• vintage "gecmisin modasina ait" anlamina gelen genel bir tanimken, retro belli bir donemi - 1960lar-70lerin basi- tarif eden spesifik bir ketagoridir. kabaca her retro vintage sayilabilirken, vintage olan her sey retro degildir; gectigimiz yuzyila, 20li, 30lu, 40li, 50li, 80li, 90li yillara ait herhangi bir sey olabilir. bu donemlerin tumunun o zamanin genel stilini betimleyen ayri bir ismi vardir. ancak retro akimi muhtemelen son yuzyilin en fazla alani etkilemis akimi oldugundan, vintage modasi dunyayi sarinca en cok ragbet goren tarzin retro olmasi retro/vintage kavramlarinin birbirine karismasina sebebiyet vermis olabilir.
  • vintage, antika kadar eski olmamakla birlikte, birkaç on yıllık giyim kuşam, araba gibi modadan nasibini alan eski ürünler için kullanılan bir sıfattır. isim olan vintage'ın türkçe karşılığı ise bağ bozumudur.

    retro ise geri, geriye doğru anlamına gelen bir ön ektir ve moda dünyasında "geçmişe ait" / "geçmişe ait gibi" anlamlarında kullanılan bir sıfattır.
    vintage, yani gerçekten eski kıyafetlerden oluşan bir stile retro diyebiliriz. vintage görünümlü yeni ürünler de retrodur, bunlara vintage denemez.

    yani bir stilden bahsederken retro dersek ürünler gerçekten eski veya yeni olabilir. fakat ürün bazında düşündüğümüzde, vintage gerçekten eski ürünler için; retro ise sadece "eski gibi görünen" yeni ürünler için kullanılır.
  • biri kullanilmistir digeri kullanilmamis.
  • biri lassie dir digeri sivas kangal.
  • antika nasıl ki ünlü bir kişiye ait bir eşya veya belirli bir dönemin nev-i şahsına münhasır lüks sınıfından bir eşya ise ise vintage eski olmasına rağmen lüks sınıfına girebilecek ya da ünlü bir şahsiyet tarafından kullanılmamış bir eşyadır. retro ise vintage göre daha yakın tarihli, herhangi bir alamet-i farikası olmayan eski eşyalardır.
  • dogan gorunumlu sahin retrodur, sahin vintagedır.

    (bkz: yalan bilgiler)
  • kafamın iyice karışmasına neden olmuş farklardır.
  • beyin sulandıracak bir şey yoktur ortada, leica m6 1980'lerde üretilmiş, leica m9 ise bundan birkaç sene önce üretilmeye başlanmış; eski fotoğraf makinelerini andıran bir görünüme sahip bir makinedir. bu yüzden m6 vintage, leica m9 retrodur. kısaca eski olan vintage, eski havası taşıyan şey retrodur.
  • her kafadan başka ses çıkaran ikilem. öğrenelim diye geldik allak bullak çıktık bu ne arkadas.
  • antika: çok eski olan eşyalardır, 100 yıllık falan
    vintage: biraz eski olan eşyalardır, 30 yıllık falan
    retro: eskiymiş gibi tasarlanan 0 kilometre eşyalardır
hesabın var mı? giriş yap