• büyük düş kırıklığı, kısır olmaktan farksız durum. havacılık düşkünü insanın, ehliyet için sağlık raporu almaya gittiği zaman yüzleştiği gerçek.
  • bir mind altering substance ile kolayca cozulebilecek sorundur. evde denemeyin.
  • bir kabustur:

    - üzgünüm genç ama pilot olamazsın sen.
    + nasıl? neden??
    - renk körlüğü var sende.
    + otomatik pilota bağlanmak istiyorum hemen şimdi!
    - üzgünüm. bu ilişki yürümez. o çoktan pilot oldu. üstelik tam bir renksavar.

    (uyan!)
  • -naber hacı?
    -n'olsun be? 30 bira içtim, hala daha kimseyi iki göremedim, ülkeyi kurtaramadım, daha da kötüsü 3 kilo verdim heralde bu arada.
    -hacım o birahi değil, sürahi! sen de ayrı bi renk körüymüşsün maşallah.
    -sorma ya. "peki bu ne renk?" sorusundan korktum yıllarca.
    -ey maşallah!
  • sen kalk ilkokuldan itibaren havacılığa gönül ver, oradan buradan uçak fotoğrafları topla, odana as, microsoft flight simulatorda uzmanlaş, saatlerce uçuş yap. aileyi üniversite bittikten sonra uçuş okuluna gitme konusunda ikna et. sonra ehliyet kursu için sağlık raporu alırken doktor, "sen renk körüsün" desin. o an film kopar, deliye dönersin..

    (bkz: gözümü sikeyim)
  • tam olarak doğru olan önermedir; tabi eğer askeri pilot olmak isterseniz.

    zira askeri lise giriş sınavında ön sağlık kontrolünden hiç mülakatlara girmeden elenir gidersiniz.

    sizde bir rütbelinin** size attığı nutuk eşliğinde, 14 yaşında 6 tane ergen ile beraber ip gibi çırılçıplak dizilip, bir hemşirenin kasıklarınızı ve göt deliğinizi kontrol etmesinin şoku ile ayrılırsınız okuldan.

    üstelik ne anneniz, ne de babanız renk körüdür. 9 sene sonra da yapsanız aile fertlerinize aynı testi, sonuç değişmeyecekir.
  • öncelikle öyle bir şey yoktur,aslında askeri pilotluk için de yoktur.
    ama işte harp okuluna adam elemek için bahane olsun,harp okuluna girip dört sene pilot olcam diye okuyup yeni türetilmiş bir sağlık koşuluyla elenenler de var sonuçta,o yüzden bu nedenle harp okuluna giremediyseniz öncelikle şanslısınız onu belirtiyim...
    renk "körlüğü" nedeniyle pilot olamamanız için gerçekten ileri derecede renk körü olmanız gerekir.körlük kelimesi de pek bir yanlış aslında,ingilizcede gerçek tabiri color deficient yani birebir çeviri yaparsak renk kusurlu yada renk görme yetersizliği denebilir buna.

    sivil pilotluk için renk görme tespitini jar fcl 3 (ve aslında tüüüm diğer kriterleri ve meslek boyunca yaşanabilecek hastalıkların ne koşullarla pilotu "unfit" duruma getireceğini) açıklar.bu tespit ticari pilotlar için gerekli olan class 1 için eskiden ehliyet sağlık muayenesinde yapıldığı gibi ishihara 24 plate testile başlar.

    jar fcl 3 3.225 maddesinde uygulama ayrıntıları için appendix 14e gönderir ve orda der ki "ıshihara test (24 plate version) is to be considered passed if the first 15 plates are identified without error, without uncertainty or hesitation (less than 3 seconds per plate). "
    türkçesini yazmıcam,bunu anlayamıyosanız pilot olamama sebebiniz ingilizce beyler renk körlüğüne bok atmayın,i'm sorry *

    bu aşamayı geçemediğinizde hala bu iş bitmez,ki renk körlüğünden muzdarip pilot olmak isteyen insanların %90ı bunu bilmez,harp okulu yada askeri lise muayenelerinden elendikten sonra da kendisine söylenmez...sivil pilot olmak için yine appendix 14te anlatıldığı gibi anomaloskop yada lantern testleriyle kişi fit olduğunu kanıtlayabilir.
    ülkemizde lantern testi benim bildiğim kadarıyla yok,anomaloskop testi de ilginçtir ama shgm nin yetkilendirdiği hiçbir hastanede yok.eskiden alman hastanesinde vardı ama onun da artık havacılık tıbbı merkezi hizmet vermiyor.
    bu yüzden birkaç yıldır anomaloskop testini bir tek balmumcudaki yeditepe üniversitesi göz hastanesi yapabiliyor,eğer yeni bir yer öğrenen olursa söylesin bunu editlerim.eğer bu testi geçebiliyorsanız ömür boyu ilerleyen yada gerileyen bir hastalık olmadığından(nadir vakalar dışında) pilotluk yapmak için "colour deficiency" bir engel değildir.

    bunun yanında renk kusuruyla havacılığın ilişkisinin bu kadar irdelenmesi de aslında tartışmalı,yani havacılıkta renk kusurunun önemli olduğu tek ama tek durum hiiiçbir iletişim kuramadığınız,telsiz yada atc için yer ekipmanı arızası durumunda gece şartlarında aldis ışıklarının yeşil yada kırmızı olduğunu görebilmektir,ki bu milyonda bir bi ihtimaldir ve ayırt edememek için tam renk körlüğü derecesine gerçekten yakın olmak gerekir diye düşünüyorum...

    bunun için hatta avustralyada (bkz: cvdpa) bir renk körü pilotlar derneği mevcut olup regülasyonların modern havacılıkta yeri olmadığını savunarak savaş veren renk körü pilotları temsil etmektedir.
  • hayatımın virajıdır.

    1994 yılında oss ve oys var iken, tek idealim olan hava harp okuluna girmek isteğim, ilk yüz bilmem kaça girerek kesinleştirdiğimi düşündürmüştü bana.

    oyle ki, oys sinavina dahi girmemeyi düşünmüştür. sınava da doğal olarak çalışmamış, benden derece bekelyen dersane hocalarımın eve açtığı telefonlara rağmen dersaneyi bırakmışımdır.

    sonracıma yeşilkoöyde yapılan, bir hafta süren zorlu mülaket, psikoteknik, beden eğitim sınavından başarıyla geçerek ilk 20ye kalmışımır.

    sonra ne mi oldu, herşey bitti derken, gerizekalı revircilerin son anda yaptıkları renk körlüğü testi sonucunda bu acı durumu öğrenmiş, zik gibi ortada kalmışımdır. o sene 19 kişi ile yoluna devam etmiştir.

    tüm okul hayatım, hayallerim, hayatım herşeyim bir anda bitmiştir.
hesabın var mı? giriş yap