• edit: firma bu durumla ilgili hiçbir şekilde benimle iletişime geçmedi. dm'den çokça soru geliyor. buradan yazıp bilgilendirmek istedim.

    normalde yazmayacaktım. ama uyku uyuyamıyorum. hayatımda ilk defa işten çıkarıldım. ve bu son derece haksız bir şekilde oldu. sevgili ekşi sözlük yazarları biraz uzun bir yazı olacak. lütfen okumanızı ve beni anlamanızı rica ediyorum.

    ve sevgili saat&saat'in üst düzey yöneticileri. umarım bu konu size ulaşır ve bu konuyu araştırırsınız.

    şimdi bunu detaylıca anlatacağım.

    saat&saat firmasına bağlı istanbul havalimanındaki swarovski mağazasında 1.5 ay süren bir işe alım süreci sonunda satış danışmanı pozisyonunda işe başladım. işe başlamak içinde mevcut işimden çıktım. işten çıkmadan da birkaç kez bölge müdürüyle iletişime geçip teyit aldım. havalimanında ki 2 çalış 2 off sistemi için havalimanında bir işe girmek istedim. bölge müdürü bütün mülakatlarımı geçtiğimi bir sorun olmadığını ve istifamı verebileceğimi söyledi. istifamı verdim ve 15 gün sonra swarovskiye başladım. işe başladığım ve işten çıkarıldığım son güne kadar mağazaya her giren müşteriyle ilk müşteri gibi ilgilendim ve işi öğrenmek için her şeyi yaptım.

    geçen gün vardiyada iken mağaza müdürü beni arayıp yarın müsait misin diye sordu (ertesi gün izinliydim). bir işimin olduğunu söyledim. yarın x bir avm de şirket toplantısı var gelmen lazım dedi. bende tamam sorun yok gelirim dedim. fakat gelirken bana havalimanı kartı (apron) yanıma almamı söyledi. ben burada biraz şüphe duydum. ve tekrar aradım. neden apronu getireceğim diye sordum şirket istiyor bende getireceğim dedi.

    ertesi günkü işimi toplantı var diyerek iptal ettim. ve toplantı olduğunu sanarak x avmye yola çıktım. müdürü aradım beni bir cafe de beklediğini söyledi. cafeye vardığımda bana direkt şirketin benim bu işe uygun olmadığımı ve işten çıkarıldığımı söyledi. ben şok oldum. neden diye sorduğumda ise şirketin böyle bir karar verdiğini swarovskiye uygun biri olmadığımı yineledi. ben bu söylemler karşısında tarif edemediğim şekilde büyük bir üzüntü hissettim ve gözlerim doldu. alelacele bir şekilde söylemek istediğin bir şey var mı dedi. çok üzgün olduğumu ve bunun sebeplerini merak ettiğimi söyledim. sen buradaki sisteme uygun değilsin gibi şeyler söyledi. ben elimden geleni fazlasıyla yaptığımı söyledim kendisine ve apron kartımı alıp sonrasında vedalaştık.

    vedalaşır vedalaşmaz iş arkadaşlarımla bir helallik alamadan whatsapp gruplarından atıldım. buna şaşırmamın sebebi birkaç kişi farklı mağazaya gönderildi ve onlar herkesle vedalaşıp gruptan çıktılar. ama ben nedense yüz kızartıcı bir suç işlemişim gibi direk atıldım.

    ben bu durumdan sonra bölge müdürüne uzunca bir yazı yazdım. bu yazıda işten çıkarılmamdaki gerçek sebepleri merak ettiğimi ve 11 kişilik mağazada satış 2. iken neden işten atıldığımı sordum. kendisi mesajımı gördü fakat cevap vermedi. sonra mağaza müdürüne bölge müdürüne attığım mesajın benzerini attım. kendisi beni 5 dakika sonra arayıp şu sebeplerden dolayı atıldığımı ve bunları söyledikten sonra da bir daha kendisine veya bölge müdürüne yazmamamı ve olayı kapatmamı söyledi:

    - ürünlerin sergilendiği cam sergilere 2-3 kere elimi koymuşum. arkadaşlarım beni uyarmış gülerek cevap vermişim. ve sonra beni müdüre şikayet etmişler.
    - ben bir çalışan ile tartışma yaşamıştım. sen %100 haklı olsan bile tartışamazsın dedi.
    - sigara molasına çok gidiyormuşum.
    - bütün çalışma arkadaşlarım benden şikayetçi imiş ve benimle çalışmak istemiyorlarmış.

