*

  • bu hafta rusyanın dış işleri bakanı sergey lavrov gerçekleştirdiği ve mayıs ayında putin'in gezisinin öncüsü olan çin-rusya buluşmasından çıkan sonuç.

    mayıs ayında çin-rusya arasında "kutsal kase" ismi verilen yüzyıllın enerji anlaşması yapılacak. bu anlaşma sonrası yeni axis'in rusya, çin ile doğacağı kesin. dünyanın en büyük enerji, ham madde ve silah üreticisi ile en büyük iş gücü, üretim gücü ve sanayisinin bu evliliği petro-doları bitirecek gibi görünüyor.

    bu durum dolar ve euro' nun by-pass edilecek ticaret yapılması demek ki rusya bunun sinyallerini daha önce ermişti. aynı şekilde 2012 yılında çin ve avustralya dolar'ı bırakma ihtimallerini dillendirmişlerdi.

    tabii buna çin'in ve rusya'nın 2012 yıllı itibari ile en büyük altın üreticisi olma durumları ve abd'nin altın ticaretinin son iki yılda eksi değer vermesi eklenirse yaklaşmakta olan olağanüstü büyük fırtına rahatça görülebilir.

    tabii türkiye her zaman olduğu gibi bu gibi bir duruma da hazırlıksız yakalanıp olayı tam da işler iyi gidiyordu yaaa mertebesinde değerlendirecek gibi görünüyor...

    "ıgor sechin gathered media in tokyo the next day to warn western governments that more sanctions over moscow's seizure of the black sea peninsula from ukraine would be counter-productive.

    the underlying message from the head of russia's biggest oil company, rosneft, was clear: ıf europe and the united states isolate russia, moscow will look east for new business, energy deals, military contracts and political alliances.

    the holy grail for moscow is a natural gas supply deal with china that is apparently now close after years of negotiations. ıf it can be signed when putin visits china in may, he will be able to hold it up to show that global power has shifted eastwards and he does not need the west." reuters

    state-owned russian gas firm gazprom hopes to pump 38 billion cubic meters (bcm) of natural gas per year to china from 2018 via the first pipeline between the world's largest producer of conventional gas to the largest consumer.

    "may is in our plans," a gazprom spokesman said, when asked about the timing of an agreement. a company source said: "ıt would be logical to expect the deal during putin's visit to china."

    "the worse russia's relations are with the west, the closer russia will want to be to china. ıf china supports you, no one can say you're isolated," said vasily kashin, a china expert at the analysis of strategies and technologies (cast) think thank.

    (#42167949)
  • bizi teğet geçecek durumdur. ulan zaten şu anki dünyaya entegre olabildik mi de buna hazırlıksız yakalanalım. neye hazırlıklı yakalandık ki şu ana kadar? sikerler. bir şey olmaz. biraz da rusya ve çin'in uydusu oluruz.
  • önümüzden gelerek yanımızdan teğet geçip, geniş bir yay çizerek arkamıza saplanarak nihayete erecek durumdur.

    rusya'yı, çin'i libya yada ırak ile karşılaştırmak tabii komik oluyor da; rusya ve çin birlikte hareket ederek abd ile güzel pazarlık yapabilirler. abd bunu engellemek için bir şeyler vermek durumunda kalacaktır. artık hangi bölgeyi hangi pazarı verir bilemiyorum.
  • kısa ve orta vadede gerçekleşmesi imkansız, uzun vadede ise gerçekleşme ihtimali az da olsa mümkün olan olaydır.

    petro-dollar döngüsü sıklıkla yanlış algılanıp amerika'nın gücünün sebebi olarak değerlendirilmesine rağmen aslında amerika'nın ekonomik gücünün bir sonucudur. en nihayetinde amerikan ekonomisine ve amerikan dolarının kendisine duyulan güven, amerikan dolarını en stabil yabancı para birimi olmasını sağlarken, bu güven dünyada bir çok emtianın dolar cinsinden fiyatlandırılıp satılmasına sebep olmaktadır.

    tabi ki bu şekilde dolar cinsinden gerçekleşen devasa petrol ve doğalgaz satışları, petrol ve türevleri bir yandan ihracatçıların ellerinde büyük bir dolar rezervi birikmesine sebep olurken, diğer yandan petrol ithalatçılarının da stabil bir şekilde var olan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinde yüksek dolar rezervleri tutmasına yol açmaktadır. bu şekilde ithalatçılar sayesinde amerikan dolarına olan talep oldukça fazla olmakta, diğer yandan bu talep sayesinde amerikan dolarının değer kaybına uğrama ihtimali düştüğü için elinde balya balya amerikan doları olan ihracatçıları da en risksiz yatırım aracı olan amerikan tahvillerin yönlendirmektedir.

    anlayacağınız üzere petro-dollar döngüsü amerikan ekonomisine olan güven ile ortaya çıkan bir sistem olsa da, diğer yandan bu sistem amerikan dolarının değerini koruyacak bir geri besleme yaratarak sistemin gittikçe kendisinden beslenerek daha güçlü hale gelmesini sağlamaktadır.

    bugün bu sistemin kırılması için dev enerji anlaşmaları veya çift taraflı ticaret anlaşmalarının yanına, amerikan dolarının yerine ikame olabilecek güçte bir para biriminin ortaya çıkmasına bağlıdır. bu ekonomi de kesinlikle emtia odaklı ihracata bel bağlamış ve yapısal olarak bir hiç olan rus ekonomisi olmadığı kesin iken, çin'in de böyle bir şeye kalkışmadan evvel elinde amerikan kağıtlarından oluşan 2 trilyon amerikan dolarını aşan varlıkları, amerikan dolarının değerini aşağı çekmeden nasıl çıkaracağını çözmesi lazım. ki amerikan tahvil piyasasında bile öyle devasa bir likidite mevcut değil.
  • cin ve rusya'nın önce kendi para birimlerini serbest kura bırakmadan olmayacak is.
  • isleri fena karistiracak gelisme.
    bizler savas gormus nesil olacagiz buyuk ihtimal.
  • saddam ve kaddafi'nin aynı şekilde petrol'ü euro ile satmak istemesinden sonra neler olduğunu hepimiz biliyoruz. söylenildiği üzere gerçekten çok ama çok büyük sonuçlara gebe olacak bir harekettir.
hesabın var mı? giriş yap