• en buyuk eksisi eric raymond gibi bir dallamayi konusturmak olan belgesel. yoksa gayet iyi. bu alanda yapilan cok az islerden biri.
  • film 2001'de çıktığı için o günler hala server piyasasının %70'i windows'un elindedir. lakin son 9 yılda o köprünün altından epey sular akmıştır. bu yüzden biraz eski bir film denebilir. düşünün ki filmin çekildiği tarihte ubuntu gibi harika bir distro yoktu bile. her şeye rağmen güzel bir film, her developer izlemeli.
  • --- spoiler ---

    eric s. raymond, bir gün asansörde elinde microsoft çantası olan biriyle karşılaşır ve sorar ;

    - oh , i see you work for microsoft ?
    - ohh, yeah, what do you do ?
    - i m your worst nightmare..

    --- spoiler ---
  • revolution os, 2001'de çıkmış gnu, linux ve özgür yazılımı anlatan belgesel. geliştiricilerle kaynak kodlarının paylaşılmasının önünün açılması, os nin geliştirme süreci ve benzeri konular ile ilgili röportajlar yapılıyor.
  • richard stallman'in ustune bastira bastira gnu linux terimini kafaya yerlestirdigi belgesel. icinde linus torvalds ve richard stallman'in ayni anda ciktiklari bir konferans sahnesi var ki free software-open source olayinin gidisati konusunda soru isaretleri yaratmadi degil.
  • karantina sürecinde izlenebilecek belgeseller şeklinde bir tweet içerisinde görerek, hemen izlemeliyim dediğim ve biraz önce bitirdiğim, özgür yazılım 101 şeklinde niteleyebileceğimiz bir belgesel. son yıllarda, gerek çalıştığım yerde, gerekse mesleki ya da mesleki olmayan ortamlarda yazılım üzerinde sohbetlerde her fırsatta değindiğim bir felsefeye dair böylesine bir belgeseli yeni izliyor olmak da biraz utandırdı açıkcası.

    belgesel, özgür yazılım kavramını, felsefenin doğuşunu, 2001 yılına gelene dekki gidişatı, bu akımın başrolünde olan oyunculardan anlatıyor. richard stallman bolca söz alıyor belgeselde, özgür yazılımın babası, gpl copyleft akla gelince hakkıdır tabi. linus torvalds gnu projesindeki eksik parçayı, linux kernelini yaratan kişi olarak böyle bir yapımda zaten bolca söz almalıydı, alıyor da.

    geçtiğimiz yıl ıbm'in yaklaşık 35 milyar dolara satın aldığı redhat firmasının kurucusu da bolca söz alıyor, açık kaynak (open source) akımına da bolca değiniliyor. özgür yazılım / açık kaynak üzerine güzel bir başlangıç diyebiliriz özetle.

    bir de düzenli aralıklarla, gitgide artan linux kullanıcı sayısını göstermeleri de çok hoştu.
    günümüzdeki durumuna dair de bir belgesel bulsak da izlesek.
  • dvd'si encryption ve region korumasi olmaksizin(css encryption free ve region free) sati$a sunulmu$ ama neden sati$a sunulmu$, oldu olacak onu da gpl'le dagitsalarmi$ (bkz: bu ne perhiz bu ne lahana tur$usu)
  • kimse alınmasın ama, richard stallman hariç, freak show gibi belgesel resmen.
  • izleyin, izleyin, izleyin!
    gnu felsefesini, copyleft'i anlamak için izleyin.
    aptal dizilerden başınızı lütfen bir saat yirmi dakikalığına ayırın.
    ve izleyin...
hesabın var mı? giriş yap