• dahiliye endokrin kliniğinde başlıca iki yerde kullanılır:

    birincisi; tiroid bezinde nodülü olan bir kişide tiroksikoz var ise, sintigrafi yapılarak toksisitenin nodülden mi yoksa nodül dışı tiroid dokusundan mı olduğu anlaşılır. tirotoksikoz kliniği ile başvuran hastanın, tiroid hormon yüksekliği tespit edildikten sonra ultrason çekilir. ultrasonografide nodül veya nodüller saptamak kesin olarak nodükler guatr teşhisi koydurtmaz, bunun için sintigrafi çekilmek zorundadır. sonuçta nodül sayısı tek ise toksik adenom, birden fazla ise toksik multinodüler guatr teşhisi konulur.

    ikinci kullanım yeri ise; tiroid nodülüne yapılan ince iğne aspirasyon sitolojisi sonucu malign/benign ayrımı yapılamayan foliküler patern yapan tiroid lezyonlarını ayırt etmek için kullanılır.
  • bir tür kemik/organ taraması. birkaç çekim arka arkaya yapılarak işlem tamamlanır. bu süreler arasında * 1.5 lt dolayında su içip düzenli tuvalete gitmek zorundasınızdır.

    "hastanın incelenecek olan organ veya organlarının yapısına uygun radyonukleid hastaya verildikten belli bir süre sonra bu maddenin hedef bölgelerde toplanıp verdiği ışıma miktarına göre tanıya gidilen bir sistemdir."
    bu daha profesyonel açıklamış.
    kaynak: http://www.radyomar.com.tr/
  • vucuda izlenebilir bir madde verip maddenin organda ne oranda nasıl yollar izliyor nerde tıkanıklar var madde hangi yolları daha çok izliyor nereye daha çok nufuz ediyor grafiği manasında tıbbi terim..
    kökeni scintillate parıldamaktan geliyor..
  • nükleer tıp'ın tanı amacıyla kullandığı birçok organ veya doku hastalığı için spesifik sonuçlar veren, farklı farmasötiklerin radyonüklidlerle işaretlenmesi ve genellikle damar içine verilerek dokulardaki aktivite tutulumlarını değerlendirilmesine dayanan, ek olarak tiroid kanserlerinin bazı türlerinde tedavi amacıyla kullanılabilen tıp tetkiki. radyolojiden farkı ise radyoloji'de işlemleri yapan makinalar radyoaktifken, nükleer tıp'ta hastanın kendisi radyoaktif hale getirilir. olurda bir nükleer tıp birimine giderseniz kayıt yapan memurun önündeki saçma sapan mukavva gibi görünen içi kurşundan oluşan plakaları görünce şaşırmayınız devletin hiç mi parası kalmadı diye.
  • kalp sintigrafisinde görüntüleme öncesi, efor testine girmek istemeyenlere, ilaç verilerek kalp strese sokuluyor ve efor yapmış gibi görüntüleme gerçekleştiriliyor. bu yöntem daha çok yaşlı ve koşu bandında koşamayacak hastalara uygulanıyor.
  • teknesyum(tc-99m), galyum 67, indium-111 ve iyot-123/131 sintigrafi de en sik kullanilan radyonüklid maddelerdir.
  • birçok rahatsızlığın tanım ve teşhisinde hayati rol oynar. günlük hazırlanan radyoaktif madde karışımının damardan verilmesi ile süreç başlar. bölgesine göre öncesinde su içilmesi veya şeker alınması gibi farklı uygulamalar istenebilir. işlem süresi, uygulanacak bölgeye göre 45 dakika ile 4 saate kadar değişiklik gösterebilir. sonuç, aynı ultrason veya tomografi gibi radyolog raporu ile anlık alınır. duruma göre konsolidasyon gerektirebilir.

    hastaların dikkat etmesi gereken en önemli husus; bu işlemden sonra idrar ile kesinlikle temas etmemelidirler. bir diğer önemli bilgi de 1-2 hafta içinde ingiltere, abd ve ab üyeleri ülkelere gideceklerse muhakkak bu işlemi gördüğüne dair belgelerini yanında bulundurmaları gerekir. zira malum ülkemizin durumu nedeni ile çok rahat terörist muamelesi görebilirler. 2009 yılından beri birçok havalimanında radyoaktif izleme noktaları oluşturulmuş ve sıkı takibe alınmıştır.

    dolayısı ile doktor raporu sunamaz veya kanıtlayamazsanız sınır dışı edilmeye kadar giden bir prosedüre maruz kalabilirsiniz.
  • pazartesi gunu 7 aylik bebegime uygulanacak olan yöntem.. :(
  • doktorların bu uygulamadan sonra hastanın bulunduğu ortamda 24 saat süreyle çocuk bulundurulmamasını önerdiği bir görüntüleme çeşidi. bugün babaanneme yapıldı, biz de kendisini karantinaya aldık, çünkü çocuğu tutamadık. çok ilginç şey bu tıp.
  • sintigrafi"de kullanılacak radyoaktif maddelerin alerji gibi yan etkisi yoktur. böbrek yetmezliğinde dahi güvenle kullanılabilir. ancak egzersiz yerine ilaçla efor verilecekse tıpkı egzersiz yaptığımız zaman da olduğu gibi çarpıntı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi çok ciddi olmayan yan etkiler ortaya çıkabilir. şikâyetler yapılacak başka bir ilaçla giderilebilir. verilen radyoaktif maddelerin miktarları çok az ve vücuttan atılmaları hızlı olduğu için size ve etrafınızdakilere ciddi bir zarar söz konusu değildir. ancak verilen aktivite 24 saate yakın bir süre vücutta kaldığından 12 yaş altı çocuk ve gebelerden 2 metre mesafeyle uzak durmanızı tavsiye ederim.
hesabın var mı? giriş yap