• quick save özelliği olan oyunlarda her çatışmadan, her karardan ve şansa bağlı durumdan önce quick save almaya, sonuç beğenilmezse quick load atıp tekrar denemeye denir.*save sistemi istismar edildiği için olumsuz anlamda kullanılır.

    mesela fallout'ta konuşma yeteneğinizle birini ikna etmeniz gerekiyor. yahut skyrim'de hırsızlık yapacaksınız. yüzde 30 şansınız var diyelim. bu karardan önce bir quick save alıyorsunuz. şansınızı denediniz ve tutmadı, npc negatif tepki verdi. quick load atıp tekrar deniyorsunuz. sonuç istediğiniz yönde olana kadar devam ediyorsunuz. npc istediğiniz tepkiyi verince save alıp yolunuza devam ediyorsunuz. işte buna save scumming deniyor. burada bir kar maksimizasyonu hedeflense de oyundan alınan zevkin düşmesi kaçınılmaz çünkü bir çeşit hiledir bu. gerçi kimseye zararı olmayan hilelerdendir. ben de bu sorundan muzdaribim. öteki türlü olursa sanki oyundan hakkımı alamıyormuşum gibi geliyor nedense. özellikle rpg'lerde boku çıkar bunun.

    ha derseniz illa quick save özelliği mi olması gerek? hayır ama bu işi saniyeler seviyesi indirdiği için quick save'li oyunlar daha yatkındır save scumming olayına.
  • fm’de kimi zamanlar yaptığım, vicdan sızlatan aktivite
  • hahahha "save cumming" olarak okudum allah affetsin. fm de bazen isler gercekten icinden cikilamayacak hale geliyor save bile kurtarmayabiliyor.
hesabın var mı? giriş yap