• türkçeye sınır 1918 olarak çevrilebilecek 2007 yapımı fin filmi.
    ingilizce orijinali the border.
    filmi, finlindiya iç savaşı'nda kızılların beyazlara yenildiği günlerde başlıyor.
    beyazlar finlandiya ile yeni devrim olmuş sovyetler birliği arasındaki yeni sınırı kurmak için genç ve idealist bir subay görevlendiriyorlar.

    olaylar bu subayın çevresinde gelişiyor.

    film, iyi bir film, oyunculuk güzel, kişisel ve duygusal anları da var.
    ama ön plana çıkan tabi ki dünyanın çılgına döndüğü 20. yüzyılın ilk 20 yılını sonlarında vıahşetin ne boyutlara vardığını göstermesi.
    milliciliğin nasıl doğduğunu, finlilerde nasıl güçlendiğini, buna karşılık öte tarafta bolşevik devriminin neler getirdiğini iyi ve bence gayet tarafsız anlatıyor film.
    tarafsız diyorum çünkü film sonunda vahşetin tarafı olmadığını, iktidarı ele geçiren kim olusa olsun kendinden olmayanları acımadan yok ettiğini açıkça gösteriyor.
    insanlıktan çıkan dünyada insanların da kendilerini kaybetmesi ve bunun neticesinde sonradan kaldıramayacakları duygusal git geller yaşaması filin ana teması diyebiliriz.

    fin sinemasının son yıllardaki bir başka dönem filmi olan talvisota tarzı bir savaş filmi değil bu.
    daha çok dünyadaki siyasil ayrışmanın nasıl bir toplumsal ayrışmaya neden olduğunu gösteriyor.

    sovyetler ve finlandiya arasındaki küçük nehir, yüzlerce yıl insanlar üzerindki köprüden geçtikten sonra birden sınır oluveriyor ve normal insanların hayatları birden altüst oluyor.

    aynı yıllarda, yüzyıllarca karşıdan karşıya geçilmiş, üzerinde gemiler yüzmüş bir başka nehir olan meriç de benzer olayları çok yaşamıştı.
    dünya team da meriç nehrinden ikiye bölünmüştü.

    raja 1918'i izlerken insan ister istemez o günleri de hatırlıyor.

    raja 1918.
    nerede izleniyor ve izletiliyorsa...
  • seneler önce rusya'da yaşarken izlemiştim bu filmi.geçen gün aklıma geldi ismi neydi diye araştırdım internetten buldum ve acayip sevindim.gel gör ki indirecek veya izleyecek bir yer bulamadım.3 gün oldu ara sıra internete yazıp bakıyorum yok hala bulamadım.
    hatırladığım kadarıyla çok güzel bir filmdi ki bu yüzden aklıma gelince indirmek istedim ancak bulamadım bir site.bilen birisi varsa yardımcı olabilirse süper olur..
  • türkçeye 1918 sınırı olarak çevrilen finlandiya yapımı film. yönetmenliğini lauri törhönen'in yaptığı film,birinci dünya savaşı sırasında asil bir aileden gelen yüzbaşının, finlandiya,sovyet sınırını . oluşturmak üzere, küçük bir yerleşim birimine tayin edilmesiyle başlıyor. oldukça idealist ve saf bir adamın, savaşın içinde nasıl bir orospu çocuğuna dönüşebildiğini ve insanların savaş karşısında, ne kadar aciz olduğunu gösteren kaliteli bir yapım. etkili bir drama. baş rollerini martin bahne ve minna haapkyla'nın oynadığı filmimiz, 2007 yılında çevrilmiş
hesabın var mı? giriş yap