• ttk başkanı halaçoğlu'nun sözlerine dair yaptıkları basın açıklaması için:

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=231192
  • pertev naili boratav, tip, josephine powell gibi arşivlere sahip, darphane binalarında bu güne kadar başta sergiler olmak üzere 500'e yakın etkinlik gerçekleştirmiş, ders kitaplarında insan hakları, sözlü tarih çalışmaları, kurum ve kent tarihi projeleri geliştirmiş, tarih vakfı ve tarih vakfı yurt yayınları olmak üzere iki yayınevinde yüzlerce kitap, araştırma basmış, ülkemizde açılmış en kapsamlı sergilerden olan dünya kenti istanbul, anadolu'da konut ve yerleşme, aile albümleri, üç kuşak cumhuriyet sergilerini yüzbinlerce kişiye ulaştırmayı başarmış, sivi toplumun gelişimi için stk rehberi ve merkezi hazırlamış, önümüzdeki yıl "insan hakları ve sivil toplumun gelişimi" sergisini 20 ilde açacak olan ve tüm bunları arkasını bir kurum, aile ya da sermaye grubuna dayamadan başaran sivil toplum kuruluşu.
  • entryaltına yapışık duyuru ile gönüllüler aramakta olan kuruluş.

    tarih vakfı gönüllüler arıyor!
    tarih vakfı 2006 yılında, 15. kuruluş yıldönümünde köklü bir yapı değişikliğine hazırlanıyor. vakıf, barış, karşılıklı anlayış ve çağdaş bir tarih bilinci için yürüttüğü çalışmaları çok daha kitleselleştirmeye, anadolu’ya yaymaya, belli başlı tüm üniversite ve liselerimizle ilişki kurmaya yöneliyor.

    tarih vakfı bu dönüşümü, az sayıda kalifiye profesyonel çalışan ile çok sayıda gönüllü destekçiye dayanan bir örgütlenme ile gerçekleştirmeyi planlıyor.

    bu nedenle, tarih vakfı, proje geliştirme, proje yönetimi, fon geliştirme, iletişim ve gönüllü kazanma alanları başta olmak üzere, vakfın tüm çalışma alanlarında, düzenli ve sürekli destek verebilecek gönüllüler arıyor.

    eğer, haftada en az iki yarım gününüzü (vakıf’ta ya da vereceğiniz desteğin türüne bağlı olarak evinizde) düzenli ve sürekli olarak böyle bir gönüllü çalışmaya ayırabilecekseniz, lütfen bize başvurun, tanışalım, daha uygar, daha demokratik, daha barışçı bir türkiye için birlikte çalışalım.

    yeni dönemin ilk gönüllü toplantısı 6 ağustos cumartesi günü saat 10.30-13.30 arasında darphane’de. katılın, gönüllü olabilecek dostlarınıza haber verin!

    tarih vakfı’na gönüllü katkıda bulunmak için, lütfen ibiber@tarihvakfi.org.tr e-posta adresine, 0212 513 50 82 numaralı telefona “yeni gönüllü” kısaltmasını kullanarak başvurun. bu toplantıya gelemeyecek, ancak daha sonraki çalışmalara katılabilecekseniz, bu durumu belirterek kayıt yaptırın; sizi daha sonraki buluşmalarımızdan haberdar etmemizi sağlayın.

    sivil toplum hareketinin öncü kuruluşlarından tarih vakfı’nda, dünyamızın ve ülkemizin geleceği için gönül ve işbirliği yapalım. sizin de mutlaka tarih vakfı’na katabileceğiniz bir şeyler vardır!
  • ilk 'kürt dili ve edebiyatı' ders kitabını çıkaran kurum. ilk adımları atma, türkiye'nin önünü açma, tabuları süpürme işine geri dönen yüz akı kurum.

    kitap, kürt dili ve edebiyatının tarihini, belli başlı özelliklerini ve önemli eserlerini tanıtmayı hedefliyor

    tarih vakfı'nın ''toplumsal ve siyasal çatışmaların yaşandığı toplumlarda uzlaşma aracı olarak eğitimin rolü projesi'' kapsamında hazırladığı 'ortaöğretim kürt dili ve edebiyatı' adlı ders kitabının tanıtımı yapıldı.

    tanıtım toplantısında konuşan tarih vakfı projeler koordinatörü gürel tüzün, kitabın kürt dili ve edebiyatı tarihini, belli başlı özelliklerini ve önemli eserlerini tanıtmayı hedeflediğini ve kendi alanında bir ilk olma özeliğini taşıdığını anlattı.

