• acilimi remote controlled modeldir. tukce olarak uzktan kumandali araba da diyebiliriz
    (bkz: tamiya)
    (bkz: kyosho)
  • (bkz: rc cola)
  • helikopter olanları dahi vardır.
    (bkz: gl 450c)
  • açılımı "radio controlled model"dir. yani radyo kumandalı model. youtube'da "rc plane camera" diye aratılınca, içine kamera yerleştirilmiş uzaktan kumandalı uçaklarla ilgili çok ilginç, bir o kadar da görülmeye değer videolar bulabilirsin.
  • 3 ana başlıkta incelenir rc modeller. bunlar sırasıyla şöyledir:

    1)kara araçları: genellikle 1/10, 1/8 ve 1/5 ölçeklerinde olsalar da 1/6, 1/7 gibi ara modeller ya da 1/12, 1/16 vb mini ve micro modeller de bulunabilir.
    kara araçları onroad, offroad arabalar, motorsikletler ve kamyonlar/tırlar olarak sınıflandırılır. bu sınıflarda kendi aralarında tekrar sınıflandırılırlar.
    onroad' lar genelde ayrı bir sınıflandırılmaya ihtiyaç duymazken; offroad' lar buggy, truggy, monster truck, stadium truck ve son zamanlarda yeni doğan bir sınıf olarak trophy truck olarak sınıflandırılabilirler.
    motorsikletler de onroad ve offroad olarak sınıflandırılır ama onroad morotsikletler çok daha yaygındır.
    kamyon ve çekiciler de onroad ve scale olarak üretilirler.
    1/10 araçlar yaklaşık 40-45 cm uzunluğundayken, 1/8' ler 50-60, 1/5' ler ise 90-95 cm uzunluğunda olur. bunlardan 1/5 olanlar benzin motor, diğerleri nitro motor ya da elektrik motor kullanırlar. kara araçları için genelde 2-3 kanal kumanda yeterli olmaktadır.

    2)hava araçları: uçak, helikopter, planör ve zeplin yaygındır. ama arada sırada ne bok olduğu anlaşılamayan; karada kaçan, suda yüzen sonra da huoop diye havalanan garip araçlar da bu sınıfa dahil edilebilir.
    hava araçları da yine boy boy ve fiyat fiyat bulunabilir. 20-30 cm' lik modellerden, 1.5 metre uzunluğunda helikopterlere ya da 4 metreyi bulan kanat açıklığına sahip gaint modellere (uçak) kadar her türlüsüne sahip olunabilir.
    uçak ve helikopterler genelde elektrik ya da nitro motor kullanır ki uçaklarda nitro yaygınken, profesyonel (yani 6 kanaldan başlayan) helikopterde yaklaşık %50-%50 gibi bir durum söz konusudur.
    öte yandan uçaklarda benzin motorlar ile kerosen yakan jet turbinler de kullanılmaktadır.
    bu sınıfta 4 kanaldan başlayan ve 14 kanala kadar çıkan radiolar kullanılabilir ancak 3d helikopterler en az 6 kanal isterken uçaklar özelliklerine göre 4 kanaldan başlar, yaygın olarak 6-7 kanal kullanır ve 14 kanala kadar çıkar.

    3)su araçları: bunlar da genel olarak tekneler ve yelkenliler olarak karşımıza çıkarlar. yine neredeyse sonsuz seçenekler vardır ama yaygın olarak elektrikli ve nitrolu modeller kullanılırken benzin motorlular da satılmaktadır. bu araçlar da boy boy bulunur piyasada. 40-50 cm' lik tek elektrik motorlu balıkçı teknesinden, 2.5 metre uzunluğunda 2 hatta 4 benzin motoru ile çalışan ve dünya offshore şampiyonası' nda yarışan teknelerin lisanslı gövdelerini kullanan yarış katamaranlarına kadar türlü çeşitli bulunabilir.
    tekneler, gerçekteki sınıflandırmaya tabiidirler: katamaranlar ve deep-v tekneler.