    şimdi sevgili sözlük yazarları bunları size tek tek açıklayacağım.

    - ben istemsiz şekilde cama elimi dayadım birkaç kere ve çalışma arkadaşlarım gülerek yeni sildik diye birkaç kere benimle şakalaştı. fakat bu söylemler %100 şaka idi ve kesinlikle ciddi değildi. ve ben her gün camları 2-3 sefer siliyordum. kamera kayıtları mevcut. kendileri bakabilir.
    - çalışma arkadaşım ile tartışma konusunda ise müdürün kendisi oradaydı ve bütün olaya şahitti. ben zaten tatışma amacıyla orada bulunmuyordum. bir konuda arkadaşa bir şey söyledim ve müdür mağazaya girince birden sesini yükseltmeye ve benimle sanki on yıldır bir sorunu varmış gibi konuşmaya başladı. ben şaşkınlık içerisinde olayı kendisine cevap verdim fakat müdür benim haklı olsam bile 1 aylık personel olduğumu tartışmaya hakkım olmadığını söyledi. üstelik orada olaya şahit olmasına rağmen orada değilmiş gibi bunu belirtmesi ise ayrı bir fiyasko. ben yine de çalışma arkadaşımla ertesi gün konuşup haklı haksız aramaksızın özür diledim.
    - ben zaten yeni bir personel olduğum için oradaki çalışanlar ne zaman molaya dönelim ne zaman sigara içelim derseler o zaman sigaraya gidiyordum. bir gün müdür mağazada yokken bir çalışan sigaraya gidelim dedi. ilk bunu söyleyen personel sigaraya gitti sonra ben gittim. döndüğümde müdür mağazaya gelmişti ve bana neden bu kadar çok sigaraya gittiğimi söyledi. bende arkadaş sigaraya gidelim dedi o yüzden gittim dedim. fakat bana haksız olduğumu söyledi.
    - eğer bütün çalışanlar benden şikayetçi ise ne yaptığımı sorduğumda bana cama elimi koyduğumda orada bulunan arkadaşların şikayet ettiğini söyledi. peki neden whatsapp grubundan direk atıldım? birşeyler yazıp olayları ifşalamayayım diye miydi? üstelik toplantı var deyip beni işten attıklarını söylemeleri de bu olayın doğruluğunu sorgulatıyor.

    burada bahsetmediğim ekstra bir olay daha var. bana müdür işe ilk başladığım gün eğitim attı. ben bunu full ezberleyip bütün ürünleri öğrendim. telefon konuşmasında bunu dile getirdim. bu sefer ise bana "ama ilk izinli gününde ezberlemedin" diyerek beni yine dumura uğrattı. ben ilk off günümde bunu okuyamadım. ikinci off günümde ise bütün eğitimi ezberledim. müdür bana eğitimle alakalı sorular sordu ve hepsini cevapladım. hatta ekstra kaçırdığım bir yer var mı diye de gözleri önünde notlar aldım. kamera kayıtlarından buna da bakabilir şirket. fakat müdür bana dün telefonda eğitimi ilk offta ezberlemedin işi umursamadın gibi şeyler söyledi. kendisine özel sebepler olduğunu annemin hastane işlerinden dolayı bakmadığımı kendisine söylemiştim fakat nedense işten çıkarırken bunları bahane ederek beni kötülemeye çalıştı. üstelik bu konuyu ben kendim açtım.

    ben uzun süre tekstil odaklı yerlerde satışta çalıştım ve en son buraya swarovskiye geçmiştim. ve girdiğim ilk günden çıkarıldığım son güne kadar "burası çok güzel, tekstile satış danışmanlığı çok zor. buranın kıymetini bilmek lazım." diyerek orada çalışan personelde dahil herkesi işte motive ettim. ve bunu bile müdür, işi bu sebeple umursamadığımı iddia etti. beni işten çıkarmak için ne bahane sunacağını şaşırmış. ben işi övüyorum, şirketi övüyorum ve bana bunu söyleyerek işi umursamadın işten atılma sebeplerinden bu diyor. ne diyeceğimi bilmiyorum.

    allah aşkına arkadaşlar işten sorgusuz sualsiz çıkarılmayı sebep olacak birşey görüyor musunuz? bölge müdürü bana sabah yazıyor seni birkaç kişi müdürüne şikayet etmiş diyor. tamam arkadaşlarıma sorun diyorum görüldü atıyor.

