• beklenen bir gelişme.

    zaten steam, pc oyunlarının linuxte çalışması için çabalıyordu. şimdi kendisi de linux tabanlı bir işletim sistemi çıkartıyor. gayet güzel bir fikir, altyapı sağlam.

    gelecek on sene içerisinde windowsa sağlam bir darbe vurabilir, ama sadece oyun alanında...
  • arkadaşımla bir süredir(son 1 yıl) ara ara geyiğini yaptığımız, sonunda gerçeğe dönen proje. gabe bizi duymuş!
  • valve' in bedava olarak sunacağı linux tabanlı yeni işletim sistemi. şu steambox denilen zımbırtı duyurulmadan ne olduğu tam belli değil şimdilik. windows' a göre oyunlarda daha yüksek performanslı olacakmış galiba. ama livingroom machine' lerde kullanılacak diyor. livingroom machine ne amk?

    yeni çıkacak olan oyunların hemen hemen hepsi bunu destekleyecektir muhtemelen. bir ölçüde varolan oyunlardan da port edilenler olacaktır. ayrıca bu olayı gazlamak için half-life 3 gibi büyük bi bombayı da kullanması lazım valve' in. yakın zamanda görebiliriz bi hl3 duyurusu.

    genel olarak valve' in microsoft' a ve windows' a açtığı savaş olarak düşünülebilir tabi ama şu an tam bi kapalı kutu. dediğim gibi önce bi steambox' ı, daha sonra da sistemin detaylarını iyice bi görmemiz lazım sağlıklı yorum yapabilmek için.
  • şimdilik 48 saat aralıklarla açıklanacak 3 sürprizin ilki.

    diğer ikisi de az çok tahmin edilebiliyor. birisinin steam box olduğu kesin. diğeri ise half-life 3 olması gerekiyor. gerekiyor diyorum, çünkü bu sistemleri ancak amiral gemileri olan half-life serisi ile oyunculara alıştırabilirler. öbür türlü google+ tarzı havada kalma ihtimalleri var. sonuçta rakipleri google+ karşısındaki facebook gibi, fakat iki katı; playstation 4 ve xbox one.

    geri sayım; http://store.steampowered.com/livingroom/

    edit: evet, üçüncü için oculus rift de çok mantıklı. hatta half-life 3'ten daha mantıklı çünkü henüz 1.5 yıl önce gabe newell half-life 3'ün geliştirilmesine henüz başlanmadığını(!!!) açıklamıştı. (bkz: half-life 3/#26762885)
  • livingroom falan dense de linux'un nihayet sağlam bir firmanın iteklemesi, sunduğu profesyonel servisler ve belirleyeceği standartlarla desktopa girişi için büyük bir fırsat olabilir bu. evdeki bilgisayarların kullanım amacı iyiden iyiye multimedyaya, facebook vs gibi sosyal medya sitelerine kaymış durumda zaten. excel, word gibi temel ofis yazılımlarını çalıştıracak bir şeyler de çıkar bu platforma ki zaten yazılım tarafı iyiden iyiye clouda kayıyorken üstelik. büyük oemlerden de destek alırsa üzerinde steamos yüklü laptoplar falan neden olmasın. evet açık açık büyük ekran tvlere bağlı multimedya pazarını hedefliyoruz, bir nevi konsol\htpc alternatifi olacak diyor valve ama linux her yere esneyebilen çok yönlü bir işletim sistemi. steamos'u da komple bir desktop çözümü haline getirmek zaman alacaksa da imkansız bir şey değil. önemli olan pazardaki diğer büyük yazılım ve donanım üreticilerinin bu platforma karşı duruşu olacak. misal adobe'un bu platforma yönelik bir ürün paketi çıkarması enteresan gelişmelere yol açabilir hem mac hem windows için. apple mobil, microsoft da kurumsal ve mobil sevdasıyla stratejilerini iyice o pazarlara odaklamışken yeni nesil windows ve mac oslarla denek haline gelmiş ev kullanıcısı piyasası bu tip yeni bir işletim sistemi için gayet müsait.
  • steamos'un aciklanmasiyla beraber, carsamba gunu steam box, cuma gunu de muhtemelen oculus rift destegi aciklayacak valve.
  • bilgisayarı sadece oyun-eğlence amaçlı kullanan gamer'lar için tasarlanan os. bu tip kullanıcaların hiç kullanmadıkları hatta varlığından bile harberdar olmadıkları windows özellikleri olmayan sade bir sistem olacak gibi. buda performansı arttıracaktık. fakat türkiye rusya gibi pazarlarda tutmaz çünkü büyük ihtimalle korsan oyun hiç bir şekilde çalıştırılamıyacak. illa bir yolunu bulurlar ama windows'ta bu iş oldukça basit kimsenin uğraşacağını sanmıyorum.
  • antik yunan tanrısı adına benzer ada sahip os.
  • anladığım kadarıyla sanırım oyunları oynamak için hardware gerekmeyen işletim sistemi. bir şekilde internet üzerinden başka bir makine ve sunucuya bağlanarak oynanıyor herhalde. living room dedikleri bu olsa gerek. biraz bilimkurgu gibi ama ben böyle düşündüm.
hesabın var mı? giriş yap