    'seçmeli ders olarak okutulsun'
    tüzün, avrupa birliği komisyonu ve isveç'in istanbul başkonsolosluğu'nun mali desteğiyle 1,5 yıl boyunca sürdürülen projenin, eğitim alanındaki birçok araştırmanın yapılmasına öncülük ettiğini belirterek, ''böyle bir projeye kalkışmamızdaki neden, eğitimin aslında toplumda ayrıştırıcı ve ayrımcı birtakım anlayışların körüklendiği, sınıf ortamındaki uygulamalar ve ders müfredatındaki içerik nedeniyle farklı etnik gruplara düşmanca bir tavra yol açmasını engellemektir'' diye konuştu.

    bu kapsamda hazırlanan, 'ortaöğretim kürt dili ve edebiyatı ders kitabı'nın aralık ayı içinde milli eğitim bakanlığı'na ve halka tavsiyeler raporu eşliğinde sunulacağını kaydeden tüzün, dersin seçmeli ders olarak ortaöğretim kurumlarında okutulmasını tavsiye edeceklerini bildirdi. tüzün, proje kabul edildiği takdirde de ciddi bir adım atılmış olacağını ifade etti.

    20 ilde 121 kişiyle görüşme
    proje kapsamında alan araştırmalarını gerçekleştiren istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji bölümü araştırma görevlisi bahar şahin fırat da ders kitabı ve müfredatlarının aktarılmasında 20 ilde 121 kişiyle alan görüşmesi gerçekleştirdiklerini anlattı.ders kitaplarının ve müfredatlarının, sınıf içi etkileşim alanında aktarılmasının çok büyük önem taşıdığını ifade eden fırat, ''araştırmalara göre, kürtler ders kitaplarında sınıf içi etkileşimde yani sosyal ortamda yok sayıldıklarını düşünüyor. okulda kendi kültürlerinden ve tarihlerinden bir şey bulamıyor. kürtler'in yok sayılması olumsuz bir şekilde ortaya çıkıyor'' dedi.

    ''kürt dili ve edebiyatı'' ders kitabı yazarlarından fehim işık da kitabın oluşum aşamasında, kitabı önce kütçe yapmayı düşündüklerini, ancak hedef kitlelerine ulaşmak için türkçe hazırlamaya karar verdiklerini kaydetti.

    proje danışma kurulu üyesi ve istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji bölümü öğretim görevlisi dr. kenan çayır da ilk defa sorunların adını koyarak konuşulmaya başlanmasının demokratikleşme açısından büyük bir gelişme olduğunu söyledi. çayır, farklılıkların su yüzüne çıkmasıyla ilgili sorunların sadece türkiye'ye özgü değil, avrupa'da da var olan bir problem olduğunu ifade etti. kenan çayır, bu kitabın, farklılıkları nasıl bir arada düşünülebileceği konusunda atılacak adımları gösteren bir çalışma olmasını umduklarını belirtti.

    istiklal marşi yok

    tarih vakfı projeler koordinatörü gürel tüzün, bir gazetecinin ''kitapta neden istiklal marşı'na yer verilmediğine'' ilişkin sorusu üzerine, her kitabın başında 'istiklal marşı olacak' diye bir zorunluluğun olduğunu sanmadığını söyledi. (aa)
  • 7 haziran 2013 tarihli basın bildirisi aşağıdadır.

    tarih vakfı olarak her zaman tanığı, mağduru ve takipçisi olduğumuz bir olgu var: türkiye’de tarih, özellikle de siyasetçilerin elinde bir istismar alanıdır ve bu durum son zamanlarda çok artmıştır. bu artış hükümetin tarihi mekân politikalarının en çarpıcısı olan taksim topçu kışlası projesi üzerinden elle tutulur hale gelmiştir. bununla birlikte, bu projeye karşı istanbulluların çeşitli platformlar üzerinden aylardır verdiği mücadele bir umut ışığı olmuştur.

