• bir schizophrenic disorder çeşidir. hasta şizofreni semptomları ile beraber manik/depresif mood disorder belirtileri de gösterir. tedavisinde antipsikotik ilaçlar kullanılır.
  • şizofrenik veya duygudurum bozukluklarından birinin, bileşkesinin ya da bu üç durumun tümünü kapsayan heterojen bir psikotik bozukluktur.
  • bir psikoz türüdür. ilk iki hafta yalnızca hezeyan ve halisünasyon görülür(şizofrenik boyut). bu süreçlerin ardından ek olalrak major depresyon, mani veya ikisi birden görülür.
  • prognozu sizofreniden daha iyi,mizac bozukluklarindan daha kotu olan ikisinin karisimi bir hastalik..klinik semptomlar hem sizofreninin hem de manik ve depresif ataklarin semptomlarini icerir.
  • dsm- iv tanı ölçütlerinide eklemek gerekirse söyledir;

    a. aralıksız süregiden bir hastalık dönemi sırasında kimi zaman şizofreni için a tanı ölçütlerini (sanrı, varsanı, dezorganize düşünce ve davranış) karşılayan belirtilerle eşzamanlı olarak manik, depresif ya da mikst bir atağın bulunması.

    b. hastalığın aynı dönemi sırasında, en az 2 hafta boyunca, belirgin duygudurum belirtilerinin eşlik etmediği, varsanılar ve sanrılar bulunur.

    c. bir duygudurum bozukluğu için tanı ölçütlerini karşılayan belirtiler, hastalığın aktif ve rezidüel dönemlerinin toplam süresinin önemli bir bölümünde bulunur.

    d. bu bozukluk bir maddenin (örneğin kötüye kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir.
  • şizofreni ve bipolar affektif bozukluk* arasında yer alan bozukluk şizoaffektif bozukluktur. bu bozukluk hem şizofreninin hem de bipolar duygudurum bozukluğunun özelliklerini taşır. ne şizofreni ne bipolar affektif bozukluk diyemediğimiz vakalar bu tanı altında incelenir. şizofreninin belirtileri vardır ancak duygudurumda saptanan manik veya depresif durum daha çok bipolar bozukluğu andırır.
  • (bkz: shine)
    (bkz: david helfgott)
  • dsm 5 te hastalığın tum seyrinde yarıdan fazlasının afektif olması koşulu gelmiştir
  • zordur. hele ki bu hastaligi olan 1. dereceden akrabanizla 10 yildir yasiyorsaniz daha zor. artik disari eglenmeye cikmalar azalmis, gece gec saatlere kadar dertlenilen aglanan zamanlar baslamistir. yillarca kendinizk kandirirsiniz bir gun gececek ve eskisi gibi olacak diye. ama olmaz. cunku hastaligin kesin bir cozumu yoktur ve hastaniz kendi iradesiyle ilac tedavisini kabul etmemistir. iki hafta duygudurumu duzelse, iki ay kan kusturur. boyle de serefsizdir bu hastalik. artik yediginiz hakaretin, sakladiginiz bicaklarin haddi hesabi kalmamistir. sabah dovulup aksam sevilmeye alisana kadar siz de yitersiniz. sonra bir bakmissiniz ici bombos bir beden olmussunuz. gelecege dair ne tek bir umidiniz ne de sansiniz kalmistir.
    en iyisi mi gidin uzaklara eger sansiniz varsa. belki son yillarinizi insan gibi yasayarak gecirirsiniz.
    edit: ekleme.
  • atipik durumlarla karşılaşan sevgili hekimlerimizin, tıkandıkları noktalarda yapıştırdıkları bir etiket olduğunu düşünmüyor değilim!
hesabın var mı? giriş yap