    müdür, bu kadar olayı anlattı madem bunlar büyük problemdi, neden bir kere benimle gelip konuşmadı? hiçbir sorun yokmuş gibi benimle muhabbet ediyordu, sanki benimle ilgili herşey mükemmelmiş gibi davrandı ve birden beni işten çıkarttı. beni işe alan bölge müdürü işten çıkartan mağaza müdürü.. bölge müdürü bir kere bile bu olayların gerçekliğini öğrenmek için çalışma arkadaşlarıma sormaz mı? ya da benimle gelip konuşmaz mı? bırakın bölge müdürünü mağaza müdürü dahi gelip benimle konuşmadı. cama elimi koymuşum, eğitimi ilk izinli günümde okumamışım. bunlar bir personeli ilk ayında işten çıkarmaya yeterli sebepler midir? eğer gerçekten bütün personel beni şikayet etti ise yüzüme çok iyi görünüp arkamdan beni şikayet etmeleri etik midir? mağaza müdürü bunu neden sorgulamadı?

    bana cama elimi koyup beni şikayet ettiğini söylediği arkadaş dün beni aradı, kendisine bunu sordum ve bana hayatı üzerine yemin etti ben şikayet etmedim diye. benim için üzüldüğünü kalben hissettim zaten gruptan çıkarılır çıkarılmaz beni hemen aradı. kendisini seviyorum. umarım buraya bunu yazdım diye zor duruma düşmez.

    mağaza müdürünün benim hakkımda bir ön yargıya sahip olup her adımımı izleyip çalışma arkadaşlarımla aramda dönen şakalaşmayı bile bölge müdürüne ciddi birşeymiş gibi anlatıp beni işimden ettiğini düşünüyorum. yani hiçbir şey bulamasa hapşırdım, öksürdüm diye beni bölge müdürüne şikayet ederdi diye düşünüyorum. yahu çalışma arkadaşlarıma swarovski çok güzel ve tekstile göre daha kolay buranın kıymetini bilelim dediğimi bana işten çıkarmaya sebep gösterdi. bütün personele swarovskinin ne kadar güzel bir yer olduğunu söylediğim için işten kovuldum. bunların araştırılmasını bölge müdürüne söylediğimde de görüldü yedim. personele değer sıfır.

    saat&saat'in yetkililerinden rica ediyorum. benim kariyerim bir müdürün şahsi çıkarları ve bana duyduğu saçma önyargı ve sebepler yüzünden zedelendi. bu ekonomik kriz ortamında saçma sapan sebepler öne sürülerek işsiz bırakıldım. lütfen bu konu araştırılsın. ben yüz kızartıcı bir şey mi yaptım? birine hakaret mi ettim? bir müşteriye şirketi mi kötüledim? ne yaptım? başarısız ve uyumsuz bir insan ilk ayında satışta 2. nasıl oluyor? biriyle yaşadığım tartışma haklı olsam bile beni işimden nasıl ediyor? benim kimseyle kişisel bir problemim olmadı ve kimseye bir saygısızlık yapmadım. 4-5 kez shiftim değiştirildi, hepsine tamam müdür bey gelirim tabi ki sıkıntı yok dedim. mağazayı çok sevdiğimide diğer çalışma arkadaşlarımla paylaştım. ve sayısız kere havalimanında saat&saat'in en iyi yerli marka olduğunu söyledim. açıkçası işten çıkarıldığıma şok oldum. haksız yere işten atıldığımı düşünüyorum. zaten bu yüzden başlığı açtım. üstelik her gün işe mutlu ve neşeli geliyordum. satışta 2. sıradaydım (bu arada bunu kimseye ben satışta 2. yim diye söylemedim hiçbir personele. burada mecburen yazmak zorunda kalıyorum.) 30 yaşında adamım eve gelip ağladım. benim bakmakla yükümlü olduğum hasta bir annem ve ailem var. sebepsiz yere işsiz kaldım. çok büyük haksızlığa uğradım. sizlerden rica ediyorum bu konuyu araştırın.