    istanbul’un göbeği taksim’de her türlü planlama ve kent yönetimi ilkesine aykırı olarak tepeden inme kararlar alındı ve uygulandı. bu ve buna benzeyen haliç metro geçiş köprüsü, 3. boğaz köprüsü gibi projeler istanbulluların kent hakkını hiçe saymaktı. bu durumda istanbulluların kent hakkı talebi için sokağa dökülmekten başka yolları kalmamıştı. buna karşı günlerdir uygulanan polis şiddetini ve bu projeye barışçıl bir biçimde karşı olanların türkiye’nin pek çok şehrinde acımasızca ezilmeye çalışılmasını protesto ediyoruz.

    tarih yalnızca geride kalmış ve gücü olanın istediği gibi kullanabileceği bir olaylar yığını değil, geçmişten gelip bugünü de içine alan bütünlüklü bir akıştır. bu açıdan düşünülürse, taksim meydanı ve diğer tüm kentsel alanlar şehrin tarihsel ve kolektif belleği olarak değerlendirilebilirler. bu doğrultuda, taksim gezisi ve çevresi, kentsel ve toplumsal bellek ile toplumsal tarih açısından somut biçimde korunması gereken kültür mirasıdır. bu özelliği, içinde bulunduğumuz günlerde yeni ve yoğun tarihsel tanıklıklarla artarak sürmektedir.

    tarih vakfı, kent hakkı ve kentli belleğini hiçe sayan “replika fiziki mekân” üretimine, yani topçu kışlası’nın yeniden inşasına ya da yeniden inşa edilirmiş gibi yapılmasına karşı olduğu gibi, bu projeyi daha sevimli göstereceği düşünülerek ortaya atılan “istanbul kent müzesi” biçimindeki işlev önerisine de tamamen karşıdır. kent müzeciliği ve istanbul müzesi üzerine 10 yıl boyunca bilgi ve deneyim üretmiş, kitaplar yayınlamış, uluslararası sergiler açmış, istanbul ansiklopedisi ve istanbul dergisini yayınlamış olan tarih vakfı, istanbul kent müzesi’nin nasıl kurulması gerektiği konusunda bu ülkedeki en birikimli kurumdur. bu birikime dayanarak, toplumsal ve kentsel tarihe şahitlik edecek, güncel tarihini belgeleyecek ve bunlar üzerinden kent geleceği tartışmalarına evsahipliği yapacak kent müzesinin bir replika yapı içinde vücut bulmasının meselenin ruhuna tamamen aykırı olduğunu düşünüyoruz.

    ayrıca ivedilikle atılması gereken birkaç adıma dikkatinizi çekmek istiyoruz.
    hükümet ve devlet, ortak yaşam alanlarımız olan kentlere dair karar alma mekanizmalarını gecikmeksizin şeffaflaştırmalı ve katılımcı bir yönetim anlayışına yol açmalıdır. tarihin, ideolojik bir mücadele aygıtı olarak kötüye kullanılmasından vazgeçilmeli ve bundan sonra tarihsel mekân düzenlemelerinin ideolojik planlara göre belirlenmesinden özenle kaçınılmalıdır.
  • nihayet internet sitesini yenilemiş, güzel de yapmayı becermiş kurum. şuradan ziyaret edilebiliyor: http://www.tarihvakfi.org.tr/
  • şifresini sonunda hatırladıkları youtube kanallarına yüklenen etkinlik kayıtlarını podcast formatında spotify üzerinden de yayınlamakta olan olan vakıf.
    gerçi podcast demek ne kadar doğru bilemiyorum, etkinliklerin ses kayıtları desek daha doğru olur.
  • istanbul şubesinde perşembe konuşmaları, ankara şubesinde ankara tartışmaları adıyla devam eden etkinliklerine izmir şubesinde yedi iklim tarih söyleşileri adıyla başlayacaklarmış.

    (bkz: duyduk duymadık demeyin)
  • soylemleri iyi hos da, calisanlarinin/uyelerinin kurulu bebek gibi konusmalarinin her dort cumlesinde bir bunu tekrar soylemeleri biraz kabak, biraz da dogaclamadan, dogalliktan yoksunluk tadi veriyor. nacizane..
  • 15. yılını kutlayan vakıf. bu vesileyle baskan halim bulutogu dün banu güven'e röportaj vermiştir, banu güven'in bu röportaj sırasında konuşmayı uzatıp edalı edalı saçlarını geriye atmaları gözden kaçmamıştır. kıssadan hisse: vakıf başkanınızı yakışıklı seçerseniz, televizyonda sizinle daha uzun ve ilgili röportajlar yapılır.
hesabın var mı? giriş yap