*

  • şekersiz şeker hastalığı.(aşırı susama, idrar miktarının artışı ) bu hastalığın oluşma nedeni vücutta su dengesini ayarlayan ve beyinde hipofiz bezinden salgılanan "antidiüretik hormon" adı verilen hormonun üretilememesinden veya üretilen hormonun etki gösterememesinden ortaya çıkar. bu hastalığın oluşmasına hipofiz bezi civarında oluşan tümörler, travma sonrası veya bu bölgenin ameliyat sırasında zarar görmesi, doğumsal bazı rahatsızlıklar, doğum sonrası aşırı kanamaya bağlı, bazı infeksiyon hastalıkları gibi nedenler sebep olabilir. ya da idiopatik denilen ve belirli bir neden bulunamayan durumlar olabilir. böbrekelrin bu hormona yetersiz cevap vermesi de bu hastalığın oluşmasına (nefrojenik diabetes insipidus) sebep olabilir. bazı ilaçların kullanılması, bazı böbrek hastalıkları( amiloidoz, orak hücreli anemi...) nefrojenik diabetes insipidus'a yol açabilir. hipofiz bezinden kaynaklanan hastalığın tedavisi buruna ihtiyaca göre sıkılan minirin denilen ialçla yapılabilir. böbrek kaynaklı hastalığın tedavisi ise böbreğin bu hormona hassasiyetini arttıran ilaçlarla yapılmaya çalışılır...
  • biraz daha ayrıntılı garip bilgiler için şu karışık adresi mouse ikonunuzla ezebilirsiniz :
    http://www.dermanbul.com/derman.php3?id=46
  • (bkz: vasopressin)
  • lityum kullanımına bağlı yan etki olarak gelişebilecek tıbbi durum.
    (bkz: nefrojenik diabetes insipitus)
  • nörosarkoidoz gibi santral sinir sistemi ve çeşitli organlarda tutuluma sebep olan hastalıklarda hipotalamus ve hipofizin tutulumu ile gelişen aşırı susama ve dolayısıyla aşırı idrara çıkma ile de oluşabilir.
  • ya antidiüretik hormon sentezindeki bir defektten dolayı yada söz konusu hormonun hedef dokuda etki gösterememesinden dolayı oluşan endokrinolojik bir hastalıktır. santral, nefrojenik, psikojenik ve gestasyonel olmak üzere 4 tipi vardır. tüm bu hastalarda idrar dansitesi ve ozmolaritesi azalır, özellikle idrar dansitesi 1006'nın altındadır.
  • değişik bir hastalıktır. insanlara anlatamazsınız derdinizi ki günde 10 ltnin üzerinde su içmeyi anlayabilmeleri de çok mümkün değildir. onu da geçiyorum doktorlara da anlatamıyorsunuz derdinizi. bir doktor değişikliğinde boş bakışlara maruz kaldığımı hatırlıyorum. benden istenmesi gereken asıl test ve tahlilleri istememişti. central insipidus, hipofiz bezi ve hipotalamus ile alakalıdır. normal şartlarda hipotalamusda salgılanan adh hipofizde depolanır ve vücudun ihtiyacına göre, ki bu senaryoda su ve tuz dengesi diyebiliriz, salgılar. ancak central diabetes insipidus hastalarında vücutta bu hormon salgılanmaz. 6 ay, 1 sene gibi bir sürede hastalık geçmiyorsa genelde kalıcı olduğu kanısına varılır. kafa travması, ameliyat ya da hipofiz tümörü gibi durumlarda genelde geçicidir. hastaların çoğunda herhangi bir sebep bulunmaz ve idiopatik olarak algılanır. central diabetes insipidusdan şüphelenilen hastalara su testi yapılır ve bu durum onlar için cehennem azabıdır diyebilirim. normal insanların muhtemelen günlerce su içmediği durumda yaşadığı susuzluğu bu test ile bir günde yaşayabilir bu hastalar. bir de doktor hemşire ilişkisi yetersizse normalde hastaya su içmesi için izin verilmesi gereken durumda hemşire izin vermeyebilir ki, bu hastalarda kilosunun yüzde 5 ini kaybettikten sonra bu teste devam etmek kalıcı tehlikeye yol açabilir. koma hatta ölüme kadar götürebilir. tedavi olarak sentetik vazopressin olan desmopressin ilaçları kullanıllır. 4 litrenin altında su içen hastalara ilaç verilmeyebilir. belirli aralıklarla hipofiz mr ı istenir ve adenom durumları kontrol edilir. nefrolojik diabetes insipidus hastalarında ise böbrek salgılanan hormonu algılayamıyordur. bu durumda tuz diyeti yapılması da gerekebilir. hamilelik durumda oluşan tipi ise gestasyonel insipidusdur. bir de psikolojik tipi vardır ki bu hastanın içtği fazla su ile su zehirlenmesi yaşamasına sebep olabilir. nadir görülmesi nedeniyle çok fazla bilgi de bulunmuyor bu hastalık hakkında.
