• "onlar da aslinda .... imis, bunlar da aslinda .... imis. gecmis hep boyle denisik seylerle dolu. bakin ben aslinda sizin bilmediginiz ne gizli seyler biliyorum"culardan bir sicmik daha. bi bitmediniz be!

    kaynak nedir birader? resmi bir yazisma veya akli basinda birilerinin anilari var midir * ? ya da ne bileyim, yabanci kaynaklarda gecen bir konu mudur?

    hatirlatma: kaynak veremeyen acikca (bkz: halki kin ve dusmanliga sevketmek) fiilini islemis olur.
  • benzer durum bursa'nın işgali için de söz konusudur koca osmanlının kurulduğu şehir ilk başkent bursanın işgali sırasında 10 15 kadar direnişçi şehit düşmüştür gemlik'te o kadar. sonradan ölenler yunan ve ermeni zulmüyle ölmüştür. kuvvacıların aylarca yaptıkları uyarıları dikkate almayıp çerkez davut ve osmanlı komutanlarına inanan halk yunan gerçekten gelince, kuvvacılara destek vermek istemiş; ama iş işten geçmiş kesin emirle inegöl ve ötesine çekilen kuvvacılar halkın geç gelen desteğinden ötürü koca bursa'yı vuruşmadan düşmana bırakmak zorunda kalmıştır.

    ankara'daki meclis kürsüsüne bu yüzden kara çarşaf örtülmüş. o kara çarşafın örtülmesinin sebebi bursa'nın işgali değildir. koca bursa'nın vuruşmadan düşmana bırakılmasının utancıdır.
  • iktidar götü yalayıp haketmediği bütün devlet kadrolarına dadanan rant peşinde koşan hayattaki tek amaçları para olan hakedenlerin hakkını gasp eden rizeliler değil mi ? rusları yalamışlar çok mu ?
    ne kadar rizeli tanıdıysam hepsi aynı bok
  • böyle bir durumdan üstü kapalı olarak ara sıra bahsedilir.

    doğudan batıya doğru direnişle karşılaşmadan gelen ruslara ilk karşı koymaya çalışanlar oflular oldu diye biliyorum. rus ordusuyla trabzona gelen ermeni, kazak vb. çeteler pontus çeteleriyle birleşip halka zulüm yaşattı. trabzon yaylalarında muhtelif şehitlikler vardır.

    şehirde doğu cephesinden arta kalan az sayıdaki erkek dağlarda rus destekli eşkiyalarla çarpışırken, ihtiyarlar, kadın ve çocuklar sahil boyu batıya doğru göçe başladılar. zaman zaman bu kafilelere de hain saldırılar yapıldı. rusların eline geçen bir kısım trabzonlu erkekler sorun çıkarma potansiyeline sahip olduğu için tutuklanıp sibirya'ya sürüldüler. (bu arada bölge ilk gerçek yatırımını aldı, ruslar trabzon'a demiryolu inşaa etmeye başladı) bolşevik devriminden sonra rus ordusu bölgeden çekilince, geride kalan çeteler bir kısım yerel milisler tarafından ezilip imha edildiler. bölge dışarıdan yardım almaksızın kendi göbeğini kesmeye çalıştı diyebiliriz.

    bu süreçten sonra trabzonlu denizciler batum'dan yükledikleri cephaneleri (lenin atatürk anlaşması sonucu) batı cephesine taşıdılar. trabzon ve çevresinden toplanan gönüllüler sakarya savaşına yetişerek cepheye taze kan ve moral yetiştirdiler. hatta o gün orada bulunan eskilerin ifadeleriyle devam etmekte olan savaşa kemençe, davul zurna çalarak, nara küfür kıyamet bağıra çağıra, havaya ateş ede ede girmişler. millet kim bu gelen deliler diye şaşırmış. öyle bir gaz ki o gece harp meydanı şenlik alanına dönüşmüş. sabahında ise düşmana karşı fark yaratmışlar. atatürk bizim ekipten bazılarını yakın koruması olarak yanına almış.

