• evinde, aracında veya herhangi bir outdoor mekanda daha nitelikli ses alabilmek için bir takım tavsiyeler bütünü...

    öncelikle pek tabii ki sözlük içerisinde söz konusu tavsiyeleri benden daha iyi verebilecek onlarca yazar vardır. hepsinin önerilerini ilgi ile bekliyor ve dinliyorum. bununla birlikte ben konuyu başlık içerisinde biraz daha spesifikleştirip, evinizde kullanacağınız bir sisteme ilişkin konuşmak istiyorum. bu anlamda yine esasında konuyu ikiye bölmek gerekir, müzik mi dinlemek istiyorsunuz yoksa sinema gibi surround bir sistem peşinde misiniz? yine ben tercihimi müzikten yana kullanıp o tarafta spesifik olarak konuşacağımı bilmenizi isterim.

    herşeyden önce özellikle bu ses işi bütçe ile doğrudan ilgilidir ve üst limiti neredeyse yoktur. bu anlamda söyleyeceğim şeyleri pek tabii ki yetersiz ve kalifike bulmayan arkadaşlar da olacaktır. ben tavsiyelerimde ise genellikle ortadirek, eh hadi ortadireğin bir tık üzerindeki gelire sahip arkadaşları düşünmekteyim. bu anlamda kendi kafamca yaptığım optimizasyonu yorumlarken bu gözle bakmanız uygun olur. çok laklak ettik geçelim konuya;

    * ses işine en üst seviyede odaklanıldığı, her anlamda en kalifiye malzemelerin kullandıldığı ve en nitelikli ses üretildiği yıllar 1974-1980 arasındaki yıllardır. öncelikle bu bilgiyi her daim aklınızın bir kenarında tutmakta fayda var.

    * müzik en iyi stereo sistemlerde dinlenir. eğer maksadınız müzik dinlemek ise surround modern receiverlar sizin için doğru bir seçim olmayacaktır. paranızı çöpe atmak gibi olur. e o zaman dönelim amfilere;

    * amfi : ses siteminin en önemli iki öğesinden birisi işte bu cihazdır. kabaca kaynaktan aldığı sesi özellikle pasif sistem hoperlörlerin çalışması için ihtiyacı olan frekansa yükselten cihazlardır. bu işlemi yaparken sese her amfinin kendisine has olan bir renk verirler. kimisi daha sıcak dinlerken kendisinin içerisine çeken ses verirken kimisinin cırıltısı kulağınızı rahatsız eder. en üst seviyesi lambalı amfilerdir, içerisine elektronik ve transistör girmediğinden büyük olasılıkla tamamen sıcak ve naturel bir ses duyarsınız. ancak çok pahalı cihazlardır. giriş seviyesi bir lambalı amfi için dahi 2500$ üzerine çıkmanız olasıdır. uygun fiyatlı bir seçenek olmayabileceği için çok fazla detay vermeyeceğim. yukarıda da dediğim gibi surround sistemlerden de uzak durmanızda fayda var. günümüzde çok kaliteli sıcak ses veren modern amfiler mevcut ancak bunlara da sahip olmak için neredeyse bir lambalı amfi bedeli kadar bedeli gözden çıkarmanız mümkün. gelin biz kesenizi düşünelim 70'lerin ikinci yarısında imal edilen temiz bir solid state amfi bulup uygun bir hifi dükkanından temin edelim. böyle bir cihaz için yaklaşık 250$ bütçe ayırmanız uygun olur. bu paraya yeryüzünde alabileceğiniz en sıcak ve en kaliteli sesi alırsınız, vintage havası ile salonunuza da çok yakışırlar. technics, marantz, akai, yamaha gibi dönemine damga vurmuş bir çok solidstate amfi üretmiş marka var. sahibinden satın almaktansa dükkandan almayı tavsiye ederim ki olası bir sorununuzda muattabınız olsun. nihayetinde 40 senelik cihazlardan bahsediyoruz.

    ----------- part 2-----

    * kablo kalitesi konusunda tartışmalar devam etmektedir. bütçeniz kısıtlı ise standart ses kabloları işinizi görecektir, paranız varsa buraya kıyın, altın kablodan şaşmayın...

    * plak nostaljik güzel, şık janti bir abimiz... ama bakımı zor, edinmesi pahalıdır. eğer bütçeniz kısıtlı ise sisteminizde pikap kullanmanıza gerek yoktur. çünkü o plağı hakkıyla çalabilecek bir sistemi kurmak cidden pahalı bir iştir. o bütçeye çıkamıyorsanız da cd'ler ile arasındaki kalite farkını anlamanız mümkün değildir. bu çerçevedeeee... 2018 yılında hala cd en ekonomik, en kolay, en az bakım gerektiren en harika alternatiftir.

    * hoperlör tercihinizi yaparken, amfi'nizin üretildiği yıllara yakın ve mümkünse aynı menşeili bir hoperlör setini uyumlu ses açısından düşünmeniz uygun olur. en detaylı sesi pasif hoperlörler verir. küçük bir oda için belki bookshelf hoperlörler yetebilecek iken, hacimli, geniş bir sahne dolu bass tonları da almak istiyorsanız sizi kule tipi hoperlörlere alalım. önemli olan şey menşei amerikan ekolünden başladıysanız oradan, japon ekolündeyseniz oradan, iskandinav veya alman ekolünden başladıysanız oradan gidin...

