• filmlere kronolojik olarak bakıldığında, imparator palpatine'in ilk defa tam olarak kanlı canlı izleyicinin karşısına çıktığı star wars'tur. şimdi star wars episode v - the empire strikes back filminde imparatorun görüldüğü itirazı gelebilir ama orada sadece hologramda gözükür.

    bence bu final bölümünü esas etkileyici kılan sahneler yapım halindeki death star'daki luke skywalker, darth vader ve imparator palpatine buluşmasında yer almaktadır. ayrıca darth vader, oğlu ve gücün karanlık tarafı arasında yaşadığı ikilem yüzünden daha önceki bölümlerinde olduğu kadar zalim değildir.
  • spoiler var. öncelikle bir teşekkür (bkz: #25637955) 451236 seriyi izlemek için gayet ideal bir sıralama imiş, test ettim onayladım. bir de george lucas'a özürle mi sövgüyle mi başlasam bilemedim. star wars episode i - the phantom menace/#25652941 için "bu ne yav çocuk filmi gibi" demiştim ama ne bileyim ben efsane serinin hikaye gidişatı açısından finali olan star wars episode vi - return of the jedi'ın da ondan aşağı kalır yanının olmadığını? 6. bölümün böyle olduğunu bilsem 1'de bu kadar hayal kırıklığına uğramazdım ama bir yandan da 3. bölümdeki obi-wan/anakin arasındaki sağlam dramatik yapıya benzer bir şekilde ve bu filmde de darth vader/luke skywalker ilişkisi gibi 3. bölümü kat kat aşabilecek malzemeyi gerek baştaki jabba'nın sarayı gerekse ewok'ların filmde fazlaca etkin rol oynamalarıyla biraz heba etmiş, yaralamış gibi hissettim ben.

    filmin ve de serinin final sahnesi ise kesinlikle nefes kesiciydi. bunu deyim anlamıyla değil gerçekten deneyimlediğim için söylüyorum ki darth sidious oğlu luke skywalker'ı şoklayıp öldürmeye çalışırken darth vader'ın çaresizce bir oğluna bir lorduna dönüp baktığı sahnede nefes almayı unutmuşum, darth vader anakin olduğunu hatırlayıp gerekeni yaptıktan sonra rahatlayıp derin bir nefes alınca anladım.* hastası olduğumuz imperial march'ın darth vader'ın son anlarında arp ile çalınması hoş bir detaydı. 123'teki lord sidious'un konuşurkenki ağız hareketleri ve mimikleri çok dikkat çekiciydi, bu filmde de bol bol gördüğümüz lord'da da aynı şekilde olunca "vay be demek 123'te yerine buldukları adam sağlam rol yapmış, uymuş önceki aktöre" diyecektim ki ian mcdiarmid tüm seride yer almış meğer.* yalnız o nasıl bir "generator" demektir (bkz: http://www.swfcabin.com/open/1318123748) adam yaşamış resmen lordu.

    (bkz: i have a bad feeling about this/#25647117) bu filmde de var elbette. bir de boba fett var tabi, jabba'nın mekanında görününce "vaay kesin çok önemli bir rolü olur bunun" dedim star wars episode ii - attack of the clones'da boba fett'in hazin hikayesine tanık olunca ama resmen etkisiz eleman rolünde kalmış, daha doğrusu niyazi oldu denilebilir. bir minik hayal kırıklığı da bu oldu.

    finalde genç anakin skywalker'ı görmek de güzel oldu bana göre. diğer jedi'lar öldükleri görüntüde bu anakin niye genç haliyle görünüyor sorusuna da "o darth vader olduğunda jedi anakin öldüydü zaten, ondan son jedi haliyle gelmiştir" diye bir kılıf hazırdır herhalde.* aynı şekilde "leia annesini nereden hatırlıyor" sorusuna da o zaten hayal meyal hatırlıyor, en az luke kadar jedi olma vasıflarına sahipse (bkz: midichlorian) istemsiz olarak da olsa anacığını -geçmişi- görmüş olabilir. cümle alem niye sevindi filmin sonunda diyenlere de sithlerin usta/çırak ikili sistemiyle devam ettiğini (luke karanlık tarafa gelse darth vader yok edilecekti muhtemelen) ve hem darth vader hem darth sidious yok olduğuna göre ortada en azından bir süre için sith falan kalmadığını hatırlatmak gerekir. (len daha yeni izledin uzman mı kesildin başımıza demeyin: (bkz: sith/#5897877))

    her filme bir swf kampanyasında "babasının oğlu" temasını işledik;

    darth vader - episode v : "you have failed me for the last time admiral" swf
    luke skywalker - episode vi : "that's the last mistake you'll ever make." swf

    anakin skywalker - episode iii : "you underestimate my power!" swf
    luke skywalker - episode vi : "i warn you not to underestimate my powers." swf
  • bu filmin adı "jedi'ın dönüşü" değil de "jedi'ların dönüşü" hatta "jedi'lığın dönüşü" şeklinde yorumlanabilir.
  • defalarca izlenmesine rağmen hala sonunda ağlanan film.

