• bu ve önümüzdeki 1 bilemedin maksimum 2 yılın popüler cross-platform uygulama geliştirme teknoloji(si), hedesi.

    phonegap,
    ionic,
    xamarin,
    şimdi de bu. daha arka planda kalanları saymadım, her yıl yeni biri çıkıyor, hop cümbür cemaat ona geçiliyor. bıkmadınız mı?
    gerçekten soruyorum, bu başlığa gelenlere, merak edip öğrenme hevesine girenlere soruyorum.

    abi yeter, gerçekten yeter ya; bir yıl angular, bir yıl react, bir yıl vue, bir yıl ember.
    bir yıl phonegap, bir yıl ionic...

    yetişemiyorum, birçok kişi de eminim yetişemiyor. birini öğreneyim diyene kadar, diğeri liderliği alıyor ona geçmek zorunda kalıyorsun.

    bok var abi, her yıl birini öğrenip, diğerini tarihin tozlu sayfalarına gömün.
    neyse ya, delirmek üzereyim. kısaca yapacağınız işin ben... demek için gelmiştim.
    diyorum.*

    2020 nisan editi: sol framede görünce yazayım dedim.
    flutter: (bkz: #76758372)
    flutter, github'da öne geçmiş, şu an 4500 civarı farkla önde. google trendlerde de başa baş gidiyorlar.
    sektörel olarak flutter'in ivmesi düşündüğümden yavaş.
    (bkz: google fuchsia) testlere çıkamadığı için, rn biraz daha lider olarak kalacaktır.
    ama kesinlikle uzun sürmeyecek.
  • son üç aydır profesyonel olarak bundan 6 ay öncesine kadarda hobi olarak mobil uygulama geliştirdiğim teknoloji.
    ancak bu zamanların ardından söyleyebileceğim şey gitmesi gereken çok yol var ayrıca illaki native'de bir şeyler yazıp modul olarak aktarmak gerekiyor. hele lokasyon / arkaplan servisleri konularında kaçınılmaz oluyor.
  • phonegap, ionic, xamarin, crosswalk ile neredeyse alakasi olmayan framework. saydigimiz teknolojiler webview uzerine insa edilmislerdir. hybrid app olarak da gecerler bazen. teknik olarak bir web sitesi yaparsiniz ve o web sitesi telefonunuzda uygulama gibi davranir. dikkat etmeniz gereken tek nokta bu websitesini responsive tasarlamaktir.

    react native, adindan anlasilacagi uzere native bir frameworktur. ne demek bu? siz javascript yazarsiniz ancak yazdiginiz kod , sectiginiz platforma gore (ios ? android? ) o platformun native apı na gore translate edilir. siz javascript kodunuzda <view/> componentini bir kere yazarsiniz. uygulamayi ios icin derlediginizde bu view componenti uıview e cevrilir. android icin derlediginizde ise android.view e cevrilir.

    --- resmi dokumantasyon ---

    with react native, you don't build a "mobile web app", an "html5 app", or a "hybrid app". you build a real mobile app that's indistinguishable from an app built using objective-c or java. react native uses the same fundamental uı building blocks as regular ios and android apps. you just put those building blocks together using javascript and react.

    --- resmi dokumantasyon ---

    native level e oldukca yakin bir noktada takilirsiniz. soyle ki, eger javascript spesifik bir ihtiyacinizi karsilamiyorsa, projenin native source unu acip objective-c ya da java da istediginiz native component i gelistirip bunu react native e baglayabilirsiniz. bu muazzam bir imkan. java da android uygulamaniz icin bir component yaziyorsunuz ve javascript kodunun icinde direk bu componenti kullanabiliyorsunuz.

    en onemlisi, tek bir codebase. uygulamanizi best practicelere uygun olarak bir kere yaziyorsunuz ve yazdiginiz bu uygulama hem android icin hem ios icin derlenebiliyor. derleme sonucunda elinizde , biri .ipa biri .apk uzantili olmak uzere iki adet dosya oluyor.

    (bkz: mükemmel)
    (bkz: anlatmaya gerek yok görüyorsunuz)

    olumsuz yanlari yok mu? var tabii ki. daha stable 1.0 surumu yayinlanmadi. ama yine de production ready vaziyette. facebook falan kullaniyor kendi uygulamalarinda.

    on bilgi olarak, react sarti var. evet. react bilmek zorundasiniz. ama bu ne kadar olumsuz bir yan tartisilir. mobil developmentdan bagimsiz olarak , bence, zaten react ogrenilmesi gereken bir library. ha buradan sunu da anliyoruz ki react native in birincil amaclarindan biri web development yapanlarin kolaylikla mobile development yapmalarina imkan vermek ve bunu verirken mumkun oldugunda native performansa yakin calismalarini saglamak.

    -------
    duzeltme: silmaril uyardi. xamarin hybrid degil. native tabanli. react native in c# versiyonu gibi dusunebiliriz.
  • üzerinde bir kaç uygulama geliştirdiğim framework. javascript bilgisi iyi olanlar için mobil uygulama geliştirmek daha da kolay. iki farklı kullanımı var aslında biri expo ile diğeri de neredeyse her şeyi kendinizin yaptığı kullanım. şimdi her şeyi de biz yapmıyalım diye expo ya yöneleyim demeyin bence sakın. expo aşırı derecede kısıtlıyor öyle her şeyi de eklettirmiyor. kendi bir çok özelliği sağlıyor fakat native component yazamazsınız. publish edilmesi de biraz sorunlu olabiliyor expo ile. iki türlü de kullandım tercihim exposuzdur. bunun dışında framework büyük kolaylık sağlıyor.

    meraklıları bilgilendirebilirim.

    bir alternatifi de (bkz: flutter.io)

    o da google'un bebeği, daha ona bakma fırsatı bulamadım. onunla da çalışınca bir adet yorum da oraya borakacağım.
  • bir süredir keyifle kullanıyorum. benzer arkadaşları gibi webview içinde çalışmaz. native componentlere bridging yapar, hızlıdır. geniş eklenti veritabanı vardır. son zamanlarda kullanımı arttığı için stackoverflow ve github'da dertlerinize derman bulabilirsiniz.
  • productionda kullandığımız facebook tarafından geliştirilen framework. henüz çok yeni olduğu için sıkıntıları oluyor. yapmak istediğiniz bazı özel şeyler için kütüphane bulmak zor olabiliyor.
  • android studio üzerinden projeyi run'layıp emulator'da görebilmek için yaklaşık 1 haftadır uğraştığımdan, daha kodlamaya başlamadan beni çok yormuş platform. sürekli sdk, gradle ve path hatalarını internette aratıp onlarca çözüm denemeniz gerekebilir.

    günler sonra bugünkü 6.5 saatlik uğraş sonucu projemi artık emulator'da görebiliyorum. bu kadar.*
  • react native'de stabil calisan compoenentleri bulunan bir expo.io vardir .
    tek sikintisi aws uzerinde kodlari sunucuda tutmasi .
    bunun disinda platform bagimsiz

    exp build:android
    exp build:ois

    olarak komutlar calistirilarak derlenebilir .

    bunun yaninda eger istenirse expo ide uzerinden direk storelara yukleme ozelligi de vardir.

    istenirse expo.io detach edilerek normal sekilde react native olarak devam edilebilir.
  • bugunlerde yerine ionic ogrenildigini gorup kahroldugum framework. evet framework*.
hesabın var mı? giriş yap