    * player olarak bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. ancak bilgisayarınız ses çıkışında sesin kalitesini bozar ve kötü bir ses verir. bunun için oynama yapmayan bir usb ses kartından amfi'ye çıkış yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • tek söyleyeceğim şey d&r gibi teknosa gibi yerlerden sistem sakın almayın bu işi profesyonel olarak yapan bir sürü yerler var. müzik için (bkz: extreme audio) iyidir. sinema sistemi için (bkz: proav) iyidir.

    bir de kafanızda bir bütçe oluşturmadan sistem toplama işine girmeyin.
  • komşu.

    bizim komşu müzik bitince güzelmiş bir daha çalsana diyor balkondan seslenip.

    kimisi de “ gapad amuğua godmunun sesünü gafamuz şüşdü ! “ diye çığırır.

    önce komşu.
  • müstakil olmayan bir evde yaşıyorsanız bir adet kulaklık almanızı tavsiye ederim...
  • (bkz: pro muzik).
  • 70 paragraflık tavsiye metinlerinin bir tanesinde bile tek bir akustik ibaresine denk gelmiyorsanız çok da şaapmayın.

    (bkz: akustik)
  • aracına bu sistemlerden kurmak isteyenlere nacizhane birkaç tavsiyede bulunalım.
    öncelik burada işin ehli usta bulmakla başlamak gerekiyor ve bunlar koca ülkede bir elin parmaklarını geçmez. çünkü usta zannettiğiniz kişilerin şayet işi bilmiyorsanız hem firma tarafından kazıklanmanıza hemde harcadığınız kalitede ses alamamanıza sebep olur. o yüzden hem aracınıza hem bütçenize göre parça seçiminde, gerek akustik ve montaj işçiliği, gerekse de tuning ve dsp ayar kısmında sizi tatmin edecek bir usta bulmak işin en zor kısmıdır. iyi bir usta ucuz bileşenlerle sistemden maksimum faydalanmanızı sağlayabilir, yine kötü bir usta 80-90 bin liralık sistemi çamur gibi çaldırmanıza sebep olabilir. yani ustanızın aynı zamanda iyi bir dinleyici olmasıda gerekmekte.
    bütçe kısmında ise full aktif bir sistemde en az 20-30 bin tl gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerek maalesef. bunun sebebi akustik düzenlemeler, yalıtım ve tabiiki kaliteli bileşenler yüzündendir.
    marka tercihinde ise seçenek çoktur ama bu konuda sizi yönlendirecek kişi yine ustanızdır. hi-end markalar seviyesinde geziniyorsanız seçenekler biraz daha azalacaktır. göreceksiniz ki iyi bildiğiniz markalar aslında o kadarda iyi değil, yeni başlayan ve bahsettiğim bütçeleri verebilecek arkadaşların bu markaları hiç duymamış olması, oldukça olası.
    yine müzik kaynağı ve dosyalarınız önemli konuların başında geliyor. bu konuda tabiki tidal ı öneriyorum. en yüksek kalitede streaming uygulaması. sizin kendi el emeği göz nuru orjinal cd den çevrilmiş flac kayıtlarınız, torrent veya üyelikle indirdiğiniz loseless formattaki kayıtları yine bu sınıfta listemize alabiliriz.
    yazı güncellenecek, şimdilik esen kalın.
  • türkiye'de ses sistemi 2. el tercih edilmelidir. normali ve yaygın olanı da budur. sıfırına 2-3 kat ücret ödemenize gerek yok. 2. el alıp, seviye yükseltmek istediğinizde de zarar etmeden satabileceğiniz bir piyasa var ülkemizde. bu dediğim ev ses sistemleri için geçerlidir. hatta plakçalar için sorularınızı beklerim. otomobil ses sistemlerinde ise ben daima sıfır ürün tercih ederim. onların ne hallerde kullanıldığı pek belli olmuyor zira. güzel çalıyor gibi görünen bir hoparlörü montaj sonrası dinlediğinizde üzülebilirsiniz. otomobil ses sistemlerinde, temiz kullanılmış ürünlerle seyrek karşılaşıyorsunuz.

    ek:
    (bkz: ilk kez plakçalar alacaklara tavsiyeler/@angara beyefendisi)
  • 1 - hangi müziği, nasıl duymak istediğini bil. önemli olan tek şey senin senin duymak istediğin ses ve alacağın mutluluk.

    2 - yapmaya uğraşma, satın al (kendimden biliyorum)

    3 - fantaziye veya şova kaçma. bunun sonu yok, herşeye sahip olmak zorunda değiliz. (kendimden biliyorum)

    4 - evde eşin, komşular vs. sana sistemini istediğin gibi kullandırmayacaksa, çocuklar devamlı kurcuk yapacaksa, senin ışıklı aydınlatmaların ses düğmelerin oyuncağa dönüşüp bozulacaksa girme bu işe. (kendimden biliyorum)

    5 - çok bilmiş görünenlerin tavsiyelerine uyarak hemen satın alma. test ederek dinlemeye çalış. dükkanda dinleyip beğendiğin hoparlörü, kendi evine gelip kurduğunda hayal kırıklığına uğramaya hazır ol. (kendimden biliyorum)

    6 - bu iş komple sistem işidir. müzik kaynağından çıkışa kadar herşey belirli bir standartta olmalı. alacağın sonuç sistemindeki en kötü parçanın kalitesinde olacaktır.

    7 - kullanılmış ürünü tanımadık birinden alıyorsan, her türlü süprize hazırlıklı ol.

    8 - maddi konular, markalar vs. hakkında yorum yok herkesin kendi bileceği iş.
  • o paraya şeker fabrikası kurulur pezevenkler ( yani onları o fiyata satan pezevenklere söylüyorum )
hesabın var mı? giriş yap