• marvel evreni'ndeki süper güce sahip insanların gerçek kimliklerinin devlet tarafından bilinmesini zorunlu kılan yasa. ilk olarak 80'li yılların sonunda ortaya çıkmıştır. reed richards bunun bir yararının olmadığını, süper güce sahip olan kahramanların zaten halkın yararına çalıştığını, süper güce sahip kötülerin zaten bu yasaya uymayacağını söyleyerek karşı çıkmıştır.

    daha sonra 93 yılında aynı yasa kanada'da yürürlüğe girer. bu yasaya göre, mutantlar ve süper güce sahip insanlar gerçek kimliklerini devlete bildirmek zorundadır. kahramanlar buna karşı durur, devletin süper kahraman ekipleri alpha flight ve gamma flight dağılır. daha sonra bu yasanın arkasında süper kahramanların kimliklerini ele geçirmek isteyen bir kötünün olduğunu anlaşılır ve yasa iptal edilir.

    sonraları, m-day'den sonra, mutant ırkının azalmasıyla yasa tekrar gündeme gelir. tony stark hükümet temsilcileriyle yaptığı görüşmede yasaya karşı çıksa da devletin kararının kesin olduğunu anlar. kavgasız gürültüsüz bu işi tamamlamak için illuminati* ekibini toplar. amacı yasaya henüz başlangıç aşamasında dahil olup, etkilerini minimuma indirmektir. fakat bir reality show için canlı yayında new warriors ekibinin bir kaç kötüye saldırması ve bu kötülerden nitro'nun kendini bir okulun yanı başında patlatması sonucu 612 kişi ölür. bu bardağı taşıran son damla olur. yasa zaten gerçek kimlikleri kamuoyunca bilinen iron man ve mr fantastic'in desteğiyle yürürlüğe girer. yasa superhero dünyasını ikiye ayırır. civil war denilen olaylar patlak verir. kutuplaşma o derece büyür ki, gerçek kimliklerini devlete açıklayan kötüler, iron man'le beraber, yasayı kabul etmeyen kahramanları tutuklamaya başlar. iron man'in yasayı destekleyici tavrı onu s.h.i.e.l.d.'ın başına geçirir. gerçek kimliği bilinmesine rağmen captain america yasaya karşı duran tarafın lideri konumundadır. new york'taki büyük savaştan sonra kaptan teslim olur. duruşmaya giderken suikaste kurban gider. tony stark için olayların bundan sonrası kötü gelişir. planet hulk serisinde uzaya gönderilen hulk intikam için geri döner, secret invasion olaylarıyla skrull'lar çok büyük çaplı bir saldırır gerçekleştirir. tony stark'ın yönetmedeki başarızlığından dolayı s.h.i.e.l.d.'ın başına norman osborn geçtikten sonra da yasa uygulanmaya devam eder. yasa siege olaylarından sonra norman osborn'un tutuklanıp, s.h.i.e.l.d.'ın başına ölümden geri dönmüş olan steve rogers'ın geçmesiyle yürürlükten kaldırılır.
hesabın var mı? giriş yap