    sonuçta öyle veya böyle, bazı trabzonlular rizelilere ara sıra bu nedenle takılırlar lakin buradan çıkarılan malzeme ile bir şehre kin kusmak şahsıma çok doğru gelmiyor. sonuçta iyi ve kötü insanlar her yerde mevcut.
  • rize'nin rus işgaline direnip direnmediğini bilmiyorum. bu alanda yetkin arkadaşlar iddiayı kanıtlayacak ya da çürütecektir. fakat rizeliler için ortaya atılan iddiayı hafifletebilmek için izmir ve ege karşılaştırması yapılması abesle iştigaldir.

    ilk kurşunun izmir'de atılmasını geçtim detaylı bir ege müdafaası okusanız aklınız şaşar milli mücadele tarihini baştan sona yeniden inceleyesiniz gelir. düzenli ordu bölgeye ulaşana kadar o toplum bütün varlığı ile mücadele vermiştir. önüne şanlı, kahraman getirilen pek çok ilden daha fazla zulüm görmüş, zayiat vermiştir. çünkü o bölgeler kalıcı işgale uğramadı. ancak yunan işgali içinde uzun vadeli pek çok planlamayı içinde bulunduran ağır bir işgaldi.

    bazı milli mücadele yanlısı subaylar, efeler ve halkın ortak mücadelesi ile büyük taarruzdan önce denizli'den izmir'e kadar olan bölge düşmandan temizlenmiştir. hatta yunan doğudaki birliklere ikmal hattını kuzeye kaydırmak zorunda kalmıştır.

    aidiyet hissettiğiniz bölgeler ile ilgili bir iddia ortaya atıldığında o iddiaya cevap verin, veremiyorsanız başkalarına iftira atarak durumu kurtarmaya çalışmayın. hadi bu kadar alçalacaksınız madem en azından hedef seçtiğiniz bölge ile sallamalarınız mantıklı bir temele otursun.

    sadece malgaç baskınını araştıranlar ne demek istediğimi iyi anlayacaktır.
  • kesin bilgi diyemem ama doğu karadeniz yöresinde halkın bir kısmı bu durumu doğrulayan hikayeler anlatır . of yöresinde iki farklı kişi buna benzer örnekler dinledim .

    not : of’lu falan değilim.
  • tipik trabzonlu-rizeli çekişme geyiğidir bu. sizlik bir durum yok yani karadenizli olmayan arkadaşlar...

    hatta trabzon da değil, oflular yapar bu geyiği rizelilere "rusları siz geçirdiniz biz geçirmedik" diye. halbuki rus çıkarması sonrası iş işten geçince mevzi mecburiyetten of'a çekiliyor. yani savunma hattını daha geride of'ta kuruyoruz. o of'taki direnişe de bir çok gönüllü rizeli aile katılıyor.
    bu sıralarda daha sonra milli mücadele kahramı olacak ipsiz recep de rus işgali altındaki rize'de kurtuluş komitesi adı altında istihbarat faaliyetleri yürüterek merkezi hükümete bilgi aktarıyor vs.vs.

    yunan izmir'e çıkınca savunma hattını kütahya-eskişehir'e kurmaktan çok da farkı yok yani..
  • hay rizeliler siksin sizi emi.

    olum nedir sizin bu karadeniz insanı ile alıp veremediğiniz ?

    yanlarına gelince "ayy çok sempatik yaa, ayder yaylası yaa, kuymak yaa, çalışkan karadeniz kadını yaa" diye götünü yiyeyim ayağı yapıyorsunuz.
    samimiyetsiz pezevenkler.

    ayrıca sizi ardeşen'de bu iddianızı yüksek sesle dile getirmenizi dilerim.

    vatanı bir siz seviyorsunuz ya zaten.
  • götünden element uyduran orospu çocuklarının karadeniz insanına olan kinini kusması için açılan başlık.

    hayır, trabzon'a da yapılıyor buna benzer ithamlar ama o sikikler de gelmiş burda rize'ye sallama derdinde. varsa devlet arşivine kayıtlı belgeniz, yazın tartışalım. ha, eğer yoksa yalancı, şerefsiz ve alçaksınız.
hesabın var mı? giriş yap