miras sorunsalları

  • beyin fırtınası olsun, herkes istediği zaman okuyup faydalansın diye konuyu açayım.

    1. tanıdığım bir teyzenin eşi yaşlı. bu teyze yıllardır kocasına bakıyor, kocasının çocuklarını (yani üvey çocuklarını) bakıp büyüttü. kocasının 20 küsür yıldır borçlarını ödedi, her türlü maddi ve manevi eşine çok büyük desteği oldu.

    2. şimdi bu teyzenin eşi (tekrar etmek iyi olacaktır) yaşlı ve hayattayken ne olur ne olmaz diye, evinin yarısını teyzenin üzerine yapmak istiyor. böylece bir şey olursa üvey çocukları miras bölüşümünde sorun çıkartamasın istiyor.

    3. evin yarısını kendi üzerine, yarısını ise eşinin üzerine yapmak istiyor, bu mümkün mü? mümkün olsa bile ileride çocukları miras bölüşümüyle alakalı dava açıp geri alabilirler mi, nasıl bir yol izlemek gerekir diye araştırıyorum.

    not: alt soy, üst soy, eş, saklı pay, tenkis davası gibi anahtar kavramları ekleyeyim.

    örnek kaynak

    şu ana kadar özet (yanlışlarım veya başka eklemeler olursa düzenlerim)
    - çocuklara 1/2 yani evin yarısı saklı pay olarak kalıyormuş
    - miras bırakanın anne, babası hayattaysa her biri 1/4 pay alıyormuş (miras bırakanın kardeşleri pay almıyormuş)
    - miras bırakanın eşi yüzde 25 veya yüzde 50 pay alıyor sonucu çıkıyor, yasaların diliyle konuşmak gerekirse 1/2 veya 1/4

    - peki bu adam haklı olarak kendi evini istediği gibi pay edemez mi? tüm çocuklarına aynı şekilde pay vermek istemiyor, çeşitli ailevi sebepler var. artı eşi onun borçlarını senelerdir ödedi etti ve karısına evin yarısını miras olarak bırakmak istiyor. daha sonra ise çocukları dava açarak bunu geri almasınlar diye ne yapmak lazım, nasıl bir yol izlenebilir?

    not 2: konuyla alakalı profesyonel destek vermek isteyenler olursa veya bu tür işlerde çok iyi olan bir isim/büro biliyorum diye tavsiye yazarsanız değerlendiririm. maksat faydamız olsun, insanlara yardımcı olalım.