  • büyük ihtimal müzdaripi olduğum hastalık şuan doktorum tarafından araştırılıyor. efendim bu illet 5 ay önce başladı ilk başlarda içtiğim suyun çok hızlı bir şekilde çiş ihtiyacımı tetiklemesi ile başladı daha sonra süper hızlı olarak devam etmekte. ayrıca ürinim aşırı seyrelmiş şekilde çıkmaktadır bildiğiniz su yani bir bardağa çişimi diğer bardağa bir su doldursak büyük ihtimal anlayamayabilirsiniz. fakat kendimde gözlemlediğim ilginçliklerden öğünlerden sonra (geçen süt yumurta ve çavdar ekmeği ile yaptığım kahvaltıdan sonra özellikle) bir süre çiş processini normal bir şekilde götürebilmemdir. diğer bir ilginç olan şey ise spor yaptıktan sonra gene aynı şekilde süreç bir süre kısmen daha doğru işliyor çişim hafiften sararıyor daha az sıklıkla çişim gelmeye başlıyor (terlemeden dolayı sıvı kaybının yarattığı konsatrasyon sapması hesaba katılmış ve süreç spor sonrası 5-6 saatide kapsayacak şekilde düşünülmüştür.) efendim bu hastalığı önce canım ülkemin bir dahiliyecisine tüm semptomlarıyla anlattım ancak kendisi çişim o anki densitysin normal seviyede çıkmasının vermiş olduğu işaretle olsa gerek sende bişey yok çaydır o çay diyerek beni gönderdi ki ben çay falan içmediğimi söylememe rağmen. bu arada bu rahatsızlıkta an anı tutmuyor bazen belki normal seviyede antidiuretic hormone üretiyosun çişin sararıyor bazen seyreliyor. bugün de en erken bulabildiğim randevu olduğundan ve belki metabolizma ve endokrin bölümüne kaydımı yaptırabilirim umudu ile dinleme özürlü bir üroloğa gittim kendisine semptomlarımı anlattım şarıl şarıl işediğimi, çişimin "aşırı seyrek" ve fazla olduğunu söyledim ve kendiside lebi derya tıb bilgisi ile aşırı aktif mesane muzdaribi olabileceğimi paylaştı sağolsun. ki bu benim üstüne basa basa şarıl şarıl işediğimi ve çişimin seyrekliği, yani renginin şeffaflığı konusundaki tasfirleriminde bulunduğu kısımlardaki bahislerimin arasına girerek aynı şeyleri anlatmamın anlamsız olacağanı söyleyen kişi. neyse efendim bu olayın akabininde bir metabolizma ve endokrin uzmanına göründüm ve kendisi birçok tektik istedi ve içlerinde hormon araştırmalarıda var. sanırım bu hastalığın 4 çeşiti var bir tanesi antidiuretic hormone üretememek diğeri antidiuretic hormonea doğru cevap verememek. bakalım bu son doktorumuz nasıl bir yol izleyip teşhiş koyacağını merak etmekle kadının sorduğu sorular diğer 2 denyodan 1000 kat mantıklı. bu arada belki bazı verdiğim bilgiler hatalı veya kurduğum mantık doğru olmayabilir ben bu işin uzmanı değilim ama yazdıklarım deli saçması değildir.

    edit1: birçok test yapıldı herşey normal gözüküyor hiçbir değerimde anormallik yok. doktordan adh hormon testi istedim bu hastanede yapılamadığını söyledi. şuan hayatım çok nadir normal idrar rejimlerinde geri kalanında şeffafımsı aşırı tuvalete çıkan şekilde devam etmekte. bende yıldım doktorlar anlamıyorlar değerler normal çıkınca hiç iplemiyolar "çok su içiyondur sen yeaaaa" minvalinde devam ettiği için böbreği elime alana kadar, yada bu nadir hastalığı bulabilecek yada araştırabilecek doktoru bulmak için boş vakit bulduğumda tedavi için arayışa devam edicem.

    edit2: gün itibari ile yaklaşık 1 aydır detrusitol sr 4 mg kullanıyorum. teşhis aşırı aktif mesane sendromu. teşhiş yerinde olabilir çünkü baya rahatlattı beni eski halime dönmüş gibi hissediyorum.
hesabın var mı? giriş yap