iş güvenliği sorunsalları

  • merhabalar. bu konuyu arayanlar da istifade edebilsin diye tek tek sormak için sorunsal olarak konuyu gündeme getiriyorum.

    şöyle kendi durumumu izah edeyim. bir yakınımın apartmanının dış cephesinde yağmur oluklarıyla alakalı sorun olmuş. sonra yönetici kadın ucuz olsun diye tam "türk işi" çözüm bularak gidip sözüm ona "ustalar" bulmuş. şimdi anlatınca neden böyle tanımladığım daha iyi anlaşılacaktır. şöyle ki normalde bu iş için uzun merdivenler veyahut inşaat iskelesi kurulması gerekirken (konuyu bilmediğim halde basit mantık yürüttüm ve araştırıp emin oldum) iskelesi kurulması gerekirken bu kendi kendini senelerdir apartman yöneticisi ilan edip kimseye hesap vermeden yöneticilik yapan şahıs en ucuzundan olsun diye bir çözüm bulmuş. daire sakinlerine söylediğine göre herkesin evine ustalar girecekmiş ve camlardan sarkarak yağmur suyu oluklarını tamir edeceklermiş.

    hiçbir şey bilmeyen insan dahi böyle cahilce bir şey düşünmez, düşünmemeli. çok söylenebilecek söz var da neyse konudan uzaklaşmamak için devam ediyorum. şimdi mantıken bir işçiyi, ustayı bu şekilde hayatını riske atarak çalıştırmak suç olmalıdır. ayrıca bildiğim kadarıyla bunun farklı türlerde davaları açılabilir. örneğin işçinin başına bir şey gelse düşüp sakat kalsa veya ölse buna neden olan kişi 2. dereceden suçlu olduğu yönündeki bilgi doğru mudur? veya hakkında açılabilecek davalar nelerdir?

    ayrıca yine bildiğim kadarıyla kat maliklerinin ortak kararı olmadan yönetici tek başına karar alamaz. üzerine bu kadar mantıksız şekilde insan hayatını yok sayıp, ucuz olsun diye pencereden sarkıtılarak usta çalıştırma gibi bir şeye nasıl yeltendiğini anlamak güç.

    değerli bilgi ve tavsiyelerini paylaşacak herkese şimdiden teşekkür ederim. burası türkiye diye bir şey yok. türkiye cumhuriyeti hukuk devletidir ve herkesin insanca yaşayabilme hakkı vardır, bunu koruyup yüceltmek için hepimiz bilinçli olacağız ki daha medeni, uygar, gelişmiş bir ülke olabilelim. tekrardan yardımcı olacaklara peşinen teşekkür ederim.