• ilk olarak return to krondor'un bilgisayar oyunuyla (leziz bir oyundur) adını duyduğum, ardından o zamanın türkçe pc gamer'ında yeni yazdığı bir kitabının çevrilmiş bir iki bölümünü okuyup vurulduğum, (o yıllarda türkiye'de fantastik kurgu namına sadece yüzüklerin efendisi çevrilmişti) ismini not alıp kitabevine gittiğim ve kitabını boşu boşuna aradığım ve sipariş verdiğim yazardır. oysa feist'in kitapları bu olaydan yıllar sonra türkçe'ye çevrilecektir...

    feist'in görkemli bir yazım tarzı yoktur. onun kitaplarını sevdiren, kurguladığı dünyaların gerçekliği (crydee'in sıcaklığı, krondor'un mistikliği...) ve bu gerçeklikten öte, yarattığı karakterlerin bu dünyalarda "gerçekten" yaşamasıdır. (pug'ın çocukluktan gelişimi buna başlı başına örnektir...) bu karakterler abartı güçlere sahip olabilir, kenardan köşeden gözüken karakterler de olabilir, ama hepsi feist'in dünyasında "yaşarlar". feist belki bu gücü kendi masaüstü grubu için hikayeler yazarak başlamasından almış olabilir.

    saygı duyduğum, kendinin ve yarattığı karakterlerin adını duyunca içime sıcak bir duygu yayılmasını sağlayan ender yazarlardan raymond e. feist.
  • çok beğendiğim bir yazardır, daha doğrusu büyücü ve gediksavaşları (bkz: riftwar) serisi harikadır. tüm seriyi birkaç kez okudum. daha da okurum.

    30 veya 31 kitabı var sanırım, bazen saçmaladığı kitaplar da oldu aralarda, ama harikalar da çıkardı. uzun bir sessizlikten sonra bu aralar yeni bir seri başlatmış (bkz: the firemane saga). eleştiriler gayet olumlu.

    ortadünya halklarını tolkien'den farklı bir tarzda ve dünyada ele alıyor, midkemia'da yaşayan sıradan bir insan gibi hissediyorsunuz kendinizi, günlük hayatın ufak detaylarını bile yaşıyorsunuz, örneğin pug'un çocukluğunda kadifeye sarılı bir kitap gördüğündeki heyecanını yaşıyorsunuz, çünkü hem kitap hem kadife kumaş zor bulunan şeyler o dönemde; üstelik pug okuma yazma biliyor ki ona da sırf bu yüzden vay aferin deniyor, takdir alıyor. ya da jimmy the hand'in tehlikeli karanlık sokaklarda yürürken her adımda aklından geçenleri tek tek hissediyorsunuz. tolkien böyle ayrıntılara girmez; destan yazar o her anlamda, ama böyle ayrıntılar güzel ve pek çok şey öğretiyor. çok tavsiye ederim.

    yazar 72 yaşında bu arada. üretmenin yaşı özellikle yazarlıkta yok sanırım. gerçekten nefis bir hayal gücü.
  • riftwar saga'da yarattığı orta dünya evrenine hayran kaldığım yazar. umarım bir gün lotr gibi beyaz perdeye aktarılır. ilk dört kitabı aktarsalar yeter, kalan üçü o kadar iyi değil zaten.
  • türkceye en son olarak yılan savaşları efsanesi serisinin birinci kitabı çevrilen yazar. elimin altında henüz okumadım, ama en kısa zamanda okuyacağım... gediksavaşlarının ardından ve devamında yazdığı bağımsız romanlarda sürekli gözlerim pug karakterini aramıştır. çünkü gediksavaşları efsanesi serisinde pug'ın oynadığı rol acaip uçurmuştur beni... bu yeni romanda bizi kimlerle tanıştıracaktır sabırsızlıkla beklemekteyim...
  • kitaplarında tolkien elfçesini kullanır. moredhel, eledhel, vs gibi. gördüğümde bayağı şaşırmıştım.
  • çok sevdiğim babamın bir arkadaşı sayesinde gediksavaşlarını okumaya yeni başladım şu an gümüşdikeni okuyorum eğer benim gibi yazarı yeni tanıyan ya da kitapları delicesine seven okur suserlar varsa konuşup tartışmayı çok isterim
  • amerikan futbolu meraklısı sempatik fantastik kurgu yazarı.
  • iyi bir fantastik seri olan gediksavaşları efsanesi ve devam serilerinin yazarıdır.

    okuması oldukça kolaydır, kitapları akar. fakat ejderha mızrağı destanı kara elf serileri gibi ikinci nesil olaylarına girdikten sonra tadını kaybetmektedir. uzun soluklu fantastik serilerin handikapından kendisine pay almıştır.

    öneri olarak;

    gediksavaşları efsanesi

    gediksavaşlarının ardından serilerini okumanızı tavsiye ederim.
  • kitaplarının neden halen bir dizi uyarlamasının yapılmadığını merak ettiğim yazar. yani game of thrones gibi safi politika değil, çok daha hareketli ve onun kadar da karanlık değil. özellikle benim başlamış olduğum "serpentwar saga" ve 2. kitabı olan "rise of a merchant prince" cidden tam diziliktir. aşk, entrika, savaş, çeşit çeşit değişik yaratık... ne istersen var. bunun dışında zengin bir mitolojisi de vardır. ne zaman karanlık madde ve karanlık enerji ile ilgili bir belgesel izlesem aklıma feist'in primordial tanrıları geliyor. biri maddeyi örerek üretirken diğeri onun yaptıklarını alıp parçalayıp atıyor. dur özledim, açıp okuyayım bari.
  • güney californiyalı fantastik kurgu üstadı. kaliforniya üniversitesinde iletişim bilimleri eğitimi alıp best-seller olan fantastik seriler yazan yazar; rancho santa fe, kaliforniya da eşi, roman yazarı kathlyn starbuck ve kızıyla yaşamakta. yazdığı seriler riftwar saga (bkz: gediksavasları efsanesi) - (bkz: ithaki yayinevi), riftwar legacy (bkz: gediksavaşlarının ardından) - gene ithaki), janny wurtz ile birlikte de empire (imparatorluk) dır.
hesabın var mı? giriş yap