• pyhton ile yazılmış, text-based uygulamalar (daha çok oyunlar) yapmanızı sağlayan, kullanımı hayli kolay olan açık kaynak oyun motorumsu.

    kullanım yerleri çok çeşitli olabilecek bir yapıya sahip.
    sevgiliye basit bir hediyeden, uzun soluklu bir oyuna kadar ortaya bir şeyler çıkarabilir.
  • bu oyun motoruyla yapılan oyunların save dosyalarının, mac os işletim sistemi üzerinde saklandığı yeri bir türlü bulamadığım yazılım. bilen varsa yeşillendirebilirse sevinirim.
  • görsel roman* adını verdiğimiz, son zamanlarda, özellikle 4. duvarı aşmaya yönelik olan, çılgın liseli anime kızlarının başkarakterler arasında yer aldığı örnekleriyle popüler bir furya ortaya çıkaran oyun türü kapsamında oyunlar üretmek için oldukça faydalı bir motor. bir süredir deniyorum. ilerde interaktif bir visual novel oyun projem vardı. bu iş için de bu motoru kullanacağım.

    örneğin son dönemin popüler oyunlarından doki doki literature club bu motor kullanılarak geliştirildi.
  • anlatmak istediğiniz bir hikayeyi, dikkat çekmek istediğiniz bir fikri insanlara kolaylıkla görsel bir şekilde ulaştırabilmenizi sağlayan oyun motoru. basit özelliklere sahip bir görsel roman geliştirmek için python bilgisi gerekmiyor. direkt diyalogları sıralayabilir, konuşma seçenekleri ekleyebilirsiniz.

    python bilenler için de uçsuz bucaksız bir dünyanın kapılarını açıyor tabii. 3 boyutlu aniamsyonlarla uğraşmadan macera türünde oyunlar yazmak için ideal.
  • visual novel (gorsel roman) , text adventure , dating sim, life sim gelistirmek icin tasarlanmis ucretsiz oyun gelistirme araci/platformu. ayrica point and click adventure ve rpg oyun gelistirme surecinde diyalog ve olay orgusu omurgasi kurmak icin cok kullanisli bu ren'py. ozellikle diyalog agaclarini ve olaylarin dallanip budaklanmasini test edip duzgun calisip calismadigini gorebilir, sonuclara gore bunlari oyununuzun motoruna eklemeden bir nevi bugfix yapmis olursunuz. python'la gelistirildigi icin cok esnektir ve python'da biraz kod yazabiliyorsaniz ren'py'in kapsamini genisletebilirsiniz. tabii her ucretsiz program gibi bunu da kullanmasi parali alternatiflere gore daha karmasik ve zordur. eger ren'py uzerinde gelistirme yapacaksaniz su kitabi mutlaka edinin, oyle basit tutorial'lerle falan saclarinizi bos yere agartmayin: game development with ren'py

    eger oyun gelistirmeye yeni merak saldiysaniz ya construct 2 gibi basit platform oyunlari, arcade ve mobil oyunlar yapabileceginiz bir platformu, ya da ren'py, twine (bkz: twine/@lemre), tyranobuilder (bkz: tyranobuilder/@lemre)gibi visual novel/text adventure yapabileceginiz platformlari secerseniz hem hizlica bir baslangic yapip cogu oyun gelistiriciyi vazgeciren "proje bitirememe" bunalimindan kurtulur hem de yavas yavas geliserek oyun gelistirme tekniklerinizi zamanla ilerletirsiniz.

    https://www.renpy.org/

    https://www.renpy.org/latest.html

    ek: ren'py size karisik geliyorsa ve programlama isi zorluyorsa kodlama gerektirmeyen ve surukle birak teknigiyle visual novel, text adventure , dating sim, life sim yapmanizi saglayan versiyonu icin; (bkz: tyranobuilder)
  • ren'py da oyun geliştirip google play de yayınlamak istiyorum ama bununla ilgili herhangi bir kaynak bulamıyorum.

    oyunun bitirdikten sonra android de yayınlamaya nasıl uygun hale getireceğiz ? bunun hakkında bilgisi olanlar yeşillendirirse sevinirim.
  • ren'py'da oyun gelistirip google play'de yayinlamak istiyorsaniz yapmaniz gereken seyler;
    - oncelikle bir google gelistirici hesabi acmak ve aktif hale getirmek,
    - https://www.renpy.org/latest.html adresinden ren'py'in son versiyonunu indirmek,
    - yine ayni sayfada asagilarda bulunan android support paketini indirmek (rapt diye gecer),
    - bu paketi ren'py klasorunun icine acmak,
    - android studio'yu indirmek, (google hesabina baglanip dosya aktarmak icin lazim)
    - gelistirici hesabinda app icin olusturulan anahtarla oyun dosyasininin anahtarini eslemek,
    - oyunu test edip yayinlamak,
    gibi seyler gerekiyor. ama daha once ren'py'da oyun deneyiminiz yoksa once birkac oyunu pc icin yapip kendinizi gelistirmeniz daha iyi olur. cunku ozellikle android platformundaki asiri cihaz cesitliligi baslarda bayagi isi zorlastiriyor. ozellikle ren'py oyunlari 2d oldugu icin cozunurluk ve ui konusu sikinti yaratabiliyor. yani sadece aspect ratio ayarlayarak cozulemiyor. her oran icin butun sahneleri ve arayuzu ayrica tasarlamak gerekiyor cunku android kullanan cihazlarda cok farkli cozunurluk/ekran orani/islemci gucu/ram orani mevcut haliyle ios'a gore cok daha fazla problem ortaya cikiyor.
    genel olarak en iyi kaynak game development with ren'py kitabi. bunun disinda forumlarda arastirma yapmak cesitli problemleri cozmek icin gerekli oluyor. tabii sadece ren'py icin degil genel olarak oyun gelistirmek isine merakliysaniz ingilizce bilmek vazgecilmez sart. ingilizce bilmezseniz sonra cok sikinti cekersiniz.
hesabın var mı? giriş yap