    (bkz: erkekler ağlamaz diyene izletilecek filmler)
  • 77-83 serisinin son filminden çıkardığım derslerden birisi de müzik evrenseldir, hem de gerçek anlamda. galaksilerde müzik dedin mi millet bi coşuyor eğleniyor. o suratına bakmak istemediğimiz jabba'nın yerinde bile binbir çeşit yaratık müzikle şenleniyor dans ediyor stres atıyor. ewoklar zaten dünden hazır coşmaya. luke ve ekibi bildiğin insan, müzikten hoşlanır. bir de şunu da söylemeden edemeyeceğim:
    --- spoiler ---
    arkadaş o son sahnede darth vader çıkar maskemi seni kendi gözlerimle göreyim dediği an luke'un maskeyi doğru sırayla çıkardığını görünce şaşırmadım değil. insan bir iki dener, ilk şunu mu kaldırıyoruz sonra var mı tutturgacı bir şeyi. ne bileyim, ben olsam iki saat uğraşırdım, dur sıkıştı şunu alacaz ilk filan derdim.
    --- spoiler ---
    edit: imla
  • filmde imparatoru, sonra çekilen üçlemede de oynayan ian mcdiarmid oynuyormuş.. ben sadece yeni üçlemede o oynadı da yirmi sene öncekinde başkası vardı sanıyordum. imdb'de bu filmin sayfasında ismini görünce lucas tıpkı hayden'i eski anakin'i oynayan oyuncunun üstüne yapıştırdığı gibi eski imparatorun üstüne de mcdiarmid'i yapıştırdı sandıydım lan..

    bi de yeni üçlemeyi seyrederken diarmid herhalde return of the jedi'ı defalarca izleyip imparatorun sesini, beden dilini çalışmış, ona göre rol yapmıştır diyordum. iyi de çalışmış bak tıpkı eski üçlemedeki imparator gibi konuşuyor deyip takdir etmiştim bi de adamı.. hey allam..
  • bu akşam saat 22:30'da trt 1 de yayınlanacak şahaser film.

    edit: chewbacca'yı seslendirmek için ayı gibi sesler çıkaran kişiyi kınıyorum, görsem ağzına diz atarım kendisinin
  • --- spoiler ---

    klasik üçlemenin en sevdigim bölümüdür. güçten bihaber olan luke'un simsiyah kostümüyle davranışlarıyla efendime söyleyeyim vakariyla tam bir jedi profili cizmekte.. imparatorun kanli canli ilk kez bu bolumde goruruz, filmin basında jaba the hutt sahneleri eğlenceleri, yaratıklar vs. muppet showdan farksizdir. sonra ewoklarin imparatorluk askerlerine isyanı vs.. filmin asaletine pek uymaz.. ammaa luke'un darth vader'a teslim olup imparatorun yanına gelmesiyle film esas star wars karakterine bürünür. orada karanlik tarafa geçmesi için imparator ve luke'un sinir savası saheserdir hele luke'un arkadaşlarının savası kaybettiğini görmesiyle beraber içindeki öfkeyi hisseden imparator
    hazretlerinin (!) bir gooooodd!! deyişi vardır ki milyon kere izlesem sıkılmam! malumunuz
    filmin sonunda darth vader'in nur yüzü gösterilmiş bende hayal kırıklığına uğratmıştı. yüzünü görene kadar adamin
    psikolojik baskisi oyle bir hissederdim ki her an force kullanarak ümügümü sikacagini dusunur nefes darlığı
    cekerdim! ne
    lüzumu vardı o böcek tasviri maskesiyle karanlik yüzüyle kalsaydı kalbimizde
    diye düşünmüşumdür.

    --- spoiler ---

    bana göre star wars'i çekici yapan eski hikayelerle, teknolojiyi tasavvuf felsefesiyle harmanlamasidir. (bir nevi orta çağ hikayesidir şövalye, kılıc, kıyafetlerin dizaynı keşişleri andırır . güç kavramı vardır ki o zaten tasavvufun dibidir, kendi terbiyene göre aydınlık veya karanlik tarafa geçersin vs...)
  • trt'ye göre adı star wars altı: cedi'nin dönüşü olan film. cedi ne ulan.

    bu akşam saat 19:50de trt 1 ve trt 1 hd'de.
  • return of the jedi'nin yönetmenliğinin david lynch'e teklif edilişini david lynch'in anlatımıyla dinlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=ejq4vcu-s0u

    "george üçüncü star wars filmini yönetmem hakkında konuşmak istedi. aslında buna hiç niyetim yoktu. ancak ben george'a hayranım. george da ben de yapmayı sevdiğimiz şeyleri yapıyoruz. aradaki fark, george'un yapmayı sevdiği şeylerin milyarlarca dolar kazandırması. ben de hiç değilse georgela bir konuşmam gerektiğini düşündüm."

    sonra buluşmaya nasıl gittiğini anlatıyor, ve sonunda george'un ofisine giriyor:

    "biraz konuştuk ve bana bir şey göstermek istediğini söyledi. tam bu anda başıma bir ağrı girmeye başladı. yukarı katta bir odaya çıktık ve burada wookie dediği şeyleri gösterdi. baş ağrım şiddetlenmeye başladı."

    burdan george lucas'ın ferrarisiyle bir lokantaya gidiyorlar. lynch, lucas'ın kısa boyuyla arabaya oturuşuyla hafif dalga geçiyor. ve:

    "lokantaya vardık. ben salata severim fakat, bu lokantada salatadan başka bir şey yoktu. baş ağrım neredeyse migrene dönüştü. görüşmeyi bir an önce bitirmek istedim. daha eve gelmeden bir telefon kulubesine girdim, menajerimi aradım ve kesinlikle bu işi yapamayacağımı söyledim."

    lynch ertesi gün lucas'a telefon ediyor:

    "george'a filmi onun yönetmesi gerektiğini, filmin ona ait olduğunu ve filmdeki herşeyi onun yarattığını söyledim. fakat george yönetmenlik yapmayı sevmiyor. sonuçta filmi başkası yönetti."
hesabın var mı? giriş yap