• link

    üst edit: bu tarz bir durumda direkt olarak polisi suçlamamak gerek diye düşünüyorum. belki yetkisi var ama daha fazla kayba sebep olmamak için destek çağırmakla yetindi, o atmosferi bilemeyiz. kesin olan bir şey varsa o da halkın bu tarz durumlarda polise, müdahale etmesi için izlemek yerine alan açması gerekli. bizim halkımız olay anında film izler gibi olayı izliyor. polis fiziki müdahalede bulunsa, suçlu 50 metre yakınındaki halka da ateş edebilirdi.

    ankara sincan'da bugün bir lokantaya silahlı saldırı gerçekleşiyor. linkte de göreceğiniz gibi 2 polisimiz eli silahlı şekilde orada bekleyip suçlu ateş ederken fiziki müdahale etmeyip destek çağırıyorlar.

    işin üzücü yanı olayda 1 garsonun öldüğü söyleniyor. görüntüleri izlerken, beklemek yerine zamanında müdahale ile bunu engelleyebilirler miydi acaba diye düşünmeden edemedim..

    edit: bu sırada böyle bir durumda elleri arkaya bağlayıp, olay yerinin 50 metre uzağında, olayı izleyen çevre halkını başka ülkede göremezsiniz .d adam pompalıyı bir anda oraya çevirip sıksa çevre halk mortingen şıtraze. belki de o 2 polis müdahale edecekti ama oradakiler, adamların resmen işini zorlaştırmışlar. müdahale için polise güvenli alan bırakmamışlar. ayrıca ülkede işini çok iyi yapan polisler de var dostlar. muhalifsiniz anlıyorum ama bu olay nezdinde tüm polislere de bok atmamak gerek. (bkz: fethi sekin)
  • - bence de kurşunlarının bitmesini bekleyelim.
  • kamuoyu baskısı ile başlatılacak idari soruşturma çerçevesinde sağlam bir ceza alacaklarını düşünüyorum ama yanlış da düşünüyor olabilirim. sonuçta burası türkiye.
  • arkadaşlar hayır polis ne yapabilir ki orada lütfen!
    polis yani sonuçta, ne yapsın silahı falan olsa belki etkisiz hale getirir,
    ya da kolluk kuvveti olsa olaya müdahale eder ama değil yani
    yani hiç olmadı belki anons geçip destek falan çağırır..
  • lan adamlar sahaya geleli 10 sn olmuş. ne taktiksel iletişim kurulmuş ne uyarı edilmiş. oyun mu oynanıyor orada? yaptığı çevreyi olay yerinden uzaklaştırmak sonrasında iletişim kurmak.

    edit: gelen mesajlardan dolayı buraya polis'in silah kullanma yetkisinin kanuni maddesini ekliyorum. hedef masum olsun yada olmasın hedefi vuran kişi olaydan sonra hem kurum hemde savcılık tarafından soruşturma geçirmesi kesindir.

    --- spoiler ---

    a) önleyici, caydırıcı, düzenleyici ve koruyucu kolluk hizmetlerine dair görevlerin ifası
    sırasında silah kullanmak zorunda kalan polis hakkında, cezai sorumluluğun tespiti bakımından
    memurin muhakematı hakkında kanuna göre işlem yapılır

    pvsk m.16/7 uyarınca polis; meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında, bedeni kuvvet ve maddi güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde, hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silah kullanmaya yetkilidir.

    (ek: 27/3/2015-6638/4 md.) kendisine veya başkalarına, işyerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara ve kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde,silah kullanmaya yetkilidir.
    --- spoiler ---
  • hakkını savunmaya çalışan üniversite öğrencisi, maden işçisi veya çevreci mi ki polis müdahale etsin? ne kadar da düşüncesizsiniz!?
  • polislere giydireyim de kimse mesaj atmasın.

    edit: beyin yoksunları yüzünden yazdıklarımı siliyorum. bu geri zekalılar; "polisin işi ne amk, polis tabi müdahale edecek amk" diyerek mesaj kutumu kevgire çevirdi.

    ulan aklınıza işediklerim, ben adamın tavrını savunmuyorum. olay yerinden kısacık bir video ile hebele hübele yapmak herkese kolay. bilip bilmeden yorum yapmayın dedik. ayrıca adamların ne eğitimi var nede yetkisi. bana mesaj atan ellerinize sokayım. durup dururken sinirlendirdiniz beni. hiç alakası yokken polisin tavrını savunmak durumunda bırakıyorsunuz.

    hepiniz işinizi en iyi şekilde yapan insanlarsınız değil mi? o yüzden herkes işini on numara yapsın, itfaiyeci ateşin arasında kaybolsun, polis mermilere siper olsun, asker bombanın üstüne atlasın istiyorsunuz. bre kafasızlar, bir taktiksel plan vardır. ona uyman gerekir. bizde bu yok. sizde de beyin yok.
  • bari 155'i arasaymış dedirten izlemedir.
  • pvsk’nın 16/7. maddesine göre;

    “polis;
    a) meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında,(üçüncü kişileri de kapsar)
    b) bedeni kuvvet ve maddi güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde,
    c) hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde ,
    silah kullanmaya yetkilidir.”

    yani polis bu durumda silahını kullanabilir. gayet ölçülü de hareket etmiş olur. bir pompalı en fazla kaç mermi sıkabilir? mermiler bittikten sonra bel altına ateş etmesi gayet olağan olurdu.
hesabın var mı? giriş yap