    sevgili sözlük yazarları sizlerinde desteğini bekliyorum. değer kıymet verip okuduğunuz içinde teşekkür ederim.
  • okudum ve sadece üzüldüm. yapabileceğim tek şey duyduklarım okuduklarım ve gördüğüm haksızlıklara sadece üzülmek oluyor. iş konusunda o kadar hassaslaştım ki birinin ekmeği ile oynanması kişinin borcu harcı düşünülmeden işten çıkarılması o kadar acı ki. bir gün çark döner mi iyilere bilinmez ama bu çark böyle acımasızca gitmemeli. elini cama koydun, yok güldün diye işten çıkartan zihniyetin düşüncenin sebep olan neyse her kimse aynı şeylerle sınanması dileğiyle geçmiş olsun
  • arkadaşım gerçekten saçma sapan sebeplerden işten atılmışsın. gerçekten sende hata var mı acaba diye tüm yazıyı okudum ve hiçbir hata bulamadım. öyle bir durum ki sigara molasına çıkmasan mesela neden çıkmadın demek ki dinç çalışmak istemiyorsun deyip yine göndereceklermiş. kariyerini bu firma üzerinde herhangi bir pozisyonda değerlendirecek arkadaşlara da örnek olsun gerçekten. böyle iğrenç bir ortamda kimse mutlu olamaz sanırım. tabi tüm bunları senin anlattıklarını temel alarak yazıyorum.
  • işsizim. okudum.

    arkadaş adına çok üzüldüm.

    ancak yapacak bir şey yok. müdürü belli ki, herhangi bir nedenden, yazara kıl olmuş ve göndermek istemiş. ki en doğal hakkı bence bir müdürün çalıştığı personelle anlaşması, mutlu ve huzurlu hissetmesi.

    yazar, daha uzun çalışabilse, belki kendini bir üst müdüre sevdirir ve kalmasını sağlayabilirmiş ama buna da vakti olmamış. hoş bir üst müdürün de umrunda olur muymuş, sanmam.

    geçmiş olsun. yine havalimanında başka bir bulursun umarım.

    t: her gün neden işten kovulduğunu bilemeyen yüzlerce çalışandan birinin serzenişi.

    edit: dava açabilirsin, belli koşulları sağlıyorsan.
  • mevcut işten ayrılarak girilen yeni işten, eften püften sebeple, acemi ve amatör yöntemlerle işten çıkarılmak her bakımdan üzücü. yazarın hayal kırıklığı ve isyanını anlıyorum.

    ancak (bkz: deneme süresi) kapsamında görüldüğünden, bir çözüm de düşünemedim.

    dilerim hızlıca yeni ve içe sinen bir iş bulur.
  • bir avukatla görüşmekte fayda var. ayrıca işkur'un işsizlik ödeneğine başvurulabiliyorsa yeni bir iş bulana kadar bu ödenek alınabilir.

    geçmiş olsun, umarım bu süreci iyi bir şekilde atlatırsınız.
  • okumadım ama bir işten atılma varsa muhtemelen haklısındır.
  • bazen olayların sonuçları üzerine kafa yormak bizim enerjimizi gereksiz yere çekecektir.
    demek ki çalıştığınız süre boyunca ve işten atılmanız akabinde yaşadıklarınızla ilgili hayat size bir ders vermek istemiş veya bir şeyleri görmenizi istemiş.
    bunları gördüyseniz ve gereken dersi aldıysanız next demeye devam etmeniz gerekir.
    3-5 kibir abidesini kafaya takıp üzülmek gerçekten yersiz.
  • öncelikle geçmiş olsun, kendi deneyimlerim üzerinden aklıma gelen 2 olasılık var.

    en büyük olasılık: tartıştığın kişi yöneticinin torpille soktuğu tanıdığı, gidip özelden ağlamış ve olanlar olmuş.

    ikinci olasılık: tanıdığın için kontenjan ihtiyacı doğmuş, işe son giren olarak sana patlamış.
  • okudum ve bir çoğunun hatırlayacağı gibi yazar tarafindan bu başlık daha önce açılmıştı.

    tam emin degilim ama "yazmayacaktim ama artik uyku uyayamiyorum" dediği hadisenin en az 1 yillik mazisi var.
    detaylica anlatacağım dediği hadise de nedense olayin tarihine değinilmemiş.
    bazı bölümler yumuşatılmış. önceki anlattıkları arasinda da sigara içme ve mağaza müdürüyle tartışma vardı ve o gün anlattiklarina göre %90 haksız taraf kendisiydi.
    sigara içme molasını "sigaraya dönme" olarak nitelendirmesinden ismi geçen firmanin ne tür bir müptezelden kurtulduğunu anlamak mümkün. kimbilir mağazada çalişan insanlarin huzurunu 2 ayda nasil kaçırdı ki apar topar işten çıkarıldı.
    eski başlığın büyük ihtimalle firma avukatlari tarafından kaldirtildiğını düşünüyorum. yeni açtığı başlığı da zaten gelen yorumlara göre sürekli editliyor.
hesabın var mı? giriş yap