    modellerde kullanılan motorlar ise şunlardır:

    a)nitro motorlar (glow engine): nitromethanol, alkol ve yağ (hint+sentetik) karışımından oluşan bir yakıt yakarlar. çalışma prensibi dizel motordaki gibi sıkıştırma üzerine kuruludur ve çılgın devirler çekebilir (40.000d/d gibi). yakıtın litresi ortalama 10-12 € civarıdır.

    b)benzin motorlar (gas engines): bildiğiniz kurşunsuz benzin ile çalışır fakat -motor markasına ve özelliğine göre değişmek üzere- genel olarak 25:1 oranında motor yağı katılır.

    c)elektrik motorlar: kara ve suda hız rekorları bu aletlerden gelmektedir. son yıllarda yaygınlaşan fırçasız motor (brushless) teknolojisi ile nitro' ya bir alternatif oluşturmaya başlamıştır. ancak motor sesi faktörü devreye girince pek çok kişi nitro' da karar kılmaktadır. yakıtı, takdir edersiniz ki pildir ancak performans için kaliteli li-po bataryalara ihtiyaç duyulur.
  • (bkz: traxxas)
    (bkz: team associated)
    (bkz: thunder tiger)
    (bkz: hpi)
    (bkz: align)
    (bkz: team losi)
    (bkz: cen racing)
    (bkz: os racing)
  • türkiye'de daha çok tanıtılması gerekilendir. adı geçtiğinde bilmeyenlerin ilk aklına gelen arabadır. uçak veya helikopter gördüklerinde "uçuyo mu bu?" tarzında sorular sormaları muhtemeldir. (helikopter havadayken bu soruyu soran gördüm.) kullanması en zor olanı helikopterdir. bu yüzden bazı helikoptercilerin "modelcilik hobisiyle uğraşan herkes bir gün helikopterci olacak." gibi bir görüşü vardır.

    rc modellere oyuncak gözüyle bakmak bir hatadır. öncelikle bir oyuncağın normal şartlarda bir insanı öldürmesi söz konusu değildir, ancak rc modellerle dikkatli olunmazsa ağır yaralanmalara, hatta ölüme neden olunabilir. o yüzden ilk kural güvenliktir. ikinci neden olarak şunu söyleyebilirim. rc model kullanmak o kadar kolay değildir, yeterince kontrol hakimiyeti kazanmak için düzenli antreman* yapmak gerekir, hatta genelde kendi modelinin bakımını kişinin kendisinin yapması gerekeceği için araştırma yaparak yeterli teknik bilgiye sahip olması gerekir. bir anlık hevesle bilinçsizce alınan ve kullanılan model çok büyük ihtimalle 1-2 günde kırılır ve çöpe atılır. sonra verilen 100'lerce liraya/dolara/euroya acınılır. okuma alışkanlığı yoksa dahi youtube aracılığıyla birkaç eğitim videosu, inceleme videosu vs. izlemekte ve deneyimli birilerine danışmakta büyük yarar var.
  • elektrikle, nitro-metanla ve kurşunsuz benzinle çalışan kumandalı araçlar.
    helikopter, tekne, uçak ve kara taşıtlarının her birinin böyle çeşitlemeleri vardır. ayrıca 1/36'dan 1/5'e kadar değişen ölçülerdedir.
    türkiye'de nispeten zor bir hobidir, distribütörler inanılmaz kazıkçıdır, en lüzumlu parçayı aylarca getirmeyi beceremez. doğru dürüst pist çok azdır, pist dışında biraz oynayabileceğiniz bir alan bulduğunuzda geyikçiler etrafınızı sarar ve bunaltıcı boş sorulara maruz kalırsınız.
    bu hobiyle ilgilenenlerin oluşturduğu güzel ve gayet faal bir site; http://www.hobbyrc.com/
  • amerikada su an sattığımız zımbırtılardır. herkes pek rağbet gösterdiği için fahiş fiyat uygamaktayız. 1e aldığını 8e 3e aldığını 25e gibi. turkiyedeki distribütörlerin çoğunun da böyle bir mentalitede olduğuna eminim...
  • (bkz: mikrokopter)
hesabın var mı? giriş yap