• şimdiki almanya'nın, eski demokratik alman cumhuriyeti'nin güneyinde, polonya ve çek cumhuriyeti sınırlarına yakın, sorbia ya da sorbio diye adlandırılan bölgede yaşayan slav ırkından azınlık halk.. kendilerini alman olarak kabul eden ancak konuşmasalar da kendilerine ait bir sorb dili yani sorbça dilleri olan 40.000 kişilik bir halktır.. günümüzde 2,000 kişi kadar bu dili konuşmaktadır.. sırp halkının bu halktan geldiğine dair inanışlar da vardır..
  • lehler, slovaklar ve ceklerle beraber bati slav halklarina dahildirler. dilleri almanya'nin brandenburg ve saksonya eyaletlerinde resmi dillerdendir. germen halklarinca "wendler" olarak da bilinirler.
  • doğu almanya'da bilhassa dresden'e yakın bautzen çevresine yerleşmiş ve alman devletinin frizyalılar*, danlar**, roman* ve sintilerle* birlikte resmi olarak tanıdığı, haklarını yasalarla koruma altına aldığı etnik azınlık gruplarından biri.

    bautzen'de müzeleri, sorb evi, sorb enstitüsü, dernekleri, okulları filan vardır. yine bautzen'de adım başı sorb restoranına raslarsınız. kapalı bir azınlık değillerdir; sadece kendi içlerinden evlenmezler ama kültürlerine bağlılardır. geleneksel sorbisch düğünleri hala yapılmaktadır. bu düğünlerden tipik bir sorb kızı giyimi şöyle misalen. çoğunluğu katolik bir halktır. dilleri slavik bir dildir (bkz: sorbça) ve doğu almanya'daki birçok yerleşim yerinin isminin witz'le itz'le bitmesi yine bunların eseridir. yine bautzen ve çevresinde sorbisch dili eğitimi + sorbisch dilinde eğitim veren birçok okul vardır. almanya dışında polonya ve çek cumhuriyeti'nde de soydaşları/dildaşları vardır. ne kadar doğru bilmiyorum ama sorb bir arkadaşımın anlattığına göre orta avrupa'ya gelişleri taa kavimler göçü'ne dayanıyormuş. tahminen karadeniz'in kuzeyinde yaşayan ve hunların baskısıyla avrupa içlerine ilerleyen ön slavlar'ın torunlarıdır bunlar. balkanlardaki slav halklarıyla bir akrabalıkları varsa da bu muhtemelen kavimler göçünden önceki döneme dayanıyor olmalı.

    türkçe'yle çok fazla ortak sözcükleri vardır dillerinin. **
  • katolik slav azınlık halkı. 2. dünya savaşı öncesinde çoğunluğu polonya'da yaşamaktayken, naziler tarafından alman olarak kabul edilmiş ve almanya'ya göç ettirilmişlerdir. bugün yoğunlukla almanya'nın doğu tarafındaki saksonya ve brandenburg eyaletlerinde yaşarlar.
  • turkce ile ortak oldugu zannedilen sozcukler turkce degil slav dillerinden turkce'ye gecmis kelimelerdir,
    visne orneginde oldugu gibi, visne turkce'ye bulgarca'dan gecmistir.
hesabın var mı? giriş yap