yanıtlar 26
  • arkeologlarla ayni sekilde dusunulecekse icattir.

    arkeologlar bulduklari eserlerin (her ne kadar onlar imal etmemis olsada) mucidi olarak adlandirilir (inventor), cunku arkeolog bir objeyi kesif yoluyla yeniden hayata kazandirir, hayata kazandirilma evresi icattir.

    yani bir sey var olabilir, eger dunyada kimse bunun varligindan haberdar degilse bu seyin var olusu kimsenin isine yaramaz, fakat birisi bu var olan nesnel ya da soyut seyi bulup da insanliga atfediyorsa bu bir icattir.

    eger bir sey herkes ya da bir takim insanlar tarafindan biliniliyorsa fakat mesela ne ise yaradigi bilinmiyorsa, bunu yaradigi isi bulmak kesiftir.

    amerikanin icat degil kesif olmasinin sebebi bu mesela, avrupu bilmedikleri bir yer kesfediyo, ama avrupa butun insanlik demek degil, cunku amerikada yasayan halihazirda insanlar var. ya da atiyorum bulutlari inceleyerek ne zaman bir yerde firtina cikacagini, yagmur yagacaginin patternini bulmak icat degil kesiftir.

    iste matematik bu yuzden icat olarak siniflandirilir, zamanin da bir icat olarak siniflandirilmasi gibi.
  • sayılar zaten var olan şeylerdir. biz onu bulmasakta, ona bir demesekte 1 her zaman vardır. matematiksel teoremler de bizim bir taraflarımızdan sallamadığımıza emin olduğumuz (bkz: belit)'lere dayanmaktadır.

    asıl problem, öklid geometrisindeki veya aritmetikteki bazı belitlerin değişmesinin, beklemediğimiz kolaylıklara sebep olabilmesidir. işte orada işler epey karışıyor. paralel belitinin zıddının kullanılmasıyla ortaya çıkan (bkz: riemann geometrisi), matematiğin keşif olma özelliğini bir miktar zedelese de genel manada matematik, bir keşiftir. icat olan kısımları da yok değildir.

    genel görelilik nasıl ki bir keşifse, matematikte keşiftir. bence asıl soru sembolik matematiğin bir dil mi yoksa arayüz mü olduğu sorunsalıdır. yoksa matematiğin kendisi biz yokken de vardı. bizim ona isim vermemiz, onun bizim icadımız olduğunu göstermez.
  • matematik bir dildir. var olanı izah için de kullanılır, yeni bir icadı ispat etmek için de. matematiği bir oluş sayan bu soru kökten hatalıdır.
  • matematik soyut olduğu için ne icat ne de keşiftir. örneğin; tekerlek bir icattır. çünkü somuttur. ateşi bulmak da keşiftir. çünkü o da somut. fakat matematik somut olmadığı için icat ya da keşif olarak tanımlanamaz.

    "yeni bir makine icat ettim."
    makine somuttur.

    "yeni bir ada keşfedildi."
    ada somuttur.

    "a=3 ve b=1 ise a+b'nin 4 olduğunu keşfettim."
    "a=3 ve b=1 ise a+b=4 denklemini icat ettim."
    kulağa mantıklı geliyor ama soyut olduğu için gerçekte bir anlam ifade etmiyor.

    tdk tanımlamalarına bakalım:

    keşif: var olduğu bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılması. "amerika'nın keşfi"
    icat: buluş.

    google'da "icat örnekleri" yazdığınızda karşınıza çıkan tüm sonuçların somut olduğunu görebilirsiniz. kalemtraş bile icattır. çünkü somuttur.

    aynı şekilde "keşif örnekleri"ni arattığınızda yine somut örneklerle karşılaşacaksınız. yerçekimi, yeni adıyla kütleçekimi de keşiftir. çünkü fiziken bizi etkileyen bir kuvvettir. somuttur.

    somutun tdk tanımı ise "varlığı duyularla algılanabilen"dir. matematiği duyularla algılayamadığımız için "varlığı duyularla algılanamayan" olarak yani soyut olarak kalacaktır. böylece ne icat ne de keşif olarak değerlendirilebilir.
  • matematik evrendeki kanunlarının dilidir. matematiğini yaptığın şeyin evrendeki karşılığını keşfedebilirsin yada keşfettiğin şeyin matematiğini yapabilirsin. icat demek hiçbir şekilde mümkün değil.
  • bilim dünyasının en çok tartışılan sorusu falan değil, bu sizin saçmalamalarınız.
    matematik neden ya icat ya da keşif olmak zorunda?
    matematiğin bir dil olduğunu herkes bilir.
    dalga mı geçiyorsunuz siz evladım?
    soru sormayı bilmiyorsunuz, sonra gelip saçma sapan aklımızla dalga geçiyorsunuz.
    yok amk, matematik sandalyedir.
  • hayatı kolaylaştırmak adına geliştirilmiş bir araçtır. yoktan var edilmiştir. esasen baktığında bir çamaşır makinasından farkı yoktur. en az çamaşır makinası kadar icattır.
  • matematik hem icat hem keşiftir. metematik doğadan bağımsız değildir. doğada bile var olan bu harikulâde şeyi insanlar formülize etmiştir. aynı zamanda doğadan bağımsız formülize edilen soyut matematik sayesinde de evreni anlamaya çalışıyoruz.
  • matematik insanın algıları sonucunda edindiği tecrübeleri başka bir insana aktarabilmesini sağlayan uydurma bir dildir.

    matematik kesinlikle evrensel değildir, evrenin götümüzden uydurduğum bu dilden haberi bile yoktur.
12 yanıt daha