• 1971-1993 yillari arasinda st petersburg lomo tarafindan uretilmis, yaklasik 10 milyon adet satmis, 35mm sovyet fotograf makinesi. lomography icin bicilmis kaftan olan smena symbol ; ismini odaklama icin portre- manzara-dag, enstantane hizlari icin gunes-parcali bulutlu-kapali hava gibi sembollerinden alir. kardesi smena 8m nin ileri versiyonu da sayilabilir. smena 8m gibi 40mm f/4 t-43 lens kullanir, deklansor lense tutturulmustur bu acidan holga ya benzer, lensin etrafina konuslandirilmis semboller vasitasiyla apertur ve enstantane ayarlanir dolayisiyle manuel kullanimli bir makinadir, makara 8m in tersine mandallidir. film sarma riski 8m e nazaran fazla olmasinin disinda, 8-10 dolarlik fiyati ile koleksiyona katmaktan geri durmamak lazim.

    soyle sevimli, el radyosuna benzeyen bir oyuncaktir ;
    http://tinyurl.com/lvz62p
  • bu makineyle double exposure olayı şu şekildedir. denenmiş ve de sonuç alınmıştır.

    üstüste çekilecek olan pozlardan ilki çekildikten sonra makinenin alt kısmında yer alan ve film bittikten sonra geri sarmaya yarayan düğmeye basılı tutularak film bir poz ileri sarılır. basılı tutulan düğme filmin boşa sarmasını sağlar, böylece çekeceğiniz poz bir öncekinin üzerine düşer. aynı kareye çok fazla ışık düşeceği için normalde kullanacağınız değerlere göre daha az ışık alacak şekilde pozlamakta fayda var.
  • ilk fotoğraf makinem. ortaokul çocuğuydum aldığımda. ama üniversitede kredi tamamlamak için fotoğraf dersi alırken de bu makineyi kullandım.

    yıllardır konuşmadığım bir arkadaş fotoğraf sergisi açmış, facebookta gördüm. ilgi alanlarının en tepesine de "profesyonel fotoğrafçılık" yazmış. ben elimde smena ile dolaşırken bu arkadaş sormuştu: "renkli fotoğraf çekiliyor mu bununla?". sokayım dijitale hepimiz fotoğrafçı olduk, hemi de profesyonel.
  • dün sirkeci'den 45tl'ye aldığım, kullanmak için can attığım makinem.
  • smena 8m'den ayrılan en büyük özelliği şüphesiz deklanşörüdür. 8m'de affedersiniz ama bok gibi konumlandırılmış ve gereksiz bir sistem yer alırken symbol'de deklanşör kol olarak düzenlenmiştir.

    aferin sovyet mühendisi öptüm alnından...
  • aylardır elimde olan; fakat ancak kullanmak kısmet olan makina. tam olarak hakim değilim alete; ama aylar hatta belki yıllar sonra vizörden bakmak, film sarmak, deklanşöre basmak çok iyi geldi. lanet olsun beni fotoğraftan soğutan dijitalci ibnelere!!
  • sovyet yapımı analog fotoğraf makinesi markası..lomo firması tarafından üretilmiştir.

    (bkz: lomo)

    üzerinde enstantane ayarlarının yapılabilmesi amacıyla semboller yer alır, adını da buradan almıştır.
    çok sağlam olmakla birlikte mükemmel pozlar yakalayabilirsiniz.
    lomo firmasının yan ürünüdür zaten kendileri.pek kolay kolay bozulmaz, sovyet sağlamlığı vardır.

    deklanşörü üstte değil, tam ortada yer alır.bu bakımdan garipir..kullanımı gayet kolay ve görüntüsü küçük bir radyoyu andırır.

    benim biricik makinemdir aynı zamanda.güle güle kullanayımdır.
  • yıllara meydan okuyan taş gibi makinedir. her yere sığar ufak tefektir. lensi gövdeye tutturulmustur. 8m'ye göre daha sağlam bir kasaya sahiptir. üst üste pozlama yapabilirsiniz fakat 8m'deki cift pozlama mekanizmasına sahip değildir. 8m'de isterseniz bir kare üzerine 30 kez deklanşöre basarsiniz, symbolde bu biraz daha zor. genelde film sayacinin sağlam olanını görmedim, çoğu bozuk oluyor çok da önemli değil gerçi. ayrıca deklanşör sesi de ayrı güzeldir.
  • 5 yıldır bana yarenlik eden sovyet efsanesidir. son 2 yıldır la sardina'dan dolayı bi kenara bırakmıştım. bugün elime aldığımda sarma kolunun takılı kaldığını fark ettim. ne deklanşör ne sarma kolu adamakıllı çalışmıyor. ya mekaniği bozuldu ya da başka bir şey. o başka bir şeyin ne olabileceğini bilenlerden birer yeşil alırım.

    (bkz: made in ussr)
  • köydeki evin bodrumunu temizlerken annemin bir köşecikte üzeri tozla kaplı olarak bulduğu, tamamen kapalı koruma kılıfı sayesinde olsa gerek çok iyi durumda ve muhtemelen çalışır olarak bugünlere gelen fotoğraf makinesi.

    filmli makinelere yabancı değilim ama bunu böyle yıllarca kaldığı yerden dolayı mı, şu aralar rahatsız yatan dedemin almanya'dan getirdiği sayısız eşyalardan sağlam ve üzerine çökülmeden kalan birkaç parçadan ibaret olduğundan mı bilmiyorum çok sevdim ben bu aleti.

    tatil dönüşü detaylı bir temizlik ve 35mm film temininden sonra kendimi bu canavarla dışarı atmak için sabırsızlanıyorum.
hesabın var mı? giriş yap