. "madem her uygulama sanal makinede çalışıyor neden windows uygulamaları için de bir şeyler yapmayalım" diye düşünmüş olacaklar ki ileride bu tür işleri yapabilen paralı eklentileri çıkarmayı planlıyorlar.
    http://qubes-os.org/
    http://www.qubes-os.org/…rac/wiki/installationguide
  • bunu usb' den yükleyeyim dedim. 3 gündür uğraşıyorum ne verifikasyon işlemlerini tamamlayabildim. ne de adamların warning' leri bitti.

    yok bilinen bir sıkıntı varmış da yüklemeden önce bütün disklerimizi elle çıkarmamız gerekiyormuş.
    yok usb' den çalıştırmak pek de verimli olmayacakmış.
    usb-live versiyonları da varmış ama henüz beta bile değil, alfa aşamasındaymış.

    sikerim böyle aşkın ızdırabını. sildim gitti. kali yüklüyorum ben. güvensiz ise bile en azından adamı paranoyak yapmıyorlar.

    adamlar en güvenli olduklarını iddia ediyorlar ama bize yapılacak o kadar çok iş bırakmışlar ki, güvenli bir ortam oluşturmanın mümkün olmadığına ikna ettiler beni.
  • güvenlik odaklı aynı zamanda özgür yazılım olan bir işletim sistemi. içerisinde eşzamanlı olarak linux ve windows işletim sistemleri ve uygulamaları çalıştırılabiliyor. askeri düzeyde şifreleme varsayılan olarak lvm üzerinde luks şeklinde kurulumla geliyor. 4.0-rc4 sürümü ile kurulum esnasında gereksiz diskleri çıkarmak zorunda olmak gibi birçok sorunu giderilmiş.

    üzerinde sadece tarayıcı çalışan bir sanal makine ortalama 3gb ram harcayacağından 32gb ram'e sahip laptoplara kurulması kullanışlılık adına önemli. geliştiricileri, güvenlik modelinizi oluştururken laptopunuzla çok seyahat edip etmediğinizi, potansiyel hack senaryolarını göz önünde bulundurmanızı öneriyor. (bkz: evil maid attack)

    nsa'in hemen hemen tüm insanları gözetlemeye çalıştığı günümüzde, badusb saldırı vektörüne sahip usb bellekler üreten firmaların olma ihtimalini de göz önünde bulundurduğunuzda, maalesef kullanılması elzem.
hesabın var mı? giriş yap