• çok uzun sürelerden beri devam eden dolandırıcılık. rahat bi dört senesi var.

    olay şöyle işliyor: önce siteye gerçek olamayacak ama sanki de olabilecek kadar güzel bir ilan düşüyor. örneğin moda'da 3 artı 1 yenilenmiş, kısmi deniz manzaralı daire. sahibinden 1500 tl.

    tabi günlerdir ev aradığınızdan ve karşınıza çıkan sik gibi 2 artı 1 mutfağı bir buçuk metrekare rurubetli evlere 2000 lira fiyat istendiğinden, bu ilan mucize gibi geliyor ve hemen arıyorsunuz. hat muhtemelen meşgul. sizin gibi umutsuz onlarca kişi daha ilandaki telefon numarasını arıyor. sonunda bi şekil telefonu düşürüyorsunuz. karşıdaki şahıs şehir dışında olduğunu haftaya istanbul'a gelip evi gösterebileceğini, ancak evi görmek isteyen 5 kişi daha olduğunu söylüyor.

    hayallerinizdeki eve kavuşmak için bir hafta var üstelik önünüzde de beş rakip daha var. aylardır bu evi arıyorsunuz ve şansınızı yükseltmek için bir şey yapmanız gerekiyor. telefonu tekrar arayıp evi çok beğendiğinizi hesap numarası verilirse evi tutmak için kapora gönderebileceğinizi söylüyorsunuz ya da onun gibi bi şeyler. karşı taraftaki kişi banka hesabı olmadığı ancak cepbank'la para gönderebileceğinizi ya da haftaya kadar bekleyebileceğinizi söylüyor (bu diyaloglar sırasında inandırıcı olmak adına oldukça tok gözlü gözüküyor ve sizi yönlendirerek teklifi sizin yapmanızı sağlıyorlar). sonra umutsuz kiracı adayı olarak karşı tarafa güvenip parayı gönderiyorsunuz ve puff. ilan bir kaç saat sonra yayından kaldırılıyor siz ise hayalinizdeki ev için ayırdığınız kaporayı kaptırdığınızla kalıyorsunuz.

    bu ilanlardan korunmak ya da bu ilanları fark etmek için yapabilecekleriniz:

    1 - dediğimiz gibi yukarıdaki gibi bir diyalog geçerse direkt telefonu kapatın.
    2 - sürekli mobilize oldukları için sabit hat ya da faturalı hat yerine kontörlü hat kullanırlar dikkat edin.
    3 - ilandaki fotoğraflara dikkat edin. mümkünse google images'tan araştırın. bir çok fotoğrafın üzerinde sahibinden.com mark'ı olur. fotoğraflar yeni ilanlar için bir kaç defa yüklendiğinden bir çok fotoda bu izler üst üste gelmiştir.

    ben genel olarak sahibinden'den ev araştırdığım için orada bu duruma çok sık rastlıyorum ancak başka sitelerde de benzer türde dolandırıcılıklar olabilir.
  • yıllar evvel "demirin tuncuna, insanın piçine kaldık" demiş rahmetli.

    bu şartlarda tanımadığı bilmediği birine elinde hiçbir "gerçek" bilgi ve belge kalmayacak şekilde para göndermek sadece saflık değil, büyük oranda da böyle 3 kuruşa 5 köfte almaya meraklı şark kurnazlığı oluyor biraz.

    akıllı geçinen az uyanık kişilerin çok uyanık kişilerce tokatlanmasına bayılıyorum. adilik, dolandırıcılık tamam kabul ama biraz akıllı olun lan.

    hain dolandırıcı al sana bonbe.
  • bir de bunun yabancı versiyonları var. efendim evin sahibi yabancı oluyor. mesela" beşiktaşta super lüks möbleli evi 650 euroya kiraya veriyorum çünkü yurtdışına çıkıp uzun süre orda kalıcam" diyor. "sen bana western union'la kapora gönder" vs. diyo. sen de gönderiyosun. sonra bi bakıyosun öyle bi daire yok falan filan. aman diyim!
  • evim yok, kiralamıyorum da dolayısıyla. ama kaparo göndermek isteyenlere iban yollayabilirim, teşekkürler.

    tanım: boğaz köprüsünü satan adama inananların kandığı dolandırıcılıktır.
  • konum olarak gösterilen noktalar asla doğru değil.

    satılmış olan evler bile portföyde durmaya devam ediyor. aradığınızda o satıldı ama şunu verelim diyorlar. asla sahibindendeki o beğendiğiniz evlere ulaşamıyorsunuz. onların istediği başka evlere giderseniz gidiyorsunuz.

    bir ev birçok emlakçıda farklı fiyatlara tespit edilebiliyor. bazıları çok çok düşük fiyat veriyorlar sıf aransınlar diye. daha sonra yine aynı numara orası satıldı ama size uygun şurası var diye giriyorlar.

    daha fazla denetim ve eleme olmalı kesinlikle.
  • şimdi bu telefon konuşmasının akabinde görmediği bir ev için tanımadığı birine para gönderen birileri olacaksa bence haketmiştir başına geleni , kazıklayanın da helali hoş olsun .*
    evde oturup fantezi mi yazıyorsunuz anlamadım ki .
  • - abi noluy kapoya veyeyim evi baskasina veyme abi.
  • internet üzerinden (her konuda) alışveriş yapmanın çok da güvenilir olmadığını gösteren durumlardan biridir. bu konuda söz konusu sitenin de inisiyatif alması gerekir.

    burada ilginç olan dolandırılanların suçlu bulunması. "hırsızın hiç mi suçu yok" sorusunu sormak lazım. herkesin eğitim seviyesi, hayattaki tecrübesi, bilgisi aynı noktada mı ki sen ona göre eleştiri yapıyosun. klasik olarak mini etek giyersen taciz edilirsin tepkisi vermeye ne meraklısınız. ki gerçekten ucuza ev satanlar da oluyor yani gerçek ilanlar da var orada. bunu nasıl ayırt ediceksiniz? bigün öyle bişey olur saçma sapan birine güvenirsiniz ondan sonra dolandırılıp dert anlattığınızda birileri de size gelir "ehe ehe ne mal adamsın sana müstehak" derler o zaman anlarsınız hayatın "iki kere iki dört"ten ibaret olmadığını.
  • (bkz: yeter artık vurmayın adam öldü)

    başlığı açanın kim olduğuna bakmamıştım yazarken. şimdi gördüm ki dhög'müş. o zaman istediğiniz kadar vurabilirsiniz, acımayın.
  • okuma yazması olmayanların düştüğü durum. sen malsan millet ne yapsın...? adam diyor işte malı görmeden kimseye bir şey verme.! uyduruktan bir başlık, hikayeden bir senaryo. sıradaki rezalet gelsin.
hesabın var mı? giriş yap