• (bkz: savsat)'tan artvin istikametine giderken hemen cikistaki velikoy tarafindan gidilen gol, goruntu itibariyla (bkz: golcuk)'u andirir, (bkz: gurcistan)'a bir kac kilometre mesafededir ve haritalarda gorulmez.
  • türkiye'nin gizli kalmış, hiçbir şekilde uzungöl gibi turistikleşmemiş güzelliği. karşılaştığınız anda nefesinizi kesen karagöl, etrafını saran sazlıkların sudaki yansımasıyla, toprağı çarşaf gibi sermiş yeşiliyle ve gözünüzü dolduran ağaçlarla birlikte usta bir ressamın yarattığı müthiş bir manzara resmi gibidir.
  • artvin'in şavşat ilçesine bağlı meşeli köyündedir. göl sık çam ağaçları ile çevrelidir, hemen kıyısında ufak bir otel ve lokanta vardır. burada 1 ay kalmanın insan ömrünü 10 yıl uzattığı rivayet edilir. doğu karadeniz turuna çıkıldığında mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
  • nüfus kaydı şavşat meşeli köyü olanlara girişi ücretsizdir.
    -göl meşeli köyü sınırları içerisinde-

    hayatımda gurur duyduğum bir kaç temel şeyden biri artvinli olmak.

    bir de böyle artvin içinde de ufak ayrıcalıklarımın olması iyice şımartıyor ne yalan söyleyim.

    nüfus cüzdanımla gurur duyuyorum sırf bu sebepten.
  • şavşat karagöl, artvin’in şavşat ilçesinde bulunan karagöl-sahara milli parkı içerisinde yer alan bir göldür. ülkemizde her orman yansıması nedeniyle koyu renkte görünen göle karagöl ismini verme geleneğinden bu gölümüz de nasibini almış. artvin’de bir de borçka karagöl olduğu için ikisi sıkça karıştırılabiliyor. şavşat karagöl heyelan gölü. yıllar yıllar önce toprak kayması sonucu oluşan çanakta biriken sular sonrasında göl meydana gelmiş.

    şavşat karagöl’ün bulunduğu meşeli köyü, gürcistan sınırına bir saatlik mesafede bulunuyor. bu bölgede milattan önce 3000’li yıllarda bile yerleşim olduğu ve göl kıyısında insanların tarımla uğraştığı söyleniyor.

    göle gitmek azıcık zahmetli olsa da yolu kötü değil ve binek araçla gidilebilir. göl şavşat ilçe merkezine 25 km uzaklıkta bulunuyor. şavşat’tan ilk olarak ciriddüzü’ne daha sonra veliköy’e sonrasında da meşeler köyü’nde bulunan karagöl’e ulaşabiliyoruz. artvin merkeze biraz uzak. karadeniz bölge’sinden artık doğu anadolu bölges’ine geçişte bulunuyor. bu nedenle borçka karagöl’e göre ziyaretçisi daha az ve tahminimizce yine bu nedenle daha bakir kalmayı başarabilmiş.

    göl etrafında kamp yapmak serbest. ancak cüzi bir miktar ücret alıyorlar. günübirlik piknikçi de çok geldiği için göl etrafına çadır atmanızı pek önermem. biz göl kenarına kamp attığımız için biraz kötü bir tecrübemiz oldu. gölün uç kısmında yaylaya benzer bir düzlük var. kampçılar bu noktayı tercih ediyor. gölün tam etrafında olmuyorsunuz ama en azından gece ve sabah ses nedeniyle rahatsız edilme ihtimaliniz az. yine piknikçilerin mangal semaver dumanlarına boğulmuyorsunuz.

    göl içerisinde; kaya sazanı, aynalı sazan ve çeşitli akvaryum balıkları var. ancak balık tutmak yasak. yine de balıkları izlemek zevkli olabiliyor. etrafında trekking/doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

    alışveriş yapabileceğiniz bir market yok. içeride bir tane sosyal tesis var. işletmesi özel bir şirkete aitmiş. dilerseniz burada yemek vb. yiyebilirsiniz. suyu lezzetli olan çeşmeler var. tuvaletler maalesef oldukça pisti. yine göl çevresini piknikçiler maalesef kirletmekten çekinmiyor. telefonlar konusunda tüm operatörler çekiyor.
  • dün gezdiğimiz muazzam güzellikte göl. hemen kenarına kocaman bir pansiyon, restorant yapılmış ama daha faliyete geçmemiş. umarım 1 tane ile sınırlı kalır. yapılaşmaya açılırsa uzungöle dönüşmesi uzun sürmez. böyle doğal olarak kalmalı.
    edit: pansiyon eskiden beri varmış zaten ve devlet kiralıyormuş her yıl. uyaran yazar arkadaşa teşekkür. yani uzungöl gibi olma ihtimali yok:)

    görsel

    görsel

    görsel

    görsel
  • kış mevsiminde bayağı donduğu oluyor bu gölün.
    güzel görüntülerini almaya gittiğim ama kar altında daha güzel görüntülerini aldığım harika göl.

    buradan
hesabın var mı? giriş yap