• türkçeye "cumartesi gecesi felci" şeklinde çevrilebilen bir hastalık. aslında tam hastalık değil. nasıl diyeceğimi bilemedim unutmuşum tıp dilini, anlatayım. mesela elinizin üstüne (eliniz abuk bir biçimde kıvrık) saatlerce yatarsanız (ki rahatsız olmadan bu şekilde yatabilmeniz için için ya feci baygın, ya sarhoş, ya da rehine filan olmanız gerek) oradaki sinir iletiminiz de bir aksama, bir kopukluk meydana gelir. el felçli gibi olur, normal hale dönmez. bu durumun derecesine göre, belirli bir süre (haftalar, aylar sürebilir) eli normal konumda tutabilecek alçı ya da daha mantıklı olarak atel takılır.

    isminin bu şekilde olması da, durumun, cumartesi gecesi içip içip sızanlarda (cumartesi gecesi içilince sızılmıyor tabi bir tek de, normalde en çok o gece içiliyor diye) çok görülmesinden kaynaklanır. bazı doktorlar da "cumartesi, tatil günü almışsın sevgilini/eşini yatırmışsın koluna, uyandırmaya kıyamamışsın, olan olmuş, ondan olmuş" derler, aralarında kikirderler.
  • genellikle cumartesi gecesi çok içilmesinden dolayı sarhoşların kolunu bankın yaslanma kısmına atarak sızıp uyumasından kaynaklanan, n. radialis sinirinin bası altında kalmasıyla kollarının extensör kompartmanlarının m. triceps brachii'den itibaren felçli olması durumu. bunun bir benzer durumu da (bkz: honeymoon palsy)dir. saturday night palsyden farkı m.triceps brachii'nin etkilenmemesidir.
  • bugun belasini hissettigimdir. kol pert..

    her zaman asiri alkollu gecenin ardindan alkolu birakma karari aliyorum. bu tarz sozlerde insanlar genelde kisa sureli hafizali oluyorlar maalesef. biliyorum ki kisa sure sonra yine icecegim ve bu belayi tekrar yasayacagim.

    dibine kadar hakettigim beladir efendim.
hesabın var mı? giriş yap